Resande lär oss: Det finns inget vi och dem

1886

Jag ligger på sängen och tittar upp i taket. En tår rinner sakta ner längs kinden och skapar ett fuktigt spår som från en snigel. Jag har precis läst ännu en av alla artiklar om nedbrunna asylboenden. Jag har precis läst kommentarer på Facebook från mängder av svenskar som vill bevara vårt land och stänga ute de som flyr från krigets Syrien. Syrien där Isis härjar och där bomberna faller. Jag har precis läst om de tiotusentals människor som ska avvisas från Sverige. Tydligen ska det vara för att våra politiker inte har klarat av sin uppgift att sköta systemet och pappersarbetet.

Jag fipplar fram min smartphone och klickar på den gröna Spotifyloggan. Jag skriver ett ord i sökrutan.

”IMAGINE”.

imagine
Foto: Patrik Enlund

Det klassiska pianointrot når mina öron och ännu ett par tårar pressas fram. Speciellt när Lennon börjar sjunga andra versen.

Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace

You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as one

Min kollega, vän och skribent här på Ett annat liv, Erika Kantonen, är av den fantastiska åsikten att ”resande är den bästa utbildningen”. Det är så sant som det är sagt. Att resa runt i världen, korsa gränser och möta nya kulturer gör dig ödmjuk. Du vill bli välkomnad var du än kommer, du vill bli behandlad för den du är, för du är unik. Men ändå är vi alla lika. Att resa runt i världen gör dig nyfiken på nya kulturer, religioner, mat och framför allt människor. Att resa ger dig helt andra perspektiv.

jorden
Foto: NASA Goddard Space Flight Center/Flickr

Stannar du i samma lilla låda, i samma lilla land, då föds rädsla. Du blir rädd om det du har. Du håller hårdare i det. Du ser inte bortom din egen trygghet. Du ser olikheter istället för likheter.

Jag kan inte förstå de människor som inte kan klara av att dela med sig. Vi har det så pass bra i Sverige att vi skulle kunna kliva ner fem, sex eller till och med sju steg på välfärdsstegen och ändå leva ett riktigt bra liv.

Jag älskar Sverige med alla våra sjöar, djupa skogar, vackra berg, stora fält, våra skärgårdar och all vår mat. Jag känner från djupet av mitt hjärta att det vill jag dela med mig av till så många som möjligt. Kom hit! Kom och se hur vackert det är. Kom och lev här. Kom och jag bjuder dig på köttbullar, sill, potatis, falukorv och Kalles kaviar. Och vilken möjlighet till lärande och utbyte vi har här. När du kommer, ta med dig din mat, ta med dig din religion och dina traditioner. Här finns tillräckligt mycket plats för alla. Jag vill lära mig. Jag vill veta hur du tänker. För det utvecklar mig. Det är ingen som vill ta över eller köra över något. Vi kan alla samsas i samma låda.

En gång i tiden ritade någon linjer på en karta. En gång i tiden byggdes murar. Dessa linjer och murar skar rakt genom hjärtan. Hjärtan som pumpar samma röda blod som i alla människor på detta klot. Titta på vår planet från rymden. Då syns inga linjer eller uppdelningar. Dessa linjer har genom åren skapat en vi mot dom-värld.

Jag hör Lennons röst i bakgrunden igen.

”Imagine there’s no countries”.

Jag intervjuade nyligen trebarnsmamman Annika som inte gett upp sitt resande trots att hon skaffade familj. Ni kommer inom snart få läsa mer om henne. På en skräpig Skypelina från Thailand där hon befinner sig med hela familjen övertygar hon mig att resande verkligen är den bästa utbildningen. Hon berättar vad hon ser i sina småttingar när de reser runt klotet.
– När man är liten och träffar folk från andra länder och kulturer ser man inte ”det här är mitt land” och ”det där är ditt land”. De ser att det är vår värld. Vi äger den tillsammans.

Lennon sjunger vidare.

I hope someday you’ll join us
And the world will be as one

Sverige är ett litet, litet land i lilla, lilla norden. Vi är 9 845 155 svenskar (2015). I världen bor det 7 300 000 000. Alltså 7,3 miljarder människor. Sveriges befolkning utgör drygt 1 promille av världens invånare. Inser du hur många fantastiska personer du inte träffat ännu? Inser du hur många fantastiska platser du inte varit på ännu?

Resande är den bästa utbildningen.

#87procent #vigillarolika

Du följer väl Ett annat liv på Facebook för fantastiska resetexter och bilder rakt in i ditt flöde: www.facebook.com/ettannatliv

patrik

SHARE

1 COMMENT

  1. […] För några dagar sedan blev jag intervjuad av grundaren till sajten Ett annat liv om hur jag tänker kring att resa med barn (intervjun kommer att släppas inom kort). Under vårt telefonsamtal kom vi in på att resandet i sig är en fantastisk utbildning, läs mer om det här: ”Resande lär oss: Det finns inget vi och dem”. […]

Comments are closed.