Södra England – Del 2: Härliga dagar i lummiga New Forest

2409

Det här är Del 2 om vår roadtrip i södra England.
Del 1: Historiska skeppsvarvet i Portsmouth >>

Solen har gått upp sen länge. Sovmorgonen lider mot sitt slut och jag öppnar tältet för att gå ut och sträcka på benen.

Mitt framför näsan på mig står de där och betar. De halvt vilda hästarna.

newforest

newforest-2 newforest-3 newforest

Vi har sovit en natt på en av vildmarkscampingarna i nationalparken New Forest. Här strosar hästar, kor, får och åsnor runt fritt.

 

Nationalparken är så kallat ”common lands” som översätts till allmän mark på svenska. De som bor här har rätt att släppa ut sina betesdjur och kontrollen av djuren sköts genom en gemensam grupp.

Hästarna är en egen ras, den så kallade ”New Forest-ponnyn”. Vissa av hästarna här spenderar hela livet spatserandes i New Forest och bara har det gött. Vissa säljs när de är unga till nya ägare för olika ändamål.

newforest-4
Frukost i naturen.

England har ingen allemansrätt så vi får gott hålla oss till campingplatser under vår roadtrip. I New Forest finns det några alternativ som är rätt nedskalade. Bara en reception, toaletter och duschar. Annars bara gräsytor, gläntor och träd vilket passar oss perfekt.

Runtom i nationalparken finns flera vandringsleder med olika distanser. Det är vackert överallt. Landskapet växlar mellan stora öppna vyer med gröna kullar eller tät skog.

newforest-14

Vi tog en promenad på en av stigarna i skogen. Just den här hade ett internationellt tema med träd från över hela världen. Från amerikanska jätteträd till björkar och japanska cederträd.

Även den träsort som är världens högsta träd fanns här – Amerikansk sekvoja (Seqouia sempervirens på latin).

newforest-8

newforest-20
Det här trädet är en amerikansk sekvoja (Seqouia sempervirens). Den trädsort som är den högsta i världen.

newforest-7 newforest-13 newforest-6 newforest-5 newforest-16 newforest-17 newforest-18 newforest-15 newforest-19

New Forest ligger precis vid kusten, så ett besök vid havet är förstås ett måste. Det finns några fina byar att välja mellan om du vill ner till havet. ”Milford on the sea”, ”Barton on the sea” och ”Calshot”.

Vi tog oss ner till ”Milford on the sea” för en promenad på sandbanken ut till den gamla fästningen ”Hurst Castle” och fyren ”Hurst Point Lighthouse”.

newforest-22
Påväg ut till Hurst Castle.
newforest-23
En vindsurfare provar lyckan i de atlantiska vindarna.
newforest-24
Lågvattnet avslöjar en färgglad botten.

newforest-25 newforest-26 newforest-27

Bild lånad från Hurst Castles sida: http://www.hurstcastle.co.uk
Bild lånad från Hurst Castles sida: http://www.hurstcastle.co.uk

Slottet byggdes 1544 av Henrik den tredje. Placeringen är perfekt för att försvara den västra öppningen till Solent-sundet mellan fastlandet och Isle of Wight som leder in till Portsmouth som varit en betydande bas för engelska flottan.

newforest-32
Hurst Castle.

Det kostar 5 brittiska pund att gå in i slottet som idag är ett museum. Vi nöjde oss med att promenera runt utanför och kika på fyren. newforest-31 newforest-29 newforest-28 newforest-27

 

 

SHARE

3 COMMENTS

Comments are closed.