Sanna bytte Göteborg mot Nicaragua – mår bättre än någonsin

1662

Sanna Sandberg från Göteborg satt på bussen i höstas när hon såg en flyer om spanskastudier i Nicaragua. Mitt i jobbstressen med två jobb och massa pengar fick hon nog. Efter tre månader i Centralamerika mår hon bättre än någonsin.
– Jag tittade på en bild på mig själv från första dagen jag kom hit och en bild från igår. I Sverige åt jag bra, motionerade och sov ordentligt. Här är det smutsigt, jag äter dåligt och festar. Men när jag tittar på bilden från när jag precis kom hit ser jag stressad och sliten ut. På den nya bilden ser jag pigg och fräsch ut, säger hon.

Sanna Sandberg tar sig ett dopp i havet. Foto: Privat
Sanna Sandberg tar sig ett dopp i havet. Foto: Privat

Sanna Sandberg fyller 20 om en månad. Då kommer hon troligtvis befinna sig i Guatemala. Om inte vägarna har regnat bort. För nu börjar regnsäsongen där nere. Ett helt annat liv mot Sverige. Ett liv som ger insidan lugn och ro.
– Man har andra prioriteringar. Man lär sig leva så simpelt och uppskatta mindre saker. Om jag hittar ett rent glas i köket så jag kan dricka juice blir jag lycklig, säger hon.

I höstas kände Sanna att hon bara gjorde samma sak hela tiden och bara jobbade, jobbade, jobbade.
– Jag hade jobbat länge på de här jobben, ett äldreboende och restaurang. Jag fick mycket beröm om att jag gjorde ett bra jobb och jag kände mig väldigt trygg på de här platserna. Men jag bara ”what” – jag är 19 och flera av mina vänner är ute och reser. Jag hade massa pengar, många skulle spara till lägenhet och en dator. Men vad ska jag med en lägenhet till?

Det är midnatt i staden Léon i Nicaragua där Sanna befinner sig. Trots det är hon full av berättarlust och energi när ”Ett annat livs” reporter ringer upp på Skype.

Flyern om spanskastudier kom från den norska organisation ”Kulturstudier” som skickar iväg folk på resor över hela jorden. Sanna kommer i dagarna att få sitt diplom. Hon har precis tagit examen i spanska motsvarande 15 högskolepoäng.

Sanna4

Hon berättar att hon lärt sig så mycket saker förutom själva språket under sina tre månader. Och hon känner att hon gjort helt rätt val som lämnade Göteborg. Sen berättar Sanna en anekdot från arbetslivet i Sverige som nästan får ”Ett annat livs” reporter att fälla en tår. Det är både vackert och vemodigt på samma gång.
– När jag jobbade på äldreboendet var det en blind dam som jag var ute på promenad med varje dag klockan 11. Jag berättade mycket om min resa och vad jag skulle göra. Men jag fick sluta berätta om det för hon blev så ledsen och ångrade att hon inte gjort det själv. Det var verkligen så. Alla de äldre som jag jobbade med som var sjuka, de sa ”du ska använda dina unga ben medan du kan”.

När Sanna hörde det och när hennes kompisar sa att hon var tokig. Då förstod hon att hon verkligen hade gjort rätt val. Trots det blev hon uppskrämd när folk berättade den ena hemska saken efter den andra om Central- och Sydamerika. Och visst, det är farligare där nere i den delen av världen. Men det är onödigt mycket fördomar, menar Sanna.
– Det där påverkade mig. Människorna här är också människor. Det finns bra och dåliga människor i hela världen.

Nu när studierna är avklarade väntar en resa i Centralamerika med en nyfunnen vän tills pengarna är slut. Sen åker Sanna hem och vill plugga. Med ett mål i sikte.
– Jag har lärt mig här nere att det är ett privilegium att ha tillgång till den utbildning vi har. Det är min skyldighet att åka tillbaka och utbilda mig och sen bidra med något till den här delen av världen. Det är det bästa sättet att påverka världen och förbättra för mina vänner i Nicaragua.

sanna2
Sanna och några kompisar tog sig huvudstaden Managua och fick för sig att klättra upp på en vulkan. Foto: Privat

 

SHARE