Reseguide: Filippinerna

10146

Filippinerna
Valuta: Filippinsk Peso.
100 SEK = 545 Pesos.

Ta sig runt i landet
Filippinerna består av över 7 000 öar. Det gör det lite krångligt att resa runt i landet. Antingen tar det lång tid eller så blir det dyrt. Det långsamma alternativet innebär en kombination av olika färjor eller nattbussar. Nedan finns länkar till olika färjebolag.

Det snabbare men dyrare alternativet är att flyga. Det finns flera möjliga bolag. Cebu Pacific trafikerar de flesta flygplatser i landet. Men även Tiger Air och Air Asia flyger vissa linjer. De här bolagen dyker inte alltid upp när du söker på samlingssajterna för billiga flygbiljetter så lägg ner lite tid på att besöka deras sidor direkt om du vill ha billiga biljetter.

LÄS MER: Sanne höll på att stress ihjäl sig – flyttade till Filippinerna >>

Ta sig runt i städer
Om du inte tvunget måste vara bekväm undvik då att åka taxi. För en sträcka inom staden kostar en taxi 100-200 pesos (20-40 SEK) men för samma sträcka kan du istället åka buss (jeepney) eller tricycle (moped med sidovagn och tak) för 7 Pesos (1,40 SEK). Det är så lokalborna tar sig runt. I de större städerna trafikerar alla jeepneys en linje och har ett nummer. Tricycles åker fritt runt i staden och de kan du stoppa med en enkelt vink till föraren. Hoppa bara på och när du kliver av ger du föraren 7 pesos jämnt. Fråga aldrig en tricycle-chaufför om priset då de kan säga en mycket högre summa när de ser att du är turist.

Bra länkar:
Färjor:
http://travel.2go.com.ph
http://www.cokaliongshipping.com

Inrikesflyg
www.cebupacificair.com
www.tigerair.com
www.airasia.com

Tips på platser att besöka

Foto: Goya Bauwens/Flickr
Foto: Goya Bauwens/Flickr

Manilla
Filippinernas huvudstad har fått ett dåligt rykte bland turister. Men vi på ’Ett annat liv’ säger: Åk dit och avgör själv. Det är en pulserande asiatisk stad som absolut är värd ett besök om än för bara någon eller några dagar. I storstadsområdet bor närmare 12 miljoner människor. Shoppa, ät Chicken Adobo, åk jeepney genom staden för en billig penning och titta på den berömda solnedgången över viken där Manilla ligger.

 

Foto: nennnn/Flickr
Foto: nennnn/Flickr

El Nido
Det lilla samhället El Nido ligger på norra delen av den stora ön Palawan i västra Filippinerna. Här reser sig kalkstensklipporna höga kring viken. I vattnen här utanför finns en hel skärgård av öar med bedårande vackra stränder. Vi pratar alltså om kritvit sand, kristallklart turkost vatten och vajande kokospalmer.

Ta sig hit: Flyg direkt till El Nidos egen flygplats. Eller till Puerto Princesa – därifrån åker du sedan minibuss i sex timmar.

LÄS MER – Patrik: ”Jag jobbar inte – jag simmar med fiskar hela vintern” >>

Foto: Shubert Ciencia/Flickr
Foto: Shubert Ciencia/Flickr

Coron
Coron är en ögrupp som ligger norr om Palawan. Här finns riktigt bra dykning och snorkling. Bland annat ligger mängder av japanska krigsskepp på havsbottnen som blev nerskjutna av USA under slutet av andra världskriget. Själva samhället Coron kan man undvika, ett trångt och högljutt fiskesamhälle. Men ön är stor och det finns flera boendemöjligheter runt omkring.

Ta sig hit: Från El Nido går båtar hit. Eller åk 12 timmars färja från Manilla som endast avgår på fredagar. Eller flyg till Busuanga mitt på ön.

Foto: Stefan Munder/Flickr
Foto: Stefan Munder/Flickr

Banaue och Batad
Här finns riktigt häftiga risterasser på bergsluttningarna norr om Manilla. Ett lyckat samarbete mellan moder natur och risbönderna har skapat denna visuellt fantastiska plats. En nio timmar lång bussresa från huvudstaden Manilla tar dig hit. Det billigaste alternativet att ta sig hit är med bussföretaget ”Ohayami” och kostar 450 pesos. Lägg på cirka 80 pesos och du får en mycket bekvämare buss hos bolaget ”Florida”.

Vandra på lederna bland terasserna och upplev den fantastiska utsikten genom dalarna. Besök vattenfall och heta källor.

LÄS MER: Så kan jag resa i världen utan ett riktigt jobb >>

boatSiargao

En liten oupptäckt ö i allra yttersta delen av östra Filippinerna. Står du på stranden ser du bara hav så långt ögat kan nå. Stilla havet. Ön har genom åren varit populär bland surfare. Men det är inte många som hittar hit då det är lite bökigt att ta sig hit. Lokalbefolkningen bryr sig knappt om turister utan ser sig mer som fiskare.

Några västerlänningar, bland dem flera svenskar, har öppnat hostels och resorter här och ön börjar så sakteliga bli ett namn bland turister. Men än så länge är det bara backpackers. Det är ryggsäcksresenärernas hemliga ö. Här råder lugnet. Besökare här går på matmarknaden som vilka locals som helst.

LÄS MER om Siargao: ”På upptäcktsfärd med moped bland palmer och vattenfall >>

Hyr en moped och åk runt ön. Besök vattenfall, fiskebyar och fina stränder. Eller hitta till de riktigt bra surfplatserna som Cloud 9 eller Quiksilver. De ligger i närheten av den mindre staden General Luna som är mest populär bland surfarna. I GL, som samhället kallas, måste du prova det saftiga brödet bakat på kokosmjölk. Med eller utan kokosfyllning. Det säljs varje dag, nybakta, men bara mellan 14 och 16. Framför kyrkan på huvudgatan. Du hittar stället genom att titta efter de brinnande kokosnötterna som värmer ugnen.

Ta sig hit: Flyg till Siargaos flygplats i Sayak mitt på ön. Det är bara Cebu Pacific som flyger hit från staden Cebu. Det är också möjligt att flyga till staden Butuan och åka minibusr täs till hamnstaden Surigao för att sedan ta färjan till Dapa på Siargao. Ett tredje, och det billigaste, alternativet är att ta nattfärjan från Cebu till Surigao och sedan byta till nästa färja till Siargao.

MER OM SIARGAO: ”En dag med båt till vackra öar i Filippinerna >>

Färjorna från Cebu till Surigao är stora och har flera alternativ och prisklasser. En bädd i Economy class innebär en liten säng utan filt. Det är våningssängar som står tätt packade och madrassen kan vara obekväm. Detta kostar dig cirka 800 Php. Betala mer och du kan få A/C och/eller egen hytt.

Väl på ön kan du välja att ta en tricycle eller motorcykeltaxi (habal habal). Färjorna ankommer till staden Dapa i söder. Till surfområdet i General Luna tar det cirka 30-40 minuter och kostar med en tricycle cirka 200 Php. Från flygplatsen är summan 250-300 Php med en minivan.

MER OM SIARGAO: ”Det häftigaste hostel jag någonsin bott på” >>

Boracay
Partyön och turistön nummer ett. En liten, liten ö precis utanför kusten på den större ön Panay. Här är det packat med turister. Och utbudet av aktiviteter är rekordstort. Rid, vindsurfa, åk bananbåt eller varför inte ta en sjöjungfrulektion. Gillar du lugn och ro – åk helt enkelt inte hit.

Ta sig hit: Flyg till den större flygplatsen i Kalibo och åk sedan minibuss i två timmar. Se till att inte betala för mycket. Det går att få minibuss + båtbiljett till Boracay för under 200 Pesos. Du köper allt direkt av chauffören utanför flygplatsen. Alternativt kan du flyga direkt till flygplatsen Caticlan precis vid hamnen där båtarna till Boracay avgår.

 

En Thresher Shark utanför Malapascua

Malapascua

Malapascua en liten paradisö norr om den avlånga större ön Cebu Island. Fyra till fem timmars buss från staden Cebu och en kort båtfärd senare hittar du här riktigt bra dykning. En av Filippinernas bästa platser att vara på under vattnet. Malapascua är känt för att vara en av få platser i världen där det går att se Thresher shark.

Äta: Prova den lilla men prisvärda ”bakgårdsrestaurangen” Ging-Ging. Kan vara lite svår att hitta. Billig och god filippinsk mat.

Ta sig hit: Färja eller flyg från Manilla eller Kalibo till Cebu city. I Cebu tar du dig till North bus terminal med Jeepney (buss) för 10-20 pesos. Härifrån avgår bussarna till båtpiren i Maya. Resan tar 3-4 timmar. Du kan välja mellan A/C-buss för 180 Php eller utan A/C för 163 Php. Bussarna gör många stopp längs vägen för att plocka upp lokalbor som åker kortare sträckor.

I Maya avgår båtarna till Malapascua så fort de blir fulla. Betala inte mer än cirka 80-100 Php för turen. Båtmännen kommer försöka få dig att betala mer. Väl framme på Malapascua kan du ta en motorcykeltaxi för 20 Php var du än ska över hela ön. Åker du motorcykeltaxi efter 18.00 är summan 40 Php.

valhaj

Donsol
Vill du dyka och snorkla med valhajar? Då är det inget snack. Det är hit du ska åka. Ta dig hit genom att flyga till Legazpi flygplats. Eller ta en nattbuss från Manilla till Donsol via Legazpi.

SHARE