Patrik: Så ser en vanlig dag ut i vårt liv

1295

Vi lever Ett annat liv. Under året och åren ser det alltid olika ut. Det är ju det som är grejen. Vi är inte fast i ekorrhjulet där det alltid är samma sak. Just nu jobbar vi som dykguider och därför tänkte jag passa på att berätta hur en vanlig dag ser ut.

06.20 Alarmet ringer

Snoozar, vaknar, borstar tänderna, packar handduk och badkläder.

06.45 Åker till dykshopen

Vi hoppar på moppen och kör ner till dykshoppen i den svala morgonluften. Vägen är nästan helt tom och det tar 10-15 minuter.

07.00 Packar dykutrustning

Jag hämtar upp en liten lapp med namnen på de kunder som ska dyka med mig. Där står vilken utrustning i vilken storlek de behöver. Jag packar ihop allting och lägger på båten.

07.30 Möter kunderna

Vi väntar i dykshopen tills kunderna anländer med taxi. Godmorgon och välkommen och de vanliga artighetsfraserna. Vi visar kunderna runt båten och får de att känna sig som hemma.

08.00 Båten avgår

När vi lämnar piren serveras frukost. Bröd, smör, ost, sallad, gurka, tomat, bacon, kyckling och kokta ägg.

LÄS MER: Full insyn i min ekonomi – rapport med alla summor >>

08.45 Sätter ihop utrustning

Alla dykare sätter ihop och testar sin egen dykutrustning. Jag är med och hjälper till och ser till att allt blir rätt.

09.15 Dykgenomgång

Jag går igenom var vi ska dyka, hur vi ska dyka och alla tecken och säkerhetsrutiner vi behöver ha koll på. Vi pratar också om vad vi kan se vid korallrevet. Vilka fiskar och andra djur kan vi förvänta oss.

09.45 Gör oss redo

Kaptenen tutar och då går vi ner till dykdäck. På med våtdräkt, viktbälte och dykväst. Sedan gör vi ”buddycheck”. Två och två kollar vi varandra så att all utrustning sitter rätt och fungerar.

10.00 Hoppar i vattnet

Vi är framme vid dykplatsen. Vi hoppar i från längst bak på båten, sedan samlas gruppen i vattnet och vi går sedan ner under ytan. Ett dyk är max 1 timma.

11.00 Slut på dyket

Runt klockan 11 är alla tillbaka på båten. Då blir det fruktstund. Vi serverar bananer, vattenmelon och ananas. Vi stannar på båten i en timme.

11.30 Ny genomgång

Jag går igenom var vi ska dyka den här gången och pratar återigen om vad vi kan förvänta oss att få se.

12.00 Dags att dyka igen

Dyk nummer två för dagen börjar.

Foto: Mike Rednüs

13.00 Lunch

Alla är uppe strax efter 13 och då blir det lunch. Ris med kyckling i curry. Eller vegetariskt alternativ. Det kan vara massaman curry, gul curry, röd curry, grön curry, stirfry med cashewnötter eller stirfry med svartpeppar. Vi stannar på båten i en timme och en kvart.

Under dagen – Alla hjälps åt

Vi är oftast 10-15 personal på båten. Tillsammans hjälps vi åt att servera frukt och lunch. Vi fyller på vatten, ser till att det finns te och kaffe samt donar med andra små sysslor som kommer upp under dagen.

14.15 Tredje dyket

Efter ny genomgång och buddycheck är det dags för dagens sista dyk. Nu har vi en maxtid på 45 minuter.

15.00 Slut på dyket / Plockar isär

Medan kunderna kan gå upp och njuta av en muffins och kaffe tar vi i personalen hand om all utrustning. Vi plockar isär den och gör den redo för tvätt.

15.15 Tvättlaget tar vid

Alla tilldelas en roll. Antingen är du tvättare eller packare. Om jag är tvättare så hjälps vi åt att skölja all utrustning i sötvatten för att få bort allt salt. Våtdräkterna tvättar vi med bakteriedödande medel. Allt hängs sedan upp för att torka i vinden på båten. Tvättningen brukar ta cirka 20 minuter. Sedan tvättar vi vår egen personliga utrustning. Om jag är i packlaget får vi vänta någon dryg timma, då har det mesta torkat efter tvätten och packlaget kan lägga ner allt i väskor.

På vägen hem – Loggböcker

Det tar två timmar att åka hem. Vi i personalen får också muffins och kaffe om vi vill. Under fikastunden skriver vi loggbok med våra dykare. Vi skriver ner var vi dök, vilka som var med, hur djupt och hur länge vi dök och vad vi såg. Vi pratar om fiskar, muränor, krabbor och hajar. Vi förundras över deras olika beteenden och delar roliga fakta vi känner till.

17.15 Båten anländer piren

Kunderna kilar tillbaka till dykshopen och åker hem. Vi i personalen packar av båten. Eventuellt ska några dyktankar lastas av. Väskor, sopor och annat bär vi också av. Vi hjälps sedan åt att packa upp all utrustning och hänger tillbaka på rätt plats i utrustningsrummet. Det tar max 15 minuter.

17.30 Tack för idag

Arbetsdagen är slut och vi kan åka till stranden och njuta av solnedgången.

LÄS MER:

Så ser ekonomin ut när man jobbar som dykguide >>

Jag jobbar inte – jag simmar med fiskar hela vintern >>

SHARE