Rotorua på två hjul

965

Det går fort. Jag har fullt fokus på stigen framför mig. Det finns ingenting annat i mitt huvud, tankarna är exakt just här och nu. Över några stenar och nerför det rotiga partiet. Som jag kämpat tidigare, nu flyter det på utan problem. Det går fortare och fortare. Runt ett hörn och ett hopp utför en liten klippkant. Det bubblar till i magen, jag är ett med stigen. Jag känner vinden i håret, samspelet med naturen runtomkring mig. Bubblorna rusar runt i kroppen och jag skrattar stort.

Foto: Markus Spiske/Flickr
Foto: Markus Spiske/Flickr

I Rotorua på Nya Zeeland ryker och bubblar det från hål i marken och en kvalmig doft ligger över staden och gör sig påmind då och då när den ruttna ägg liknande lukten sipprar in i mina näsborrar. Till den vulkaniska aktivitetens huvudstad åker du för att titta på kokande lera och fascineras av sjöar i alla möjliga färger, det som många inte vet är att staden har mer att bjuda på, här finns mountainbikecykling i världsklass.

Solnedgang i Whakarewarewa Forest. Foto: Amanda Sundin
Solnedgång i Whakarewarewa Forest. Foto: Amanda Sundin

Strax utanför staden ligger Redwood – Whakarewarewa Forest, där du som namnet antyder kan vandra bland höga Califonian Coast Redwood träd, men det finns också kilometer efter kilometer av mountainbikeleder. Du kan cykla omkring i flera dagar utan att hinna se allt, så det är en bra idé att införskaffa en karta som finns att köpa i någon av alla cykelaffärer eller i informationscentret i skogen.

Här finns något för alla, från enkla stigar till utmanande downhill leder. Välj mellan slingrande leder med berms och byggda hopp, susa ner för en tekniskt utmanande rotig stig, eller trampa lugnt mellan gigantiska ormbunkar och bäckar med klarblått vatten.

Cykling under ett tak av gigantiska ormbunkar. Foto: Amanda Sundin
Cykling under ett tak av gigantiska ormbunkar. Foto: Amanda Sundin

Du tar dig runt mellan lederna på grusvägar, orkar du inte för egen maskin trampa upp till toppen finns det en shuttlebus som går kvällar och helger. Du lastar cykeln släpet, betalar $10 till föraren och sedan kan du studera de som kämpar på sina cyklar uppför alla backar medan du tuffar förbi i bussen och inte behöver svettas en droppe. Bli sedan inte förvånad om de kommer susandes förbi dig på vägen ner, trots att du fuskat dig till ett försprång på uppvägen.

Rainbow mountain. Foto: Amanda Sundin
Rainbow mountain. Foto: Amanda Sundin

Ett par mil utanför Rotarua på vägen mot Taupo ligger Rainbow Mountain som bjuder på mer fin cykling.

Leden går runt i en slinga, stigen upp delas med vandrare medan nervägen bara är för cykling. Det är tuff och brant på vägen upp, förbered dig på att gå en del av den. Väl på toppen bjuds du på vidsträckt utsikt. Sedan till det bästa av allt – nedvägen. Det är snabbt och tekniskt i början för att övergå i ett flowigt singeltrack. Ett sådant som gör att det kittlar i magen och du inte kan låta bli att skratta högt.
Som det brukar vara tar det roliga slut alltför fort. Avsluta med ett avslappnande bad i ren Rotorua anda. Nedanför ett forsande vattenfall, i anslutning till cykelleden,finns en pool där det passar utmärkt att sitta ner och vila trötta muskler i vatten uppvärmt av geotermisk aktivitet.

amanda

SHARE