Patrik: ”Vi släppte ut två sköldpaddor i havet igen”

1973

I lördags var jag ledig från mitt vanliga jobb som dykguide. Jag klev istället ombord på dykfirman Scubafish dykbåt för att hjälpa korallreven till det bättre. Jag fick vara med och plantera nya koraller och dessutom släppte vi ut två sköldpaddor av arten ”Hawksbill Turtles” som de heter på engelska.

IMG_0253
Här är jag och de två sköldpaddorna på båten precis innan de släpps ut i havet.

De två sköldpaddorna spolades upp på stranden i juli förra året. Helt utmattade och nästan livlösa. De kunde inte ens lyfta sina huvuden. Tack vare snabbt agerande av snälla människor på plats skickades de två sjuka sköldpaddorna till ett akvarium som tar hand om skadade djur.

Där har de rehabiliterats i nio månader. Båda hade någon form av lunginflammation och det konstaterades att den ena av sköldpaddorna led av åkommor från att ha fått i sig plast.

Så sjukt jäkla ledsamt. Det är så många marina djur och framför allt sköldpaddor som blir sjuka och skadade av plast. Detta på grund av att vi människor använder så mycket plast att mängder av skräp hamnar i haven. Alla är skyldiga. Använder du sugrör? Sluta genast. Jag har sett hela paket av sugrör flyta runt i havet. Paket som fallit av en speedboat som levererar till olika öar fulla med turister som dricker drinkar med sugrör. Säg nej till all plast (Läs mer här) och bli en bättre snorklare och dykare på semestern (Läs mer).

Men tillbaka till de glädjande nyheterna. I lördags var det så äntligen dags för de två sköldpaddorna att åter få simma fritt i havet. Att jag fick möjlighet att vara med om detta är jag så otroligt tacksam för och det var helt fantastiskt att se hur ivriga och glada de var att få komma ner i böljan blå. Sköldpaddan är mitt absolut favoritdjur på vår planet. Jag älskar dem till universums yttersta gräns och tillbaka.

Bilderna är tagna av fotografen Magnus Larsson. Följ gärna honom på Instagram: @magnusdeepbelow.

Wiiieee! Äntligen! Sköldpaddan kan nu simma fritt i havet igen.
Wiiieee! Äntligen! Sköldpaddan kan nu simma fritt i havet igen. Foto: Magnus Larsson
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Såååå nära nu… Foto: Magnus Larsson
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Och sköldpadda nummer två blev minst lika glad… Foto: Magnus Larsson
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Äntligen fri igen! Foto: Magnus Larsson
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En mycket glad sköldpadda tillbaka i sitt rätta element. Foto: Magnus Larsson
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hemma igen! Foto: Magnus Larsson

När sköldpaddorna var släppta var det dags att börja jobba för korallerna. ”Coral propagation” är en metod för att hjälpa koraller att växa och frodas. Det innebär kort och gott återplantering av koraller. Läs gärna mer om detta på Ocean Quest som är den organisation som håller i det hela och även håller kurser.

När det var dags för det första dyket hamnade jag i den grupp som skulle samla in koraller. Eftersom jag inte är utbildad inom detta var jag som många andra den här dagen enbart med och assisterade. Men det var nog så lärorikt, intressant och riktigt, riktigt roligt.

Jag fick ett par handskar att dra på mig och ett par påsar att stoppa i fickorna för att kunna transportera de koraller som samlades in.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jag är redo med påsen i bakgrunden medan Naiyana hittar rätt på de korallbitar som vi kan samla på oss. Foto: Magnus Larsson
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ner i påsen med dem… Foto: Magnus Larsson
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Och det var alla koraller vi behövde! Tillbaka till båten! Foto: Magnus Larsson

Medan vi samlade koraller var det flera andra grupper som letade rätt på stenar på botten som kan användas som grund till planteringen av korallbitarna. När vi kom tillbaka till båten började pysslet. De pyttesmå korallbitarna som vi samlat in limmas fast på stenarna och sänks sedan ner till dykare på botten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här får jag hjälpa till att limma koraller på stenar. Foto: Magnus Larsson
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Inte en så pjåkig vardag om du frågar mig. Jobba utomhus vid klarblått vatten, vackra koraller och med syftet att göra världen lite bättre. Foto: Magnus Larsson

När alla koraller var limmade på varsin sten var det dags att lägga dem på rätt ställe på botten. Så det vara bara att dyka ner under ytan igen för att börja flytta stenar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Magnus Larsson
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Magnus Larsson
Alla oss som var med och planterade koraller.
Alla oss som var med och planterade koraller.

patrikenlund

SHARE