Intervju: Södertäljekillen som blev digital nomad

1681

Sebastian Jansson, 27 år, Södertälje

Tidigare: Fast anställd marknadsföringskonsult i Stockholm
Nu: Digital nomad på resande fot, arbetar 50% med eget företag
Hitta Sebastian på Instagram: Life by Sebastian

Foto: Peter Olausson

Kan du beskriva hur ditt gamla liv såg ut, vad du gjorde och varför du inte var nöjd med det. Vilken sysselsättning hade du förut?
– Jag hade pluggat i USA i fyra år, spenderade en sommar i Kanada och hade sedan en typisk 8-5-tillvaro som marknadsföringskonsult för kända varumärken i Stockholm. Tre timmar varje dag gick åt till att trängas med människor i vinterjackor på pendeltåg. Jag var trött och nipprig så jag flyttade ner till Malta där jag bodde i två år och jobbade som social media manager för ett casinobolag. Men det var fortfarande 8-5-dagar. Jag insåg att det inte var det jag ville göra, inte så jag ville leva.

Hur ser ditt liv ut nu? Vad gör du nu?
– Jag driver eget som jag jobbar med på 50% och på distans. Det ger mig utrymme att lära mig nya saker, utveckla mig själv eller att bara kunna se alla Harry Potter-filmer på rad. Jag har friheten att välja göra vad jag vill. Egentligen gör jag exakt vad jag gjorde i Sverige men att tiderna är på mina villkor och utan tre timmars pendling och sitta på ett kontor. Istället sitter jag på ett co-working-café eller vid en pool.

Foto: Peter Olausson

Vad gör dig lycklig, vilken typ av liv?
– Vilken stor fråga! Jag tror inte att lycka är en konstant tillvaro, något man är 24 timmar om dygnet, alla dagar på året. Men under mitt liv har jag förstått att när jag är på resande fot så har jag känt, verkligen upplevt och uppfattat dessa ögonblicken som är riktigt, riktigt najs. Det kan ha varit ett möte med en superintressant människa, att vara ute och vandra, att se stjärnorna och mycket mer. Och så älskar jag mitt jobb, det är hur roligt som helst, jag tycker verkligen det är svinkul! Vissa dagar kan det vara stressigt så klart men mitt arbete gör mig som sagt väldigt glad också.

Vädret är ganska trist i Sverige och jag tror det påverkar hur man mår. Här i Asien är det härligt väder varje dag. Och man klarar sig på mindre pengar, jag kan gå ut och käka varje dag. Det känns som det är fler valmöjligheter här vad man kan göra om dagarna, dagarna är väldigt varierande.

När och hur förstod du vilket liv gör dig lycklig?
– Det kom så gradvis, ett steg i taget. För tre år sedan gjorde jag ett nyårslöfte att jag ska resa någonstans varje månad i en, två dagar. Och då fick jag smaken och insåg att jag kunde göra mitt jobba lika bra på distans. Sedan kom jag över jobbet på Malta. Företaget vi jobbade med där har kontor i flera olika länder och då reste jag med jobbet till Berlin, Milano och London. Jobbet gav mig mycket frihet, bland annat var jag i Brasilien i flera veckor och det gick lika bra att jobba därifrån trots tidsskillnad samt att det var en annan kontinent. Allt det i sin tur fick mig att inse ännu mer att jag kan jobba på distans.

Berätta mer, vad fick dig att ta steget för att förändra ditt liv? Vad var den avgörande faktorn?
– Trots att jag levde och jobbade i solen på Malta, var det i slutänden ett vanligt nio till fem jobb. Jag träffade min tjej Martina på Malta och vi båda två förstod att vi vill testa på nomadlivet. När man är två så känns det lättare; som att få en spark i baken så vi bara bestämde oss: Nu drar vi! Vi köpte en bil och drog och har inte tittat tillbaka sedan dess. Det var maj 2018. Vi åkte från Malta och och genom ett tjugotal länder i Europa under sommaren. Numera är vi i Asien och kommer säkerligen besöka fler kontinenter.

Det är mycket upprepande rutiner i Sverige (och även sen på Malta) som en lätt fastnar i. Jag har aldrig varit en rutinperson så när jag väl tog mig ur ekorrhjulet så tänkte jag varför jag ens var i det från första början? Det där indoktrinerade tänket som kommer just från skolan där alla sitter på rad och räcker upp handen för att svara på något.

Var du någonsin rädd för att ta dessa steg?
– Frågan om jag kommer få in tillräckligt med kunder för att klara mig ekonomiskt fanns. Lite pengar hade jag sparat men beslutet vi tog skulle inte bara vara en grej att kunna säga jag har gjort utan jag ville att det här skulle kunna vara min livsstil. Då krävs det att företagandet går ihop sig. Vissa månader går det bättre, andra sämre och då får man anpassa sin livsstil efter det. Jag hade redan pratat med en del företag så jag hade några uppdrag från början men om man ser till de som jag inte pratat med innan resan tog det en till två månader att skapa en ny kundkrets. Vissa företag jag har pratat med och förklarat att exakt det de vill att jag ska göra för dem, har jag gjort åt deras konkurrent trots att jag jobbat på distans. Men så ville de ha mig på plats tre dagar i veckan ändå. ”Tyvärr, det går inte” säger jag då. Så det krävs bra självförtroende. Nu när jag har gjort detta ett tag så inser jag att det finns extremt mycket jobb på distans. Så skulle det skita sig, finns det tillräckligt andra jobb jag kan göra om man vill med då kanske man inte kan vara lika kräsen. Det finns alltid jobb inom telefonförsäljning, chattoperatör, kundtjänst med mera på distans. Sen kan jag alltid komma tillbaka till Sverige och jobba nio till fem också om jag känner för det. Man ska inte glömma att Sverige har ett najs system när det kommer till sjukvård, pension, barnvård.

Upplevde du tryck från samhället, familjen, vännerna att leva enligt normen? Om så, hur har du övervunnit och motstått detta tryck?
– Det kommer frågor när en lever en annorlunda livsstil som ”Varför gör du det här, det här kan ju inte vara najs?” Just för att de som frågar inte kan se sig själv göra det. Morsan tror inte att en kan tjäna pengar när en inte är på plats så hon är alltid orolig över min ekonomi. Hon har svårt att förstå att det funkar utan att vara närvarande. Vännerna undrar när jag ska växa upp, när jag ska stadga mig, hitta en fast anställning. De menar att jag ska åka och leka av mig för att sen komma hem och köpa lägenhet och hela den biten…

Det är väl inte direkt kritik utan mer något de anser att jag borde göra i min ålder för att bli en del av samhället. Jag motstår det trycket genom att ställa mig frågan ”Hur mådde jag när jag levde det livet? Och hur mår jag nu?” Skillnaden är stor, jag känner mig mycket lyckligare, mycket mer i ro, känner ett inre lugn. Förr hade jag det hårda karriärstänket där jag tog samtal klockan nio på kvällen, mejlade på söndagar. Jag trodde det var vad som behövs för att bli marknadsföringschef. Jag säger inte att jag aldrig kommer jobba i en sån position men jag kände inte att det var en livsstil som jag mådde lika bra av som jag gör nu. Men också, när fungerar du bäst som människa? Jag är värdelös mellan åtta och elva på morgonen och nu behöver jag inte jobba klockan åtta. Jag går upp nio, halv tio, äter frukost, kan träna, ta det lugnt och sen när jag är som mest produktiv kan jag jobba.

Ett känsligt ämne – pengar, hur finansierar du ditt nuvarande liv?
– Jag har två primära inkomstkällor. Det roligaste är marknadsföring som jag är verkligen passionerad över. Jag är digital marknadsföringskonsult till sex bolag just nu i varierande storlek. Jag försöker hitta de som jag tycker är roliga att jobba för, som känns mest givande. Just nu jobbar jag med non-profit organisationen Hand i Hand som hjälper kvinnor i asiatiska länder att starta eget. Det är otroligt mäktigt att få kunna göra ett sånt ”impact” och kunna se resultaten.

Jag försöker hålla mig till att jobba 50% just för att jag ska kunna ha utrymme att jobba extra med de projekt jag har mest passion för. Till exempel så jobbar jag tre gånger så mycket än jag fakturerar för Hand i Hand. Jag vill kunna ha tiden att spendera på det jag just nu känner för, må det vara träna eller hjälpa till på ett hunddagis.

Den andra inkomsten kommer från en affiliate-sida som jag driver.

När vi först lämnade allting abkom oss hade vi lagt undan lite mer än 100 000 kronor och spenderade runt 25 000 i månaden. Men den budgeten var mer en semesterbudget än ”leva-ett-vanligt-liv-på-annan-plats-budget”. Så vi visste att vi kunde klara oss utan jobb över en fyramånadersperiod om det skulle behövas. Men med det sagt så har vi nu en tydlig budget för olika saker, och räknar med en dagsbudget på runt 500 kronor.

Vad är din största insikt efter att du lämnade ekorrhjulet?
– Det låter så filosofiskt men nu känns livet mer harmonisk, jag är mer i harmoni med mig själv, med min plats på jorden. Förut så tänkte jag ofta ”Är det här allt livet är? Jag måste göra nästa grej, tjäna nästa pengar till den där lägenheten i Stockholm…” Nu känner jag mig nöjd och harmonisk. Förr var det aldrig på mina villkor, det var alltid någon annan som sa var jag skulle vara och när och min pendeltid var det inte någon som gav mig ersättning för trots att jag kunde ha jobbat på den. Outnyttjad tid som jag bara satt av, eller stod och trängdes.

Vad tycker du håller folk tillbaka (av egen erfarenhet)?
– Människor gör som andra människor. Du, som alla andra, ska gå till ditt jobb, hata måndagar, älska semestern och du ska alltid vara upptagen. Men är det verkligen så najs? När jag frågar folk så ser de mest fram emot den där semestern och några röda dagar de kan kombinera ihop. Allt jag behöver är internet som finns i princip över hela världen. Så istället för fyra veckors semester så kan jag åka vart jag vill, när jag vill. Den friheten kan vara svårt för många att hantera tror jag men det öppnar också upp många möjligheter att utforska sig själv.

Kolla in Sebastians Hemsida där han hjälper dig att hitta bland ljudböcker och ljudbokstjänster lyssnaljudbok
Kontakt: Sebastianjansson91@gmail.com

INTERVJU: Peter Olausson

Tack för att ni tog er tid att läsa om Sebastian! Vad håller dig tillbaka från att leva det livet du drömmer om? Kommentera gärna eller maila mig på andrea@ettannatliv.se

I nästa artikel som blir andra delen av två videon, kommer Andrea med hjälp av sin partner Adam, som jobbar som OBM och coach, gå igenom era kommentarer från första inlägget i denna serien där jag frågade er ”Vad håller dig tillbaka från att leva livet du drömmer om?”

Var med LIVE!

Lördagen den 18 januari klockan 10.00 kommer vi avrunda denna spännande artikelserie på sex delar med en livesändning på Facebook där ni kan ställa era frågor till coachen Adam och mig samt kommer vi erbjuda en av er modiga läsare att bli live-coachad i att överkomma sina hinder! Tillsammans djupdyker vi i de sista frågorna som återstår i pusslet ”Vad håller dig tillbaka från att leva det livet du drömmer om?”

Maila mig om ni vill coachas live: andrea@ettannatliv.se

Dela gärna med dig av din historia. Lämnade du ditt gamla liv? Eller har du en dröm som du ska sätta i verket men inte börjat än? Maila till Andrea på adressen ovan och berätta din historia så kanske vi publicera den här på sajten.

Klicka här för att komma till Facebook-eventet där du kan bjuda in dina vänner – speciellt den där kompisen som alltid tjatar om att göra det ena eller andra men inte får tummen ur. Glöm inte gilla sidan Ett Annat Liv

Länkar till alla delar i artikelserien

Kram, Andrea och min intervjuare och co-skribent Peter Olausson

Säg hej på Instagram:
andreaendres.me

SHARE