Så blir du en bra snorklare på semestern

12670

Varje år reser hundratusentals turister till varmare breddgrader. Det ska solas, badas och drickas drinkar. Men när rastlösheten slår till börjar det kikas på vilka aktiviteter som finns att göra.

En av de vanligaste är att åka ut en dag för att snorkla.

Vet du hur du ska bete dig som snorklare? Inte? Här nedan är svaret.

RÖR ABSOLUT INGENTING
Du kan skada både djur, koraller och ekosystem. Men även dig själv.

STÖR INGENTING
Det är bättre för både dig och det marina livet. Om du bara tittar utan att röra eller störa kommer inget djur göra dig någonting. Du är gäst i havet. Det är ingen djurpark. Det är de marina djurens hem.

JAGA INGENTING
Simma INTE efter en sköldpadda, val, mantor och ingenting annat heller. Om djuret simmar iväg så gör det just det för att det vill undvika dig. Om du håller dig lugn och bara tittar är chansen faktiskt större att sköldpaddan, valen eller mantan blir nyfiken och kommer till dig. Men RÖR DEN INTE. Surfa ALDRIG på en sköldpadda genom att hålla i skalet.

STÅ ALDRIG PÅ KORALLER
Koraller är ett djur. De lever. Att stå på dem skadar dem.

KASTA INGENTING I HAVET
Solklart. Lämna havet som det var när du kom. Kasta ingenting i havet – inte ens mat, se nästa punkt.

MATA ALDRIG DJUR I HAVET
Ta ALDRIG med dig bröd eller smulor för att mata fiskar och andra djur. Det är ett onaturligt beteende och kan ändra beteendemönster. I Filippinerna har valhajar slutat migrera norrut på grund av att de på vissa håll matas av företag som anordnar turer för snorklare. Stötta INTE verksamhet som denna. Fråga alltid efter detta när du bokar en tur för snorkling.

PLOCKA UPP SKRÄP
Hittar du skräp på någon strand eller som flyter omkring i vattnet – ta med dig allt tillbaka till båten och sedan till land för att slänga i en soptunna.

RÄDDA HAVET: SÄG NEJ TILL PLAST – LÄS MER HÄR >>

För fler texter om resor, andra tips och intressanta listor – gilla Ett annat liv på Facebook:

SHARE