Hoppa till innehåll

Södra England – Del 6: Vidsträckta kullar i nationalparken Dartmoor

Det här är Del 6 om vår roadtrip i södra England
Del 1: Historiska skeppsvarvet i Portsmouth >>
Del 2: Härliga dagar i lummiga New Forest >>
Del 3: Coola naturfenomenet Durdle Door >>
Del 4: Chesil Beach – en annorlunda strand >>
Del 5: Mysigt besök i lilla byn Abbotsbury >>

Det är så smalt att vi får krypa fram med bilen. Backspeglarna slår nästan i. Vi smyger verkligen fram med vår lilla Mini Cooper över stenbron som löper över en liten bäck. Vi har nu lämnat regionen Dorset bakom oss och kommit in i regionen Devon. Vi är påväg in i nationalparken Dartmoor och det här är den smalaste bilväg jag någonsin sett.

Även när vi passerat den lilla stenbron är det smalt. Bara en bil får plats på vägen och längs hela sträckan finns mötesplatser.

Det är tydligt att de här vägarna en gång i tiden uppkom för vagnar som drog av hästar.

Runt nästa krök och över krönet drar jag efter andan av stora mått. Vi har kommit upp högre och lämnar träd och höga buskar bakom oss. Vi ser ända till horisonten. De gröna kullarna ligger böljande utsträckta som ett täcke.

Dartmoor-13

Jag hade ingen aning om att natur som denna överhuvudtaget ens existerade i England. Det påminner mig om svenska fjällvärlden. Det här är på engelska ”moorland” som alltså krasst översätts till hedlandskap på svenska.

På en av kullarna precis intill vägen ligger den lilla puben Warren House Inn. Det är lunchdags och våra magar kurrar så vi bestämmer oss för att stanna. En otroligt fin och liten gammal pub med en fantastisk vacker utsikt. Det finns till och med möjlighet att sitta ute och äta, mitt bland får som betar.

Dartmoor är precis som New Forest (Läs här>>) så kallad ”common lands” vilket betyder att de som bor här kan släppa ut sina betesdjur på markerna.

Dartmoor-3

Warren House Inn är en klassisk liten gammal engelsk pub.

Dartmoor Dartmoor-4 Dartmoor-2

Vi slår oss ner mitt i det vackra utanför puben och jag äter för första gången i mitt liv en ”Cottage Pie”. Det är köttfärssås som gratinerats i ugnen under ett täcke av potatismos. Mycket gott! På de flesta menyer på engelska pubar finns också ”Shepherds Pie” – det är samma sak fast med lammkött.

Cottage Pie serverad med ärtor, broccoli, morötter och blomkål.

Cottage Pie serverad med ärtor, broccoli, morötter och blomkål.

Dartmoor-5

Intill oss står en grupp hästar. Ett sällskap har kommit till Warren House Inn på hästryggen. Så idylliskt på något vis.

Dartmoor-6

Nationalparken Dartmoor är känd för flera saker. En av dem är spåren till bronsåldern. Både här och där runt om i nationalparken finns lämningar av hus och gravar.

Något annat som gör Dartmoor känt är alla kullar med klippblock i granit. Det är dem som syns på alla vackra bilder vid en snabb googling på nationalparken. Klippblocken och kullarna kallas för ”tor’s”. De är helt naturliga och har uppkommit på grund av erosion (alltså när jorden har nötts ner av regn och vind).

Klippblocken som finns i Dartmoor är relativt unga jämfört med liknande klippformationer i till exempel Skottland. Unga och unga, de är yngre än 100 000 år gamla.

I nästa inlägg skriver jag om vårt besök vid en av dessa tor.

patrikenlund