Hoppa till innehåll

Patrik: Vi provade öl i Gisborne

Hawke’s Bay som är den stora bukten söder om East Cape är känt för sina många vinodlingar. När vi rullade in i utkanten av denna region, i Gisborne, gjorde vi förstås det enda rätta – gick på ölprovning. Japp, du läste rätt. Öl. Om grannarna Napier och Hastings är vincentrum så är Gisborne ett alternativ med inte bara vin utan också framställning av öl och cider.

Vi kände att vinprovning passar bättre när sommarvärmen kommer då vi kan sitta i vinodlingens trädgård och njuta. Därför sparar vi det till senare.

Vi hade fått nys om, det relativt unga, Sunshine Brewery (Startat 1989) och att det är möjligt att köpa en ölbricka med fem sorters öl för bara 15 dollar (cirka 90 kronor). Det var ingen myt. Väl på plats i deras mysiga ”Tap Room”, i direkt anslutning till bryggerilokalen, får vi en gedigen ölmeny presenterad för oss.

Vi väljer ut våra fem sorter med hjälp från kvinnan bakom disken och slår oss ner vid ett av de få borden. Det är bara vi och ett fåtal stammisar här. Belysningen är dämpad och lokalen liten och gemytlig. Genom ett fönster kan vi se hur det arbetas för fullt i bryggerilokalen.

Glasen som vi serveras är mindre än normalstora ölglas men ändå väl tilltagna med tanke på det låga priset och att det är en provbricka vi beställt.

Trots att vi är naturälskare och vårt rätta element är utomhus, i vildmarken, så är det skönt att gå i vanliga kläder och göra något annorlunda för en gångs skull.

Det känns faktiskt nästan lite högtidligt att sitta i jeans och t-shirt efter en vecka med underställ, leriga skor, vandringar och mountainbikecykling.

Men det är också det som är det härliga med Nya Zeeland. Landet har inte bara otrolig natur att bjuda på – deras scen för mat och dryck går inte av för hackor.