Patrik: ”Ett off road-äventyr med otrolig utsikt”

694

Nya Zeelands västkust imponerade stort på oss med en skrattfylld dag på Buller River, vacker natur med klippformationer i Karamea, sälar utanför Westport, små samhällen med charmiga pubar, Hokitika Gorge, en otrolig vandring på Franz Josefs glaciär och ett möte med vilda delfiner.

När vi kände oss nöjda med västkusten ställde vi siktet inåt landet. Nästa stopp: Wanaka! Vi rullade uppför backarna genom magnifika ”Haast Pass” som är vägen in mellan bergen. Efter flera dagar med regn log solens strålar återigen mot oss. Nya Zeelands västkust är det område i hela landet som får mest regn per år – just på grund av bergen som stoppar upp molnen. Det var som att slå av en kran – när vi kom in i ”grytan” där Wanaka ligger fint vid sjön fanns inte minsta spår av regn.

Vi ville ha en annorlunda upplevelse bokade därför ett off road-äventyr med Ridgeline Adventures som erbjuder dagsturer i fyrhjulsdriven bil. De tog oss till West Wanaka Station, som är en så kallad ”high country farm”, det är alltså en gård belägen på branta sluttningar med en del av marken på över 1000 meters höjd. West Wanaka Station har både kor, får och hjortar på sin mark.

Leanne och vår guide Steve framför Lake Wanaka.
Med en fyrhjulsdriven bil var det inga problem för Steve att ta oss högt upp på kullarna.

Förutom en kort inblick i livet på en sådan här farm bjuds vi under dagen på otroliga vyer över vidderna. Jag vet att jag tjatat ut det uttrycket men jag skriver det igen: Det är så vackert att det gör ont.

Den blåa sjön ”Lake Wanaka” i kontrast mot de resliga bergen i bakgrunden gör tavlan perfekt. Vår guide för dagen är Steve, det är han som rattar oss upp och nerför kullarna i den svarta bilen. Han sitter på en hel del intressanta och roliga historier om området, gården och Lake Wanaka.

Håller ni inte med: Vackert så det gör ont?

När solen står som högst på himlen blir det fikapaus. Kaffe, te eller varm choklad att avnjuta till en kakbit. Solen skiner och himlen är blå, men det är rätt blåsigt och därför får utsikten stryka på foten i val av rastplats. Vi slår oss ner i gräset i skydd bakom en kulle, nära en liten bäcken som porlar mysigt i bakgrunden.

Fikapaus i det gröna.
En kopp te sitter ju inte fel.

Efter fikat rundar vi av dagen med en promenad på hög höjd och senare längs stenstranden intill sjön. Det blev också ett sista stopp nere på gårdsplanen där en alpacka, några får och en häst gled runt i solskenet. Vem säger nej till gosa med några djur? Inte vi i alla fall!

West Wanaka Station har en alpacka som vi får gosa med.
Leanne myser med ett av fåren.
Hästen som går omkring fritt på gårdsplanen utan staket vill också vara med.

Vårt äventyr i Wanaka är ett samarbete med Ridgeline Adventures. Allt som jag skrivit om vår dag är mina egna åsikter och jag skulle aldrig skriva något som jag inte står för. Alla inlägg om detta är skrivna av mig och är skrivna utifrån hur jag personligen upplevt det hela.

SHARE