Hoppa till innehåll

Patrik: ”Vi såg soluppgången först av alla i världen”

Klockan är bara 15 minuter före 07. Ljuset har redan kommit över horisonten men själva solen är påväg upp precis i denna stund. Molnen ligger över horisonten men känslan är ändå magisk.

Det är vi och bara fem andra som letat oss upp hit till ”East Cape Lighthouse” denna tidiga morgonstund.

Just den här dagen är vi de första i världen (på fastlandet) att se solen gå upp. Rätt mäktig känsla ändå.

LÄS MER: Jobba och resa i Nya Zeeland – Stor guide >>

Vi i väntan på att solen ska gå upp.

Fyrhuset på East Cape.

Fyrhuset på East Cape i Nya Zeeland är den fyr i världen som ligger absolut längst österut och är ett måste att se om du är i närheten. Vem vill inte se solen först av alla liksom?! Ett tillfälle där uttrycket ”Once in a life time” kommer väl till pass.

LÄS MER: Fartfylld och rolig dag på Mountainbikes >>

Kvällen innan övernattade vi i vår campervan på den närliggande campingplatsen, ett stort gräsfält vid havet. Otroligt vackert, men blåsigt. Ingenting mellan oss och världens största hav kan stoppa vindarna som blåser in med full kraft och tar med sig vågor i farten. Det är alltid häftigt att somna till ljudet av naturens krafter.

Vår campingplats kvällen innan. Foto: Patrik Enlund

05.45 på söndagsmorgonen ringer alarmet och vi tar bilen de sista kilometrarna bort till fyrhusets parkering. Vägen slingrar sig utmed superbranta klippor och vägskyltar varnar för stenras.

På några ställen har stora och små stenar faktiskt rasat ner och vi får manövrera vår klumpiga campervan försiktigt mellan dem. Mot havet till har vägen på vissa håll spolats bort och det är ett tiotal meters fall på den sidan. Vi håller andan av rädslanmedan vi puttrar fram med sömndruckna ögon i 5 km/h i bäckmörkret med våra strålkastare som ända ljuskälla.

När vi kommer runt den brantaste kröken skymtar vi den vita ståtliga fyren uppe på kullen och faktiskt också två hus en bit längre fram på vägen. Här bor det alltså folk?! Vägen som precis fick oss vettskrämda är alltså deras vanliga väg hem. Spännande vardag de måste ha – minst sagt.

Vi stannar bilen på den markerade parkeringen och börjar ta oss an de 750 trappstegen upp till fyren och utsikten. Det är inte svårt. Trappan är inte särskilt brant och trappstegen i trä är stora och breda.

Väl uppe belönas vi med en 360-gradersvy värd att vakna såhär tidigt för. Givetvis vänder vi genast blickarna åt öster. Solen är snart uppe och vi kommer blir först i hela världen att se den.

LÄS MER – Patrik: Så är det att vara Digital Nomad >>

Vi sätter oss ner och bara njuter av denna stund i tystnad. Solen kommer upp och även om vi inte kan se själva klotet helt klart är skådespelet vi bjuds på något utöver det vanliga. Solstrålarna pressas genom molnen som strålkastare och kastar häftiga ljuskäglor på det brusande havet. Vi känner hur det genast börjar bli varmare och vi tar emot gåvan – en ny dag på vår vackra planet redo att fyllas av upplevelser, kärlek och äventyr.

VIDEO FRÅN VÅR STUND VID FYRHUSET:

15 meter hög 154 meter över havet har fyren stått här i snart 100 år och vakat över sjöfarare som rundar denna vackra kust. Det är något häftigt med fyrar, det är det verkligen. Det vilar en lång historia på den här kullen – värd att känna in.

När solen dansat färdigt på himlavalvet dansar vi ner till bilen igen fulla av glädje men tomma på energi – nu väntar frukost innan vi far vidare genom “East Cape” och det vackra landskap som bjuds här.