Rosanna på läskiga färden till Lima: ”Det sjukaste”

3237

Rosanna har fastnat i Peru (Läs här>>) som är helt nedstängt och avstängt från omvärlden. Ingen är tillåten att flyga in eller ut ur landet. Med undantag för räddningsflyg.

Ingen får heller resa inom landet utan tillstånd. Polis och militär har satt upp vägblockeringar där de hotfullt står med sina k-pistar och stoppar fordon.

Rosanna som varit på semester i utkanten av Amazonas regnskog i den lilla staden Puccalpa fick i sista sekund en biljett till ett danskt räddningsflyg från Lima till Köpenhamn. Men kommer hon till Lima är frågan? Bara timmar innan hennes bokade privatbil till Lima skulle köra fick hon resetillstånd av Perus regering via Svenska ambassaden.

Rosanna är redo att ge sig av i en röd Toyota. Foto: Privat
Vägen är så dålig att Rosanna och hennes chaufför måste gräva för att kunna komma fram.

På vägen till Puccalpa flög hon. Det är ovanligt att turister tar bilvägen på grund av dess dåliga kvalitet och risk för stenras. Men nu har hon inget val. Under onsdagsmorgonen svensk tid är det mitt i natten i Peru. Strax före midnatt (alltså klockan 07.00 svensk tid) blev Rosanna stoppad i den första kontrollen i närheten av vattenfallet La Ducha del Diablo (Djävulens dusch).

– Första kontrollen var jävligt läskig, efter den lyckades vi få poliseskort och är nu halvvägs till staden Huánaco. Det känns som jag är med i Narcos, skriver Rosanna på sin Facebook och syftar på tv-serien om Pablo Escobars drogkartell i Sydamerika.

Hon har delvis internet-täckning uppe i bergen och kan uppdatera hur resan går på sin Facebook-sida.

Rosanna är trött och orolig.

– Vägarna är ett skämt. Det är stenar som rasar på vägen, vi fastnar i leran så vi får putta bilen upp för en backe. På sina håll är det så dåligt att vi måste gräva och flytta på stenar för att inte fastna och för att undvika punkter. Men jag känner mig trygg med min chaufför. 12 timmar kvar. Jag är orolig att han ska somna bakom ratten, skriver Rosanna.

– Det här är det sjukaste jag varit med om i mitt liv, det är surrealistiskt alltihop, fortsätter hon.

Det märkliga är Svenska ambassadens inställning till alltihopa. Rosanna har blivit tillsagd att hon åker på egen risk och att de inte kan hjälpa henne. Samtidigt har Kanadensiska ambassaden skakat fram en buss åt sina medborgare. Danska UD har skakat fram ett flyg och USA har tagit hem sina medborgare. Men vad gör Svenska UD och Svenska ambassaden?

Rosanna var med i Sveriges Radio innan avresan. Deras reporter pratade med Svenska UD (Utrikesdepartementet). Till Sveriges Radio kan UD inte kommentera när de kommer kunna erbjuda hjälp med resor inom Peru.

– Det är ett exceptionellt läge i Peru med stora utmaningar. En utmaning är att människor är utspridda i hela landet, och det arbetas med att hitta lösningar på det, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst till Sveriges Radio.

Hör hela intervjun med Rosanna och UD i spelaren nedan:

Fortsättning följer.

 

SHARE