Ann-Louise: Upplev när nya små sköldpaddor föds

2440

Projektet har kommit till sitt slut och jag vill ge mina sista tips för en tripp till Sandakan eller Sepilok på Borneo.

Flyger du till Sandakan från Kuala Lumpur så hamnar du på norra Borneo, den Malaysiska delen. Härifrån kan du enkelt ta bussar till olika spännande destinationer. Bland annat bestiga Kota Kinabalu mountain (Läs reportaget som Patrik skrivit om just det>>).

Du kan också besöka en av världens bästa dykplatser, ön Sipadan, utanför Semporna. Det är en kort flygresa eller 5-6 timmars bussresa från Sandakan. Det är platser som jag själv inte besökt, men som andra volontärer besökte och var riktigt nöjda med. Snorklingen och dykningen är fantastisk. Man kan dessutom se ut över vattnet från ett berg eller besöka sea gypseis som lever i hus på vattnet.

Jag valde istället att lägga pengarna på en resa till Turtle Island.


Turtle island är en privatägd ö som arbetar med bevarande av havssköldpaddor. Av någon anledning så vallfärdar sköldpaddshonor hit i princip varje natt för att lägga ägg.

Det enklaste sättet att åka dit är att boka genom ett företag som sysslar med turism. Dessa är lätta att hitta i Sandakan eller på internet. Jag skulle tipsa om att gå runt till flera förtag och jämföra priser. Är ni fler så blir det billigare. Jag betalade cirka 1 500kr. Vad fick jag för det? Ett dubbelrum i ett enkelt hus. Jag fick lunch, middag och frukost i all enkelhet och jag fick en båtfärd dit och hem. Allt i det simplaste du kan tänka dig, men bra nog.

Du åker dit med båten runt klockan 9 på morgonen man kan be om att bli upphämtad på sitt hotell mot en avgift. Båtturen tar cirka 40 minuter. Under dagen kan du snorkla, slappa, ja sova eller vad du vill. Vid klockan 12 serveras lunch, och på kvällen serveras middag.

På kvällen börjar upplevelsen, före middagen visas en introduktionsfilm om sköldpaddor och ön. Sedan är det bara att vänta…

Vänta på att mamma sköldpadda kommer in (med 99% säkerhet), och lägger ägg. Detta kan hända från mörkrets ingång, till sent på natten. Då får du vara med, äter du middag så släpper du maten och går dit rangern säger. Man släpper även ut de sköldpaddsungar som kläckts under kvällen. Är du snabb så har du chansen att adoptera nästet och får information om när de kläcks.


Det var helt magiskt. Vi såg ett gäng med eldflugor dansa i månskenet med åska, blixt och dunder i bakgrunden. Vi hade tur, det regnade inte. Jag åkte hem med ett leende på läpparna. Vi hade bevittnat något fantastiskt kopplat till vilda djur som inte hamnade i konflikt med djuret. Vi hade dessutom varit med som ekonomiskt stöd till bevarandet av havsköldpaddorna.


Mamman hamnar under äggkläckningen i trans, vilket gör henne blind och döv. Hon märker alltså inte att det står runt 15 personer och tittar, samt att en ranger tar hennes ägg för att gräva ned dessa i mitten av ön. Med alla dessa sköldpaddor som kommer så gräver honorna upp varandras ägg för att lägga sina egna ägg.


Det kändes så himla bra att efter alla dessa oseriösa turistattraktioner kopplat till djur uppleva något fantastiskt utan att ha dåligt samvete. Det är dyrt, men jag kan verkligen rekommendera det.

Mitt hem den senaste månaden har varit i Sepilok, granne med orangutangerna. Detta ställe ligger ungefär en halvtimme från Sandakan, en 200 kronors taxifärd. Men det finns gott om hotell runt i kring rehabliteringscentret.


Till Sepilok åker du i första hand för att se de vilda, semivilda och de orangutanger som är under rehabilitering. Där kan du som gäst under två och en halv timme på förmiddagen och två och en halv timme på eftermiddagen se orangutangerna äta och svinga sig fram och tillbaka. Det är akrobatik och cirkus i 2,5 timme. Gå på förmiddagen och kom tillbaks igen på eftermiddagen. Inget tillfälle är det andra likt.

Idag har centret två plattformer. Den första är den äldre som fler kanske besökt, plattform A. Då står du ute på en boardwalk och inväntar en ranger som häller ut lite bananer och andra frukter i hopp om att vilda och semivilda orangutanger ska komma och äta till publikens förtjusande.

Vissa kan tycka att det är som ett zoo. Men jag kan intyga att de fritt kan röra sig omkring skogen och centret. Men att de är precis som människor, lata och stannar därför för att få mat.

Jag rekommenderar er att ta er längre in till den andra matplattformen, outdoor nursery. Den är inomhus, två rum. Ett med AC och ett utan. Det är oftast fler orangutanger här och i princip varje dag på förmiddagen eller eftermiddagen så dyker en av orangutangmammorna upp och visar sina små. Mammorna brukar även befinna sig på plattform A. De har en stor aptit.

Stora vuxna och vilda orangutanger kommer ofta för att glufsa i sig. Papayan är populärast.

Det är i outdoor nursery du ser de orangutangerna som är under rehablitering och som du sedan kan adoptera.

Innanför entren står någon redo att hjälpa dig med adoptionen som är viktig för att fortsätta arbetet med orangutangerna.

Under lunchen stänger centret. Då kan du istället besöka caféet för en lunch och sedan ta dig till solbjörnarna som ligger alldeles bredvid. De glöms bort lite i skuggan av den populära orangutangen. Men solbjörnar är också utrotningshotade. Främst jagade av människan pågrund av deras kött och kroppsdelar som äts, används i medicin eller som prydnad. De hotas såklart också av skogsskövlingen. Dessa söta små trädklättrande björnar kan du alltså se här.

Ingången till sun bears.Femton minuters promenad därifrån finns även ”Rain forest discovery center” med hängbroar där du kan gå längs de höga trädtopparna eller besöka en trädgård med exotiska blommor. Jag var där under kvällen för en ”night walk” där vi såg flygande ekorrar, benet på en tarantella och olika vackra färggranna fåglar. För fågelskådning bör du ta dig hit så tidigt du kan, det öppnar klockan 8.00 på morgonen. Jag hann aldrig dit under dagtid. De dagar vi var lediga så regnade det och det kändes inte alls lockande att gå då.

Jag gjorde även en trädplanteringsutflykt från Sepilok. Platsen heter Kinabatang jungle camp och det var riktigt trevligt.
Man blir upplockad från flygplatsen eller sitt hotell för att åka cirka två timmar söder i Sabah. Efter det tar man en liten båt, under regnsäsongen kan man åka hela vägen med båt, annars är det en femtonminuters promenad som väntar efter båtfärden.

Nöjd tjej har hjälpt till att bevara regnskogen.

Väl framme planerar man träd och åker ut med båten och ser på djur, har du tur kanske du ser en vild orangutang. Elefanter finns inte i detta område då det är mitt emellan ett oljeplantage. Detta är ett projekt för att försöka få tillbaks en del av regnskogen. Man sover sedan ute på madrasser under tak med myggnät. En spännande upplevelse.

Det här var det sista inlägget från mig här på Ett annat liv. Mina volontärprojekt har nått sitt slut. Det har varit fantastiskt och gett mig upplevelser son kommer att finnas med länge. Jag vill tacka för att ni läst och ställt frågor.

Jag och Ospie!

 

ann-louise

SHARE