Patrik: Tack vare TVM hittade jag min väg i livet

1717

När jag var 15 år körde jag varken moppe eller jagade efter brudar. Jag kände tydligt att jag inte passade in i mallen för en typisk tonåring. Bärs, cider, fester, hångel och sena nätter? Inte min kopp te.

Jag var istället som allra lyckligast när jag kom hem efter tre dagar i naturen tillsammans med andra i min ålder. När jag kom hem efter en helg av äventyr hade jag ofta myggbett och skrubbsår på benen, skit under naglarna, svettig med smutsigt hår och kläder som doftade av eldrök. Med framförallt – ett sjudundrandes leende på mina läppar.

Såhär ser det ut när TVM:are övernattar i naturen. Ett enkelt vindskydd byggt av ett rep mellan två träd och en presenning. En viktig detalj är förstås lägerelden.

Som 14-åring blev jag TVM:are. TVM är Friluftsfrämjandets ungdomsverksamhet. I TVM handlar allt om gemenskap i naturen. TVM är en förkortning för Tre Vilmarksmål. Gemenskapen står över allt annat i TVM.

Och den gemenskapen händer utomhus. I naturen. Vi paddlar kanot på sjöar och åar, vandrar i skogen, bygger kojor och vindskydd, gör upp eld, spelar och sjunger gitarr runt lägerelden, sover under stjärnorna, badar mitt i natten, åker skridskor på en frusen sjö och tältar mitt i vintern med en kamin för att hålla värmen. Då och då åker vi på en längre vandringsresa till norra Sveriges gudomligt vackra fjäll.

Såhär ser det väldigt ofta ut på ett läger med TVM. Alla lagar mat på stormkök huller om buller mitt i gräset. Foto: Patrik Enlund

Allt detta omges av den där gemenskapen. Det var i TVM jag kände att jag passade in. Här var det coolt att älska naturen och äventyr, här var det coolt att lukta rök och ha skit under naglarna. I TVM kände jag mig verkligen hemma.

”Det finns fler som jag”, tänkte jag.

Det var ibland svårt att intala sig det i korridoren påväg till lektionerna på högstadiet. Ingen annan på hela skolan var med i TVM.  Då var vi ändå 800 elever. ”Synd”, tänkte jag.

Tack vare TVM kom jag närmare naturen. Mitt intresse för naturen har tagit mig ut i världen. Till dykning på Stora barriärrevet och en karriär inom dykning. Till Afrikas högsta berg, till vandringar i Indonesien, till flodvistelser i regnskogen, till Himalayas höga toppar, till Norges högsta berg och nu till Nya Zeelands oändliga utbud av upplevelser i naturen.

Ett klassiskt TVM-läger när flera hundra TVM:are från hela landet samlas en gång om året.

Det härliga med TVM är att du inte behöver vara ett proffs. Du måste inte ha dyr utrustning som kostar skjortan. Du måste inte veta hur du använder en yxa eller gör upp eld. Om du inte ens vill prova de sakerna går det också bra. Ta bara med dig en påse godis, snöra på dig ett par skor och sätt dig runt elden. Titta in i glöden och känn gemenskapen. Du behöver inte göra något, du behöver inte säga något, du behöver inte veta en massa saker. Du kan bara sitta där och suga in naturens lugn och vara en del av något. Det finns inga förväntningar på dig. Det finns inga krav. Naturen är för alla.

2018 är TVM:s 60-årsfirande. Hela 60 år sedan TVM en gång grundades som en del av Friluftsfrämjandet. Läs mer om TVM på Friluftsfrämjandets webb här >>

GRATTIS till 60-årsjubileet (!) och tack för allt TVM! Vad skulle jag gjort utan dig! Det är tack vare TVM som jag idag reser runt världen.

Varför grundades TVM? Jo, 1958 var det en man som tyckte att ungdomar satt för mycket stilla. Känner ni igen scenariot? Bråkas det om skärmtid hemma? Sitts det för mycket med mobiler, datorer och surfplattor?

Ja du fattar, vi behöver inte diskutera detta, det är givet.

TVM finns över hela Sverige. Kontakta din lokalavdelning där du bor för att fråga om TVM och hur du gör för att bli medlem.

Friluftsfrämjandet är en ideell organisation där alla ledare tar med andra ut i naturen på sin fritid. Ingen tjänar pengar utan gör det för att sprida glädjen och energin vi får av naturen.

Du hittar kontaktuppgifter till alla lokalavdelningar runt om i hela landet på Friluftsfrämjandets webbsida: www.friluftsframjandet.se

Här hittar du TVM på Facebook: https://www.facebook.com/tvmaventyr/

Läs mer om TVM på Friluftsfrämjandets webb här >>

SHARE