Patrik: ”Sakta förändrar vi världen – tillsammans”

1692

I början av året damp det ner ett väldigt intressant meddelande till mig på Facebook. Avsändaren var Robin Söderström. Du kanske precis läst intervjun jag gjort med honom? Inte? Då hittar du den här!

robin7
Robin Söderström.

Robin skrev till mig för att berätta om sin nystartade sida Where U Are. En sida där han hjälper folk att hitta distansarbete. Något jag genast föll pladask för. Vi började chatta och kom snabbt fram till att vi har väldigt många gemensamma tankar om hur människor kan bli mer fria i sina liv.

På startsidan när du besöker Where U Are basunerar Robin och hans team ut ”Hela världen som ditt kontor”. Precis min ”cup of tea”.

whereuare
Startsidan på Where U Are.

Det är alltid lika skönt att komma i kontakt med likasinnade människor som också drar små strån till stacken som förändrar världen. Robin berättade för mig att det finns ett väldigt högt tryck från folk som vill jobba på distans. Det är arbetsgivarna som är långsamma på förändringens stig. Men samtidigt är det fler och fler företag som börjar fatta vinken med distansarbete. Sakta, sakta förändrar vi världen med små steg.

Jag och Robin bestämde oss för att hjälpas åt att förändra världen – tillsammans. Where U Are och Ett annat liv går in i ett samarbete. Vi kommer hjälpa varandra att nå ut till den stora massan och få fler att inse att det går att leva sitt liv på andra sätt än det som vi får höra från samhället.

Jag är hoppfull.

Kommentarer som ofta kommer när jag pratar om mitt alternativa liv är ”Tänk om alla skulle göra som du, då skulle världen inte fungera”. Dem kommentarerna biter inte på mig längre. Många, många fler kan göra som jag och Robin och världen skulle fortfarande fungera. Världen anpassar sig och förändras.

Sociologen Roland Paulsen sa till mig i en intervju för några år sedan att vi människor skulle kunna jobba mindre tack vara maskiner. Men istället jobbar vi mer och uppfinner vi nya arbeten att fylla vardagen med.
– Det finns en teknikutveckling som utgör en otrolig arbetsreduktion om vi vill. Men jag tror inte teknikutvecklingen gör att vi kommer arbeta mindre. Vi kan hitta på hur många meningslösa jobb som helst om vi vill det, säger Paulsen.

Ta Kuala Lumpur och Stockholm som exempel. I Stockholm körs vartenda ett av tunnelbanetågen av lokförare. I Kuala Lumpur har inte ett enda tåg en lokförare. Tågen körs automatiskt.

Det finns så många jobb som kan skötas av maskiner. Istället kan vi människor göra andra saker. Som till exempel att ha mer tid att göra det vi vill och inte gå till ett jobb.

patrikenlund

SHARE