Hoppa till innehåll

Så mycket kostar vår vandring till Everest Base Camp

Nu är det bara knappa två veckor kvar tills jag och min vän Sean flyger till Kathmandu för att vandra till Mount Everest Base Camp. Jag har skrivit lite om mina förberedelser här >> 

Något jag inte tidigare skrivit om är vad hela det här kalaset kostar. Därför kommer här en fullständig genomgång av våra utgifter i samband med vår resa.

Flygbiljetter: 5 375,94 SEK per person

Flyg från London till Kathmandu, enkel väg. Vi flyger med Thai Airways med mellanlandning i Bangkok. 30 kg bagage ingår och givetvis all mat och dryck. Vi bokade biljetterna första veckan i juni, alltså drygt fyra månader före avresa.

MIN GUIDE: Så hittar du de billigaste flygbiljetterna >>

Boende i Kathmandu: 255 SEK per person

Vi har två nätter i Kathmandu från att vi landar med flyget från London innan vi beger oss upp i bergen. Vi har bokat ett enkelt hotell i utkanten av stadsdelen Thamel. Det kostar oss 510 kronor för två personer för två nätter.

30 dagars visum i Nepal:  500 SEK per person

Ett 30-dagarsvisum i Nepal kostar 50 US Dollars. Vilket blir cirka 500 svenska kronor. Visumet ansöker vi om på flygplatsen.

Khumbu-dalen i Himalaya på vägen upp mot Everest Base Camp. Foto: Patrik Enlund

Guidad vandring: 13 500 SEK per person

Vi bokade vår vandring med en god vän till Leanne. Han heter Hari och driver sedan över 25 år tillbaka företaget Trekking Team. Vandringen är 12 dagar med guide och bärare. Det inkluderar flyget tur och retur upp till flygplatsen i Lukla uppe i bergen samt all mat och boende och sovsäck. Priset inkluderar inte dricks till guide och bärare, vilket förväntas att vi betalar separat. Summan varierar men ligger någonstans mellan 100-150 US Dollar var till guide och bärare, vilket är cirka 1 000 – 1 500 kronor.

13 500 kronor per person kostar det alltså. För oss kommer företaget ge oss 20 procent rabatt på hela paketet i utbyte mot att jag skriver här på bloggen och gör en videoblogg från vandringen. Efter rabatten blir priset således 10 800 kronor.

Övrigt tillkommer alltid

Om vi vill dricka något annat än vatten, till exempel läsk, saft och liknande, då får vi köpa det själva från de ställen där vi bor och äter på.

Låt säga att jag skjuter till 1 000 kronor i min budget för övriga kostnader.

Totalt: 18 930,94 SEK

Flyg: 5 375,94 kronor per person.
Boende i Kathmandu: 255 kronor per person.
Visum 30 dagar: 500 kronor per person.
Guidad vandring: 10 800 kronor per person.
Dricks: 1 000 kronor per person.
Övrigt: 1 000 kronor per person.

Läs mer: Vilken försäkring behövs för vandring på hög höjd i Himalaya >>