Patrik: ”Vi har börjat jobba på mjölkgård i Nya Zeeland”

2123

Vi landade i Nya Zeeland för lite mer än tre veckor sedan. På den tiden har vi köpt en campervan, hängt med vänner långt upp i norr och skaffat jobb. I fredags var första arbetsdagen.

LÄS MER: Jobba och resa i Nya Zeeland – Stor guide med allt du behöver veta >>

Vi jobbar på en mjölkgård en liten bit söder om Rotorua här på nordön. Det är relativt sett en liten gård men det handlar ändå om cirka 500 kor. Just nu är det bara runt trettio kor som mjölkas då den stora kalvningen inte riktigt satt igång ännu.

De närmaste veckorna kommer det födas 15 nya kalvar per dag. Då kommer det bli full rulle här på gården. Vi har redan börjat lära oss att mjölka, mata kalvar och sätta upp stängsel.

Alarmet är för närvarande inställt på 06.30 då vi börjar mjölka en timme senare. Ju fler kor som ska mjölkas framöver desto tidigare måste vi starta dagen. Det kommer bli så tidigt som vid 05. Huvaligen! Det är inte bara tidigt, det kommer också vara riktigt kallt innan solen går upp.

Det är långa dagar med hårt arbete. Men det är roligt också. Vi lär oss något nytt varje dag. Vi lär oss något vi aldrig hade kommit i kontakt med om vi inte lämnat vardagen där hemma.

Vi tjänar 18 Nya Zeeländska dollar i timmen (Cirka 108 Svenska kronor). Med vårt Working Holiday-visum kommer det dras cirka 10 procent skatt på vår lön.

Kontentan är att vi kommer kunna spara mycket pengar som ska gå till vår roadtrip. En roadtrip som ska ta oss runt hela landet över den Nya Zeeländska sommaren.

Häng med här på bloggen för fler bilder och texter om livet på gården.

SHARE