Hoppa till innehåll

Patrik: ”Jakten på Nya Zeelands bästa Fish and chips har börjat”

Sen vi kom hit till Nya Zeeland har det blivit många måltider som bestått av ”Fish and chips”. Det kanske inte är det allra hälsosammaste alternativet, men det är ju fruktansvärt gott. Eller? Jo, om du äter på rätt ställe.

Vi har gått på några minor och glömmer numera aldrig att fråga om fisken faktiskt är färsk. För jovisst finns det ”Fish and chips”-ställen som plockar upp fisken ur frysen när du beställer. Inte att rekommendera om du vill ha den bästa smakupplevelsen.

Med detta inlägg är nu jakten på Nya Zeelands bästa ”Fish and chips” officiellt inledd. Har du en egen erfarenhet? Dela med dig i kommentarerna.

På första plats på vår lista ligger just nu ”Raglan Fish” i det lilla surf-samhället Raglan på nordöns västkust. Det är en liten och gemytlig restaurang som känns härligt ruffig. Den ligger längst ut på piren och du kan slå dig ner vid ett bord bokstavligt talat bara meter från kajkanten. Där ligger fiskebåtarna och guppar och du kan känna doften av fisk och tång.

Intill en av ingångarna i restaurangen är det bara en glasdisk mellan dig och den superfärska fisken. En man med ett förkläde står och filéar nyfångad fisk i full fart. Han plockar upp dem ur blåa plastlådor som ser ut att precis vara avlastade från en båt.

Till kassan ringlar en lång kö av hungriga magar. Vi råkar vara här på en lördag och det lilla samhället verkar ha gått man ur huse för sin favoritrestaurang. För inte är det många turister här inte. I mitten på Augusti, när vi var där, är Raglan fortfarande en sömnig liten by.

Hur smakade fisken här? Fortsätt läs så får du svaret!

Som vanligt serveras väldigt mycket ”chips”. Så pass mycket att vi väljer att dela på en skopa. Det är ju inte behagligt efteråt när en känner sig helt uppsvälld på grund av för mycket friterad potatis i magen. En perfekt ”Fish and Chips”-upplevelse ska innehålla en fin balans mellan måltidens båda element.

”Chipsen” är härligt krispiga på utsidan och lagom mjöliga på insidan. Precis som jag föredrar dem. Fisken då, om jag säger såhär: Det finns väl en anledning till att Raglan Fish ligger etta på vår lista. Vi beställde fisken ”Hapuka” som kostade 6 Nya Zeeländska dollar. Färskheten genererar en smak bortom denna värld. Inte för vattnig och sloppig, inte för torr och heller inte för mycket frityrsmet runtomkring. De här fiskmakarna kan verkligen sin sak.

Men hemligheten är inte så hemlig. Det är färskheten som levererar här. Inget snack om den saken. Har du en utmanare till Raglan Fish? Låt mig veta!