Patrik: ”Grym adrenalinkick när jag kröp i trånga grotthål”

1064

Mörkt, trångt, kallt och blött. Och alldeles, alldeles underbart. Jag är långt ner under jorden och jag älskar det, här är jag i mitt esse. Världen långt under jordskorpan i Waitomo är långt ifrån vardag – precis min melodi. Det är här jag pushar mina gränser och det är här jag känner mig mer levande än någonsin. Jag älskar den känslan, känslan av att verkligen leva.

Långt ner under jordskorpan är glädjen stor. Foto: Black Abyss / The Legendary Blackwater Rafting Co.

Knappa fem timmar är vi under jord den här dagen. Jag bokade turen som heter ”Black Abyss” med The Legendary Blackwater Rafting Co. Vårt äventyr under jord tar plats i grottan ”Ruakuri Cave” som är den längsta grottan kring Waitomo.

Namnet Waitomo kommer av de två orden på Maori: ”Wai” som betyder vatten och ”Tomo” som betyder hål. Grottorna i den här delen av Nya Zeeland är skapade efter miljoner år med vatten som runnit genom kalkstensberget och gröpt ut stora hål som idag är grottorna.

”Black Abyss” betyder mörk avgrund och det är precis så allt börjar. Vi ska fira oss ner för ett rep genom ett 35 meter djupt hål, rakt ner i den mörka avgrunden. Under en halvtimme ovan jord lär vi oss den teknik vi behöver för att klara av det. Vem som helst kan boka den här turen, ingen förkunskap behövs och guiderna är hela tiden med i bakgrunden och ser till att allting går säkert till.

När jag står där på avsatsen ovanför hålet blir jag nervös. Trots att jag firat mig ner många gånger tidigare, bland annat under mitt äventyr i canyonen i Coromandel för några månader sedan.

Så fort jag börjar röra mig ner för repet och ner i mörkret släpper nervositeten och adrenalinet kickar in, sen bara ökar det. Jag är hög på adrenalin de närmsta fem timmarna.

Påväg ner för ett 35 meter långt rep. Rakt ner i avgrunden. Foto: Black Abyss / The Legendary Blackwater Rafting Co.
Foto: Black Abyss / The Legendary Blackwater Rafting Co.
Påväg ner. Foto: Black Abyss / The Legendary Blackwater Rafting Co.

Vi åker zipline i totalt beckmörker, vi glider fram på gummiringar på en grottflod och vi tittar upp i grottans tak som är helt täckt av lysmaskar. Det ljusblåa skenet från lysmaskarna lägger en mystik över hela tillvaron. Medan vi glider fram där i mörkret berättar våra guider intressanta fakta om dessa små djur som aldrig ser dagens ljus.

Zipline under ett tak fullt av lysmaskar. Foto: Black Abyss / The Legendary Blackwater Rafting Co.
Foto: Black Abyss / The Legendary Blackwater Rafting Co.
Foto: Black Abyss / The Legendary Blackwater Rafting Co.
Foto: Black Abyss / The Legendary Blackwater Rafting Co.
Foto: Black Abyss / The Legendary Blackwater Rafting Co.

Andra halvan av äventyret är den del som verkligen griper tag om mig och skickar mig precis där jag vill vara. Mitt i ett galet äventyr. Vi klämmer oss genom trånga hål som knappt är tillräckligt stora, vi klättar upp för forsande vattenfall och snirklar oss genom en labyrint av grottgångar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vid ett tillfälle släcker vi våra pannlampor och inser hur mörkt det är. Inte en enda ljuskälla är tillgänglig och mörkret är konstant. Jag kan inte se min egen hand när jag håller den framför ansiktet, även fast jag gör allt jag kan för att ens försöka se konturen. Det är absolut kolmörkt. Det är då jag känner den. Den där extrema lyckan. Den där lyckan som är äkta. Den som bara kommer när jag varit helt ärlig och sann mot mig själv följt en dröm.

Jag är kall, blöt, trött och våtdräkten skaver. Men det viktigaste av allt: Jag är lycklig.

Grottäventyret i Waitomo är ett samarbete med The Legendary Blackwater Rafting Co. Allt som jag kommer skriva om min dag är mina egna åsikter och jag skulle aldrig skriva något som jag inte står för. Alla inlägg om detta framöver är skrivna av mig och är skrivna utifrån hur jag personligen upplever det hela.

SHARE