VIDEO: Säsongens sista dyk blev det allra bästa

1134

Vi sitter där på båten i Similan Islands och mumsar på frukosten. Bakom oss har vi åtta härliga dyk under tre dagar. Jag, mamma och Leanne.

Vi är lite slitna men glada. Om någon timme ska vi ner under ytan igen. Det kommer bli vårt sista dyk på den här båtresan. Det är mitt och Leannes sista dyk för säsongen. Mitt dyk nummer 300.

Läs de andra texterna om dykresan till Similan Islands här:

DEL 1: Vi såg bläckfisk >>
DEL 2: Livet på båt >>
DEL 3: Similan levde upp till sitt rykte >>

När mamma klev på båten sa hon i skämtsam ton till vår guide att hon gärna beställer clownfisken Nemo, sköldpadda, bläckfisk och en manta.

De tre förstnämnda önskemålen uppfylldes under de åtta första dyken.

”Nu är det bara en liten sak till”, sa vi till varandra och skrattade.

”Liten…”, skojade vår dykguide Jen tillbaka.

En dryg timme senare kan vi inte tro våra ögon. Där kommer den. Mantan. Ett av havens mäktigaste djur som tyst glider fram som en gigantisk gast i det blå. Och vi är där tillsammans med den på cirka 15 meters djup. En otrolig känsla som inte riktigt går att beskriva med ord.

Och det är inte det att vi bara får se det här vackra djuret en kort stund. Mantan stannar med oss hela dyket. Närmare en timme. Det är vi som säger hejdå till den och inte tvärtom. Mantan rör sig inte mycket men ändå flyttar den sig snabbt framåt. Men så ibland saktar den in och nästan står helt stilla någon halvmeter ovanför korallerna. Den blir tvättad av så kallade “cleaning fish”. Fiskarna äter små parasiter och död hud på mantan. Det är anledningen till att de här stora bjässarna kommer till korallrevet.

För er som aldrig hört talas om mantor kan jag berätta att de är en del av familjen rockor. De är dock helt ofarliga – de är inte stingrockor. Svansen som hänger efter dem är inte giftig. Och de är vegetarianer, så att säga.

Jag har sett mantor tidigare på säsongen men Leanne och mamma har aldrig dykt med en manta. Jag som håller i kameran under vattnet blir helt till mig när mantan kommer. Jag är så glad för deras skull. Om du höjer volymen och klickar på Play nedan så kan du höra hur mycket jag skrattar.

Se också flera bilder under videon.

manta7 manta6 manta4 manta3 manta2 manta1

 

SHARE