Patrik: ”Vi vaknar upp i ett nytt Nya Zeeland”

1073

– Det här är världens bästa land! Vi har inga ormar, inga björnar och inga dödliga djur. Nya Zeeland är världens tryggaste land!

De orden kommer från busschauffören Mark som körde oss till Tamaki Maori Village på nordön när vi var där i januari. Mark är själv maori och hans ögon fullkomligt lyser av stolthet över Nya Zeeland.

När vi idag vaknar upp lördagen den 16 mars 2019 har bilden av Nya Zeeland som det där trygga landet skakats om i grunden. Det som hände i Christchurch under fredagen är oerhört ledsamt och tragiskt. Det är ett sorgligt bevis på att terrorn nu även har hittat till det här lilla hörnet av världen. Hit?! Hit där vi trodde att någonting sådant aldrig skulle kunna hända.

Kontrasterna var oerhört starka igår. Vi rullade längs sydkusten och hade spännande möten med stora sjölejon som slappade på stranden. Vi spanade efter pingviner och promenerade till häftiga fyrar. ”The Catlins” som den här kusten kallas är oerhört vacker. Kanske en av de vackraste kuststräckor vi sett i Nya Zeeland. Fem minuter efter att jag knäppt en bild på havet, klipporna och fälten hoppar vi in i bilen och slår på radion.

Ett sjölejon, en hona, slappar på stranden. Hon har kastat upp sand på sig själv för att skydda sig mot solen.
Surat Bay är en av stränderna i ”The Catlins”.
Vackra ”Tautuku Bay” sett från ”Florence Hill”. Foto: Patrik Enlund

Rullgardin. En svart rullgardin. Vi sitter i tystnad och ser inte längre vad som är utanför bilfönstret. Det omänskliga har hänt. Människor har förlorat livet och på radion hör vi varje halvtimme hur polisen höjer numret av antalet människor som fallit offer. Det går inte att förstå. I Nya Zeeland. Men inte här väl? Nej, inte här, det kan inte vara sant.

Men det är det. Jag är ledsen, sorgsen, arg, förbannad och förkrossad på samma gång.

Idag går alla våra tankar, ord och kärlek till alla som på olika sätt drabbats av detta fruktansvärda dåd.

SHARE