Patrik: “Måste inte jobba hårt på någon farm”

1874

Att jobba och resa innebär inte att vi måste slita ut oss på någon farm dagarna i ända. Vi jobbar bara till frampå tidiga eftermiddagen här i Nya Zeeland och njuter av stranden på eftermiddagarna.

När vi kom till Nya Zeeland och började leta jobb var vi på det klara med en sak: Vi ville inte jobba i en stad. Vi är inte stadsmänniskor, utan vi ställde in siktet på landsbygden.

STOR GUIDE: Jobba och resa i Nya Zeeland – Allt du behöver veta >>

Dem jobb som fanns ute på landet var i klar majoritet tunga fysiska jobb med långa jobbdagar. Mjölkindustrin är enorm i Nya Zeeland och antalet gårdar som vill anställa backpackers är oändligt. Efter mjölkgårdarna kommer fruktplockar-jobben. Lika långa dagar och lika tufft fysiskt.

Vi trodde som många andra backpackers att vi inte hade så mycket val. Bondgård eller fruktfarm var vad vi såg framför oss.

Vi jobbade med att mjölka kor i en vecka.

Vi hamnade på en mjölkgård men stannade bara en vecka (Läs här). Sedan hjälpte vi en boysenbärodlare i två veckor (Läs här) innan vi tillslut upptäckte att det fanns andra möjligheter.

En dag såg vi en jobbannons online från en camping. De sökte en receptionist och en markskötare. Vi sökte jobben och vi fick jobben, men sen ändrade campingen datumen och ville anställa oss sex veckor senare. Det gick i stöpet.

Men det var då det gick upp för oss att det finns en hejdundrandes massa campingar på vackra platser som söker extra personal när sommaren och högsäsongen är på ingång.

Efter letande med ljus och lykta och flera ansökningar fick vi tillslut jobb (LÄs här) på ”Hot Water Beach Top 10 Holiday Park” i Coromandel.

Det kunde inte bli bättre. En perfect match. Coromandel liksom (Läs här), WOW! Vi som redan hade rest genom denna vackra del (Läs här) av landet blev såklart superlyckliga.

LÄS MER – Patrik: ”Livet i Nya Zeeland är sjukt gött” >>

Leanne i receptionen tillsammans med kollega Karen.

Leanne jobbar som städare och receptionist och jag bara som städare. Vi börjar klockan åtta på morgonen och slutar normalt runt tre-tiden. Vi kunde haft två lediga dagar i veckan om vi ville men valde att köra sexdagarsvecka för att spara så mycket som möjligt under en kort period.

Visst, vi måste städa upp andras skit. Byta lakan och bädda sängar, tömma sopor, rengöra handfat, toaletter och duschar. Men det är verkligen inte jobbigt. Inga långa 10-timmarsdagar som på en gård, inte så himla tufft fysiskt som sliter på kroppen och vi möter varje dag en massa trevliga människor som är på semester. Lite som våra jobb i Thailand (Läs här).

Några av de villor som vi städar varje dag. Foto: Hot Water Beach Top10 Holiday Park

Campingen är bara 10 år gammal och de flesta av stugorna här är byggda de senaste åren. Det är väldigt fräscht och det är inte så billigt att bo här vilket sätter standard för vilka gäster som kommer hit. Det är inte så grisigt när gästerna lämnat. För det mesta går städningen av varje stuga snabbt och lätt.

Vi är så sjukt nöjda med att vi lyckades få de här jobben. På våra lediga dagar kan vi utforska Coromandel och på eftermiddagarna kan vi njuta av promenader på stranden.

LÄS MER – Patrik: ”Så är det att vara Digital Nomad” >>

Stranden i Opotuere en bit söder om Hot Water Beach. Foto: Patrik Enlund

Vi var enögda när vi kom till Nya Zeeland och trodde att gårdar var vårt enda val om vi ville vara långt ut på landet.

Inne i städerna finns givetvis mängder med jobb i barer, caféer och restauranger och som säljare eller andra kontorsjobb om du har rätt utbildning. Men på landsbygden trodde vi att vi var begränsade. Men till vår glädje, så fel vi hade. Nu har vi bara några veckor kvar av jobb och spargrisarna blir bara tyngre och tyngre.

Vi och många andra är det levande beviset på att man inte måste slita ut sig på en farm eller fruktodling med långa dagar och hårt jobb när en för samma lön kan ha ett betydligt cruisigare jobb.

Att leva ett annat liv ska inte vara hårt och jobbigt. Det ska vara härligt. Och det är det just nu.

SHARE