Resande får dig att uppskatta nuet

1031

Några svettpärlor bildades i min panna där jag stod lutat över det löpande bandet med ingefära som skulle sorteras och förpackas. Alla som jobbade på farmen drog djupa suckar när de försökte fokusera på arbetet trots den kvalmiga hettan. Plötsligt hördes ett jubel från andra sidan av rummet följt av busvisslingar och applåder. Jag lyfte blicken och riktade den mot ljudet i lagom tid för att se alla de anställda springa ut i ett skyfall som plötsligt brutit ut utanför. Jag anslöt mig genast till gruppen och rusade ut i regnet. Äntligen.

Aldrig hade jag kunnat tro att en regnskur skulle kunna göra mig så lycklig. Det jag vanligtvis hatade i Sverige hade plötsligt blivit veckans höjdpunkt. Uppenbarligen är detta inte på grund av att livet är så dåligt i Australien att regn är det enda vi har att glädjas över, det handlar snarare om att man lär sig att uppskatta alla de småsaker man vanligtvis tar för givet.

Många gånger har jag fått höra om hur människor som lever i små hyddor utan elektricitet eller pengar kan vara så mycket lyckligare än de som lever i överflöd i stora villor. Det jag inte visste var att den här attityden kan ändras trots att man upplevt lyxlivet tidigare.

När man inte längre går runt och oroar sig över pengar, jobb, utbildning eller status får man plötsligt så mycket tid till att tänka på vad man faktiskt har. Det kan vara de vänner man är omgiven av, platserna man ser, en snäcka på stranden eller en regnskur mitt i den varmaste veckan på länge. Jag är överlycklig över det faktum att jag har ett jobb där jag tjänar tillräckligt med pengar bara för att kunna stanna här längre även om det aldrig kommer leda till några rikedomar eller en karriär. Utsikten från toppen av en kulle kan ge mig glädjetårar och reducerade priser på flingor kan göra min dag.

Utsikten från toppen av en kulle kan ge mig glädjetårar, skriver Elsa. Foto: Emelie Enlund
Utsikten från toppen av en kulle kan ge mig glädjetårar, skriver Elsa. Foto: Emelie Enlund

Att resa gör dig inte bara lycklig på grund av alla de häftiga upplevelserna du kastar dig in i. Det handlar även om att ta tiden att stanna upp en minut och uppskatta detaljerna i vardagen och inse att du följer dina drömmar.

För när man står där i regnet omgiven av människor som hoppar upp och ner av glädje är det svårt att klaga på det dåliga vädret eller bry sig om hur frisyren kommer se ut när man kommer in igen. Det är heller inte lätt att tänka att man hellre skulle varit på en strand i solen eller på ett lyxhotell med en spa-avdelning.

Man är omgiven av glädje och positiv energi och man har bara nuet. Och när man lever drömmen är nuet ganska underbart vad man än har för sig.

elsa

SHARE