Robin vill få fler att jobba på distans – jobbar själv från stranden

2282

Det plingar till i min telefon, det är en bild skickad från Robin Söderström. Med korslagda ben sitter han vid vattenbrynet på en strand. Under bilden skriver han: ”Satt här och jobbade någon timme idag, svarade på mejl”.

Robin är killen som för snart tre år sedan startade sajten Where U Are, en plattform för distansjobb. Den har vuxit och vuxit och är en av de största i sitt slag. Det är väl inte så konstigt, antalet personer som vill jobba på distans blir fler och fler för varje dag.

Just nu bor Robin i norra Spanien med sin flickvän. Närmare bestämt kuststaden San Sebastian. Därav bilden han skickade till mig. En bild där stranden är ens kontor kan göra många avundsjuka.
– Vi gillar livsstilen och klimatet här, säger Robin.

Det är härifrån han sköter Where u are. Han berättar om en vanlig jobbdag.
– Jag jobbar från lägenheten. Sen tar jag en promenad med hunden till stranden och äter pinchos, det är små tandpetare i olika smårätter. Jag brukar försöka ta telefonsamtal när jag är ute och går, jag tänker bättre då. Mail och administrativa grejer gör jag vid datorn, säger han.

Robin på stranden i Spanien.

Jag intervjuade Robin redan i april 2018 (Läs här), ett år efter att han startat Where u are. Då var det cirka 50 personer per månad som sökte olika distansjobb på sajten.
– Nu i förra månaden var det 826 personer som sökte ett distansjobb, berättar Robin.

Problemet i nuläget, enligt Robin, är att det inte finns tillräckligt många företag som vill anställa på distans. Efterfrågan på jobb är alltså enorm men utbudet är litet. Som jag skrev redan 2018: ”Sakta förändrar vi världen tillsammans”. Men det går långsamt. Ekorrhjulet där allting alltid har sett likadant ut är svårt att stoppa.

Men Robin och Where U Are ger inte upp. Han har anställt en säljare som ska fokusera på att kontakta företag. Meningen är att få företagen att förstå alla fördelarna med att ha personal anställd på distans.
– Vi har punktat upp fördelarna. De får lägre personalomsättning och färre sjukdagar. Sen har vi de konkreta ekonomiska aspekterna. Om en arbetsgivare slopar kontoret sparar de en halv miljon på ett år. Det kostar många 100 000 i månaden om man ska ha ett kontor i Stockholm och Göteborg, resonerar Robin.

Sen menar han att det går att få ner lönekostnaderna utan att ha missnöjda anställda.
– De här personerna som söker distansarbete, de värdesätter ofta livsstilen och friheten mer än det ekonomiska. Det gör att det för företagen går att få anställda med väldigt bra kompetenser och samtidigt komma undan med att betala lite mindre.

Nu inleder vi ett nytt decennium. Vi är redan på god väg, men jag känner det i fingertopparna, 20-talet kommer rita om världen ännu mer när det kommer till hur vi ser på jobb och ekorrhjul. Åtminstone är vi många som visar att det är möjligt.

Som Robin säger när han pratar om framtiden inom Where U Are:
– Vi ska ösa på.

Robin har precis nyligen lanserat en ny podcast om att jobba på distans. Här hittar du den: Med världen som bas >>

SHARE