Så skaffar du bankkonto i Nya Zeeland för Working Holiday-visum

1866

Vi har nu öppnat våra bankkonton. Vi bokade tid hos banken redan vår första dag i landet. Fyra dagar senare är våra konton och betalkort aktiva och redo att använda. Här är en enkel guide för dig som också kommer till Nya Zeeland: hur du skaffar bankkonto i Nya Zeeland.

LÄS MER: Working Holiday-visum för Nya Zeeland – Så fungerar det >>

1. Välj bank och boka en tid

Välj en bank som du vill ha ditt konto med och boka sedan en tid för att öppna ditt konto. Dem brukar normalt boka in dig för en halv timme. Det finns ett antal olika banker att välja på:

ANZ (Australia and New Zealand Banking Group)

ANZ är den största banken på Nya Zeeland och syns överallt var du än åker. De är stora, de är seriösa och de har speciella kontolösningar för personer som har Working Holiday-visum. Vi valde själva just ANZ för att det kändes tryggast.

Andra banker som finns att välja på är:

Bank of New Zeeland (BNZ)
ASB
HSBC
Westpac
Kiwibank

Gör din research och läs på för att välja din favorit.

Hur snabbt kan jag få tid hos banken?
Under lågsäsong (april-november-ish) är det normalt inga större problem att boka en tid med någon av bankerna inom den närmaste veckan.

Men under högsäsong kan det till exempel med en så stor bank som ANZ bokas upp snabbt. Under högsäsongen, när flest Working Holiday-resenärer anländer är det fullt för två veckor framåt hos ANZ och de kan inte boka längre i förväg.

Andra banker är inte lika fulla. ANZ är störst och populärast.

LÄS MER: Resa och jobba i Nya Zeeland – stor guide med ALLT du behöver veta >>

2. Det här ska du ta med till mötet med banken

§ Pass

§ Ett Nya Zeeländskt telefonnummer

§Ett adress-bevis
Detta måste vara utskrivet och signerat. De allra flesta hostel skriver ett åt dig och signerar det. Det går också utmärkt om du bor hos en vän eller familjemedlem på en Nya Zeeländsk-adress.

Det spelar ingen roll om du kommer lämna adressen inom dem närmaste dagarna. Banken behöver det enbart för registreringen. De vet att du kommer flytta runt i landet.

§ Inlogg till Nya Zeelands migrationsverk

Se till att komma ihåg ditt användarnamn och lösenord till Nya Zeelands migrationsverk online. Banken kommer be dig logga in från deras dator så de kan skriva ut ditt Working Holiday-visum direkt därifrån. Det är ett krav. Du kan inte ta med en egen kopia.

LÄS MER: Lungröntgen för visum till Nya Zeeland – så fungerar det >>

3. Vad kostar det?

Banken kommer tala om vilka kostnader det är för olika konton och upplägg.

ANZ som vi har konto hos har ett upplägg för oss som har Working Holiday-visum. Du får ett Debit Visakort och konto för 10 Nya Zeeländska dollar för ett helt år. På köpet får du två till konton. Ett e-konto och ett sparkonto och du kan enkelt flytta pengar mellan dem.

Kolla på din banks sida eller prata med dem för fullständig information om priser.

4. Internet-bank

De flesta banker har en onlinetjänst och en app. De kommer berätta för dig vad som gäller.

ANZ som vi är med registrerar ditt konto i deras internetbank direkt när du skrivit på alla papper och gjort klart allting under första mötet med banken.

5. Klappat och klart

Drygt en halvtimme efter mötets start har du nu ditt kort i handen, din internetbank registrerad och du kan börja använda bankens tjänster.

SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.