Hoppa till innehåll

Patrik: Magiskt vacker båtresa genom Milford Sound

Milford Sound är en av Nya Zeelands mest svårtillgängliga platser och det är magiskt vackert här. Höga klippor som reser sig ur vattnet med grönska och magnifika vattenfall som forsar över bergssidorna får mig att dra efter andan. Det är ett unikt landskap som inte finns någon annanstans i världen, även om ”Fiordland National Park” där Milford Sound ligger påminner lite om Norge (fast ändå inte).

LÄS OCKSÅ: Upplev Norge – Vandra till Trolltunga: Läs min guide >>

Leanne beundrar skönheten. Foto: Patrik Enlund

Här lever den Nya Zeeländska päls-sälen och en flock flasknosdelfiner har gjort fjorden till sitt hem. Vi har bokat en två timmar lång kryssning i Milford Sound med Go Orange. Turligt nog har de precis nyligen renoverat sin båt ”Milford Haven”, den skiner och blänker fortfarande av nytt. Superfräscht, sköna soffor och stora ytor med maffiga fönster som ger bra utsikt. Den är verkligen perfekt anpassad för syftet, att se så mycket som möjligt av Milford Sound.

Vackert så det förslår. Foto: Patrik Enlund

Foto: Patrik Enlund

Båten kastar loss tidigt då vi bokat morgonens första tur. Det är skönt att sakta kunna väcka kroppen till liv med en bärsmoothie från caféet ombord och den vackra utsikten att vila ögonen på. Jag gäspar och suger i mig av naturens energi, det är såhär jag älskar att starta dagen. Mitt ute i vildmarken, omgiven av tystnaden, lugnet, havet och vinden.

Jag har sett Norges fjordar tidigare, men för Leanne är det första gången hon ser ett landskap som detta. Hennes haka hänger nästan ända ner till golvet och wow-faktorn har fullständigt tagit över hennes kropp. Milford Sound bjuder verkligen på en storslagen natur.

LÄS OCKSÅ: Jobba och resa i Nya Zeeland – Stor guide >>

Att få se flasknosdelfinerna i fjorden är givetvis ingen garanti, men vi har turen att denna dag att få se dem simma längs med en av fjordens höga bergssidor. Varje gång jag ser ser delfiner i det vilda får jag rysningar längs ryggraden, de är ett sådant fantastiskt vackert och intelligent djur. Och med vilken stil de rör sig sen, så snabbt och graciöst. De är så harmlösa och sköra och det är en ära att få bevittna dessa marina däggdjur i sitt rätta element.

Båten tar oss ända ut till mynningen av Milford Sound där Tasmanska havet sträcker sig ända till horisonten och rör vid himlen. På vägen tillbaka in genom fjorden stannar vi till vid berömda ”Stirling Falls” och kaptenen kör fören rakt in i vattenfallet. Den som vill kan få sig en dusch, men vi nöjer oss med att bevittna skådespelet på tryggt avstånd.

Stirling Falls. Foto: Patrik Enlund

Stirling Falls i all sin prakt. Foto: Patrik Enlund

Varm choklad och chai latte med brownies smakar gott på morgonkvisten. Foto: Patrik Enlund

Varm choklad är mums, mums mums! Foto: Patrik Enlund

Vid ”Seal Rock” ligger det nästan alltid ett gäng sälar och solar och så gör det även denna dag. Feta och tjocka ligger de där och gäspar, kliar sig och allmänt bara lever livet medan vi turister knäpper bild efter bild.

Det är väl det enda med Milford Sound, trots sin svårtillgänglighet flockas turisterna på dessa kryssningar. En chans att komma ut i riktigt vildmark utan att behöva vandra en meter eller ha dyr utrustning gör Milford Sound populärt.

Leanne framför Bowen Falls. Foto: Patrik Enlund

Trots att jag älskar att ha vildmarken för mig själv är Milford Sound ett måste i Nya Zeeland. Det går liksom inte att låta bli att undvika sådan skönhet. Många frågar sig vilken av de två stora fjordarna en ska välja för sin resa: Milford eller Doubtful. Vi väljer inte, vi gör båda. Det är liksom det en får göra när en älskar naturen. Det går inte att välja, jag vill ha allt. I nästa inlägg skriver jag om vår kajakpaddling i Doubtful Sound. Det var något alldeles extra det.

LÄS OCKSÅ: Så häftigt: Vi vandrade på Franz Josefs glaciär >>

Kryssningen i Milford Sound är ett samarbete med Go Orange. Allt som jag skrivit om detta är mina egna åsikter och jag skulle aldrig skriva något som jag inte står för. Alla inlägg är skrivna av mig och är skrivna utifrån hur jag personligen upplevt det hela.