Hoppa till innehåll

Så röstar du i svenska valet om du är utomlands

Den 9 september är det val i Sverige. Är du på en resa utomlands då men ändå vill rösta? Då finns några alternativ. Jag som är i Nya Zeeland har precis röstat och kommer inom kort lägga min röst på brevlådan. Jag ”brevröstar från utlandet”.

Om din resa är ganska nära inpå valet har du möjlighet att ”FÖRTIDSRÖSTA”. Förtidsröstningen börjar den 22 augusti. Här hittar du lokal för att förtidsrösta >>

Materialet från Valmyndigheten.

Om du åker iväg innan 22 augusti då förtidsröstningen öppnar har du möjlighet att ”BREVRÖSTA FRÅN UTLANDET”. För att kunna brevrösta behöver du material från Valmyndigheten för att kunna skicka in din röst på rätt sätt. Det materialet kan du beställa via ett enkelt formulär online. Klicka här för att komma till formuläret hos Valmyndigheten >>

Du kan beställa materialet hem till din svenska adress och sedan ta med det på resan. Men du kan också beställa det till utlandet. I mitt fall beställde jag materialet till en adress här i Nya Zeeland där jag befinner mig. Du behöver ha två vittnen som skriver under att du röstat. Vittnena kan vara svenska medborgare men de måste inte vara det. Mina två vittnen är brittisk medborgare och Nya Zeeländsk medborgare.

Din röst räknas bara om den hinner komma fram innan valdagen. Så skicka i god tid.

Jag röstade i vår campervan. Det kändes högtidligt.

Det är också möjligt att rösta i förtid på svenska ambassader och konsulat i utlandet. Du måste ha med dig en giltig id-handling för att kunna göra det.

Som id-handling räknas:

  • Svenskt pass
  • Svenskt id-kort
  • En lokal officiell legitimation.
  • Om du inte har med dig en id-handling kan någon annan person i lokalen gå i god för dig. Personen som går i god för dig måste kunna visa en id-handling.