Patrik: ”Jag tycker synd om barnen när surfplattan tar över”

505

I söndags kände jag för att äta middag med utsikt. Jag överraskade mamma och hennes sambo med att boka ett bord på restaurangen i Vildmarkshotellet vid Kolmårdens djurpark. Mamma bor vid Bråviken så det ligger ändå nära.

Utsikten var fin och maten var god. Foto: Patrik Enlund

Men det här inlägget ska inte handla om varken maten i sig eller hur restaurangen är. Det ska handla om vad jag fick se och som fick mig att nästan sätta maten i halsen.

Vi hade vårt bord vid 19-tiden, när vi kom började de allra flesta barnfamiljer som bor på hotellet att släntra iväg till sina rum. Det var läggdags för småttingarna. Men några få sällskap med barn kom samtidigt som oss.

När vi i godan ro sitter där och avnjuter middagen med en fantastiskt vacker utsikt över Bråviken så poppar dem upp vid barnborden – en efter en. Surfplattorna.

Det är ju inget nytt att barn använder surfplattor mer och att det kryper allt lägre ner i åldrarna. Det vet jag också.

Men det som gjorde mig så oerhört förvånad var att barnen tilläts kolla på film i plattan samtidigt som de åt mat. Under hela måltiden pratade inte föräldrarna med sina barn överhuvudtaget. De två barnen var i 6-8-årsåldern. Det var som att föräldrarna hade en egen middag och barnen stirrade in i plattan. Inte ett ord växlades. Vi satt bara ett par bord bort och bevittnade detta på nära håll.

LÄS OCKSÅ: Lägg undan telefonen – se världen på riktigt >>

Ytterligare några bord bort satt ett annat sällskap. Där var det ett barn som var något äldre, låt säga 10-11. Där var det surfplatta med stora lurar samtidigt som hon slevade i sig maten. Helt bortkopplad från verkligheten och ingen i sällskapet gav detta barn någon som helst uppmärksamhet. Hon var helt uppslukad av den film som pågick och detta var under hela middagen.

Okej, jag kan förstå om föräldrar kommer hem en onsdag i oktober och sätter en surfplatta i barnens händer. Jag menar, om du som förälder har haft en jättelång och tung dag på jobbet. Barnen har jättemycket energi och allt du vill är att bara ge dem mat och sen krascha på soffan. Då blir det kanske tyst och lugnt en stund om de får använda surfplattan. Visst, det kan jag förstå.

Läs mer – Patrik: Jag jobbar inte – jag simmar med fiskar hela dagarna >>

Men i det här fallet, vid en middag på Vildmarkshotellet i Kolmården, är familjen på semester. De har valt att åka till just Kolmården, ett besöksmål för barnen. Familjen är ledig och ska ha det trevligt tillsammans och njuta. Det får man väl ändå anta är målet? Ingen åker väl på semester med sina barn för att undvika att vara med barnen?

Jag tycker så oerhört synd om de här barnen.

  1. De får inget tålamod. Så fort de blir rastlösa tar deras föräldrar upp en surfplatta.
  2. De kommer ju bli socialt ”awkward” eftersom de aldrig får vara med och ha en konversation kring ett middagsbord.
  3. De får en märklig relation till sina föräldrar, eftersom de inte ens kan sitta ner och prata med varandra kring ett middagsbord.

Jag menar, här har de spenderat hela dagen i djurparken. De har fått se mängder av olika djur och har huvudet fullt av intryck. Det finns ju tusen spännande saker att prata om. Barnen är ju säkerligen helt bubbliga av frågor om alla djur.

Jag har pratat om det här ämnet förut till höger och vänster. Det jag får höra mest hela tiden är liknande uttryck som: ”Du vet inte hur jobbigt det är att ha barn”.

Nej, det vet jag inte. Men jag vet att min mamma aldrig hade någon surfplatta att ge mig när jag var liten. Och hon blev inte mer trött och sliten för det. Det gick jättebra för henne utan surfplatta. Och samma sak med alla andra mammor i samma generation. De klarade det väldigt bra utan surfplattor.

Det har inte blivit svårare eller hårdare att bli förälder. Barn idag är inte skrikigare och jobbigare än barn var förr.

Folk får leva sina liv precis som de vill. Jag ska inte döma någon, men jag måste säga att jag blev oerhört förvånad att surfplattorna nu letat sig in på middagsbordet. Vill inte ni föräldrar där ute spendera tid med era barn på semestern? Snart är semestern slut och då går ni tillbaka till jobb och rutiner när ni träffar barnen några timmar på eftermiddagen, när ni är trötta och slitna efter jobbet.

LÄS OCKSÅ: Familjen som blev uttråkad utan internet >>

LÄS OCKSÅ: Äventyren saknar dig – ut och upplev >>

LÄS OCKSÅ: Corona – din chans att njuta av naturen hemma >>

SHARE