Resa blev Helens medicin när läkarna inte kunde göra något

10625

Helen har likt många andra ungdomar levt ett stressigt liv i Sverige. Hon mådde mycket dåligt under långa perioder och det mentala tillståndet visade sig i form av fysiska problem med hennes hälsa. Hon var mycket smal och kunde inte gå upp i vikt hur mycket hon än försökte. Trots många läkarbesök verkade ingen vilja hjälpa henne och den enda lösningen de hade var att hon skulle äta mer. De förstod inte att det inte fungerade. Helen tog istället saken i egna händer. Hon lämnade stressen bakom sig för att ge sig ut i världen och resa. Ingen hade kunnat ana att den här resan skulle vara den bästa medicinen för henne.
– Jag har äntligen hittat en lösning som gör mig frisk och glad.

helen16
Resan gjorde Helen riktigt gott. Här är en före och efter-bild. Foto: Privat

Många som reser gör detta med avsikten att komma bort från vardagsstressen. Om man bara tar en kort semester kommer man bort från det dystra grå ett tag och kan släppa all oro som jobb och studier medför. Alla som någon gång gjort detta kan nog garantera att man blir mer avslappnad. Man mår automatiskt bättre och alla semesterbilder med vinden i håret och ett brett leende från öra till öra avspeglar det inre välmåendet man för stunden känner. Om man istället reser för en längre tid blir utstrålningen och det inre lugnet ett mer permanent tillstånd. Man kan lägga ekorrhjulets ångest bakom sig för att hitta en äkta sinnesfrid som håller i sig. Att resa påverkar dig mer än du tror och att ständigt känna sig tillfreds med livet kan visa sig tydligare än många verkar veta om.

LÄS OCKSÅ: Vi svenskar jobbar så mycket att vi blir sjuka >>

Helen, 19, levde ett stressigt liv i Västerås, precis som så många andra ungdomar i dagens Sverige. Att varje dag vakna upp med en stor klump i magen hörde till vardagen. Sömnsvårigheter och oron inför framtiden, jobbet och studierna visade sig tydligare på henne än på många andra.
– Jag har alltid varit smal och fick gå till doktorn väldigt ofta eftersom jag inte kunde gå upp i vikt. De sa bara åt mig att äta mer vilket var självklart. Nähä? Går man upp i vikt av att äta? De förstod inte att det inte fungerade och det verkade inte som att de ville hjälpa mig.

Hon hade brist på de flesta vitaminer och hennes föräldrar oroade sig över hennes vikt. Hennes utan problemen förklarades istället som ärftliga eller ett tecken på att hon inte åt tillräckligt mycket. Det var inte förens hon vid 19 års ålder plötsligt fick nog.
– Jag visste att jag inte kunden leva såhär länge. Jag har alltid vetat att den här livsstilen inte fungerade för mig och min fysiska hälsa var ett tydligt tecken på detta.

Följ Ett annat liv på Facebook för fler reseinspirerande texter i ditt flöde:

LÄS OCKSÅ – Patrik: ”Varför ska jag jobba hela livet när pensionen ändå suger?” >>

helen3
Här är Helen glad, lycklig och mer välmående än någonsin. Foto: Privat

Efter studenten började hon planera den stora resan till Australien. Hon skulle lämna sin gamla, stressiga livsstil bakom sig och resa i 4 månader. Bara tanken på att gå längst östkustens vita stränder och känna sanden mellan tårna fick henne att må bättre. Det hon inte hade räknat med var att den här resan skulle förändra hennes liv mer drastiskt än hon kunde anat.
– När jag skulle åka var min mamma orolig för hur det skulle gå för mig. Hon var rädd att backpackerlivet skulle få mig att minska i vikt ytterligare och ge mig större problem än jag redan hade. Hon kunde aldrig ana att det skulle ge helt motsatt effekt.

Att väl i Australien vakna varje morgon och känna sig exalterad över vad dagen hade att erbjuda var en ny känsla som genast gav effekt på hennes hälsa. Trots att Helen inte gjorde några större förändringar gällande kosten under resan började hennes kropp och humör snabbt ändras. Efter bara någon månad började hon sakta men säkert gå upp i vikt. Hon fick mer liv i blicken och fick rundare kinder som ständigt var upplyfta i ett brett leende.
– Mina vänner och släktingar började snabbt kommentera bilderna jag lade upp på Facebook. De sa att man kunde se att jag levde och mådde bra. Resande gjorde mig gott, sa de.

LÄS OCKSÅ: Sanne höll på att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna >>

helen4
En glad Helen posar framför klassiska Harbour bridge i Sydney. Foto: Privat

Visst är resande bra för själen. Man kan känna hur det spritter i kroppen varje gång man planerar för nästa utflykt och man känner hur stressen bokstavligt talat rinner ut i sanden när man ligger där på sin handduk vid strandkanten. Att resandet sedan även ska vara bra för kroppen är det inte lika många som talar om.

Nu är Helen tillbaka i Sverige men har redan börjat planera inför nästa stora resa i sommar. Hon har hittat en lösning på sina problem som inte ens läkare kan rekommendera och vill hålla fast vid sitt nyfunna välmående.
– Det som känns bäst är att veta att det inte var mig det var fel på. När läkarna hela tiden försökte pressa mig till att äta mer kände jag mig dålig när det inte fungerade. Nu vet jag att problemet låg utanför mig själv och att det inte var mitt fel att jag inte kunde få mig själv att må bättre. Nu har jag äntligen hittat en lösning som gör mig frisk och glad och att bara veta att jag alltid kan ge mig ut i världen igen när det blir för svårt hjälper mig att hålla fast vid det.

LÄS OCKSÅ: ”Jag jobbar inte – jag simmar med fiskar hela vintern” >>

Att må dåligt kan få många att hålla sig borta från att resa. Precis som Helens föräldrar kan oron över att bli sämre vara ett hinder från att ge sig iväg. Helen hoppas att hon med sin historia ska kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen. Det är lösningen många inte tänker på men som säkert kan hjälpa många människor som mår dåligt. Din kropp kan känna av en livsstil som inte gör dig lycklig och att ändra på omgivningen som drar ner dig kan vara svaret på allt. Så ge dig ut i världen och lägg det negativa bakom dig, för ett lyckligt liv är den bästa medicinen.

elsa

SHARE