Sagan om skrotsamlaren och den skarpladdade pistolen

2137

Det var en gång en man som hade ett närmast patologiskt intresse för gammalt bråte. Han var inte antikhandlare och inte heller kunde han räknas till den växande skara av retrosamlare som nu befolkar varje loppis ute i landsbygden. Ibland fick han visserligen in en gammal veteranmoped som placerades i hans garage, men nästan aldrig deltog han i något av de mopedrallyn som nu får tusentals grånade ungdomar att under en halv dag puttra en 44 kilometer lång slinga med ett blått tvåtaktsmoln bakom sig.

Han hade egentligen som främsta intresse att medverka till att det som andra kallade gammalt bråte togs in i en ny loop av användning.

På nätterna drömde han om att han han hjälpte till att rädda världen. Varje morgon när han slog upp sitt nyhetsblad så insåg han att betydelsen av hans handlingar var ringa, om ens mätbara.

En dag ringde en kvinna (på hans fem år gamla mobiltelefon som någon kasserat på grund av sprucken skärm) och frågade om han ville vara med och tömma en vind. Det var en dam i 80-årsåldern som gått bort, och hennes något yngre släkting hade fått i uppdrag att rensa bort allt gammalt bråte på vinden.

Om det är något som får blodtrycket att stiga på denne skrotsamlare så är det gamla vindar som tillhört 80-åriga damer. Han iklädde sig sina Rädda-världen-kläder och gav sig av.

Framme vid destinationen möttes han av den avlidnes något yngre släkting. Han fick en kopp kaffe och ett antal historier som gav en bild av den dam vars vind han snart skulle tömma. Släktingen sa att hon verkade haft problem med sitt humör det sista året. Hon hade irriterat sig på en av grannskapets katter som tydligen hade inkräktat i damens trädgård. Vid flera tillfällen hade hon hotat att skjuta katten.
”Jag har en skarpladdad pistol på vinden!” hade hon väst när katten synts ibland hennes pelargoner.

attic-1772705_1920

Grannarna hade inte oroats särskilt mycket av den gamla damens hotelser. Statistik visar att det i Sverige är ytterst ovanligt att 80-åriga damer använder skarpladdade pistoler, och ännu mer sällsynt att de använder dessa till att mörda katter som uträttar naturbehov i rabatter. Hotelserna hade snarare blivit en snackis ibland grannarna, och ibland imiterades damens röst som ett partytrick på en kräftskiva, varpå alla skrattat åt de uppenbarligen tomma hotelserna.

När skrotsamlaren fällde ner vindstrappan och tog de första stegen upp möttes han av cirka 40 stycken prydligt staplade kartonger. Han kröp fram till den första högen och öppnade locket.

Där låg en skarpladdad pistol av fabrikatet Walther.

Efterforskningar visade att den gamla damen deltagit i Svenska Mästerskapen i pistolskytte. Hon hade licens och alla nödvändiga papper för vapnet.

Huruvida hon på sin ålders höst verkligen hade varit kapabel att med eldkraft lösa problemet med kattbajs i rabatten får vi aldrig veta. Men man ska vara försiktig med att dissa äldre. De är uppvuxna med John Wayne och Alias Smith and Jones. Man vet aldrig.

anders

SHARE