Hoppa till innehåll

Robin vill vara fri: ”Arbetsplatsen är där det finns wifi”

Robin Söderström blev förälskad i världen. Förälskad i att vara fri. Han ville ha möjligheten att ta med sig jobbet vart han än vill. Möjligheten att kunna jobba från en vacker bergstopp, en klipphäll i Bohuslän eller en paradisstrand i Mexiko. Nu driver han sidan Where U are som hjälper andra att hitta dessa jobb.
– Vart arbetsplatsen är idag är ju där det finns wifi. Att vara geografiskt begränsad med ett klassiskt 9 till 5 jobb passar inte mig, säger Robin.

Tänk dig att du kan jobba hemifrån eller att du närsomhelst kan packa ihop datorn, lite kläder och annat nödvändigt och åka iväg. Kanske bara för att hälsa på släktingarna i andra änden av Sverige. Eller kanske till en strand i Mexiko eller Filippinerna. Du kan själv bestämma när och vart och hur länge. Så länge du har datorn med dig.

LÄS MER: ”Ett annat liv” och ”Where U Are” samarbetar: ”Sakta förändrar vi världen” >>

robin3

Det var Robin Söderströms mål när han för nästan exakt ett år sedan startade sidan ”Where U Are” där han rekryterar personer som vill jobba på distans. Att jobba på distans är något Robin själv haft i tankarna länge. Han jobbade tillfälligt på ett svenskt callcenter i Barcelona för ett gäng år sedan och såg direkt att uppgifterna personalen utförde på kontoret lika gärna hade kunnat göras från en strand på Hawaii.
– Man blir väldigt låst istället för att bara kunna ta ett billigt flyg och ta med sig jobbet, ta med sig datorn. Det behöver inte vara att jag måste åka till Mexiko och Sydamerika eller världen över. Det är inte därför jag ser distansjobb som bra. Utan det är flexibiliteten och friheten, säger Robin.

robin7

Robin började tidigt fundera på det där med ekorrhjulet. Redan efter gymnasiet började han ifrågasätta normen.
– När jag fick mitt första jobb efter gymnasiet, jobb på ett lager, då tänkte ”Ska jag jobba tills jag är 65 måndag till fredag”. Jag tänkte att det måste finnas något mer. Världen måste bjuda på något mer än det här, berättar han.

Robin har jobbat hårt i Norge, han har bott i Spanien i omgångar och även gjort det klassiska Working Holiday i Australien. I Spanien träffade han kärleken och tillsammans vill de ha en framtid full av frihet. För den framtiden krävs ett jobb där de inte är låsta.

Hans erfarenheter från kontoret i Barcelona satte igång tankarna.
– När jag bodde i Australien började jag spinna lite på det här med entreprenörskapet. Jag har säkert haft 10 olika företagsidéer de senaste fyra åren som jag vridit och vänt på.

I Sydney såklart.

I Sydney såklart.

Men det var inte förrän han kom tillbaka till Sverige från äventyret i Australien som det tog fart på allvar. Våren 2017 föddes så Where U Are. Robin som jobbat mycket med försäljning började i den ändan.
– Vi erbjöd svenskar säljjobb på distans. Nu har vi utökat och kommer även rekrytera digitala marknadsförare, IT-jobb, språklärare och mötesbokare. Det är vi det som vi hoppas kunna erbjuda under 2018.

Jag intervjuar Robin på en knackig Skype-lina. Jag sitter i ena änden av världen och Robin någon helt annanstans. Men hans passionerade röst når enda in i själen på mig.
– Vart arbetsplatsen är idag är ju där det finns wifi, säger han.
Han fortsätter:
– Jag tror stenhårt på att fler och fler arbetsgivare ser möjligheterna med att låta sin personal jobba på distans. Har man mixen av att kunna träffas fysiskt ibland och jobba digitalt på distans, då kan man skapa magi.

robin8 robin5

Robin radar upp fördelar efter fördelar med att ta med sig jobbet ut i världen.
– När jag är utomlands är jag så himla mycket mer utomhus och per automatik träffar man nya människor och det leder ofta till saker man inte hade trott. Det är där det händer, utomhus. När jag är i Sverige spenderar jag 80 procent av tiden inomhus när det inte är sommar.

Hur har intresset för distansjobb varit första året, Robin?
– Det var ett jäkla intresse från start från folk som ville jobba på distans. Utan att jag egentligen aktivt marknadsfört någonting. Det är alla möjliga olika kompetenser som folk besitter. Utmaningen för oss är att kunna matcha en kompetens med en arbetsgivare. Det är arbetsgivarna som ligger lite efter. Det finns väldigt många inom olika branscher som vill jobba på distans men inte så många jobb.

robin1 robin6

Är det inte ensamt att jobba själv är det kanske många som frågar sig. Robin slår hål på det på en gång.
– Man jobbar själv, men man är inte ensam. Man har daglig kontakt med kollegor online. Man placeras i arbetsgrupper där man har dagliga möten via Skype eller andra verktyg. Det är socialt på ett sätt. Man sitter inte utelämnad i ett mörkt rum, berättar han.

Det är väl snarare tvärtom. Ett jobb på distans innebär mindre mörka rum och mer tillgänglighet till världen. Spana gärna in Robins sida Where U Are (www.whereuare.se) om du också är sugen på att hitta ett distansjobb som passar dig. Eller maila Robin direkt på robin.soderstrom.whereuare@gmail.com

Jag lovar, det kommer förändra ditt liv.

Jag och Robin kommer från nu och framåt att samarbeta. Läs mer om det här: ”Sakta förändrar vi världen” >>

patrikenlund

1 kommentar till “Robin vill vara fri: ”Arbetsplatsen är där det finns wifi””

  1. Pingback: Patrik Enlund: "Sakta förändrar vi världen – tillsammans"

Kommentarer är stängda.