Hoppa till innehåll

Spegelblank sjö, fina vattenfall och dramatiska stränder

Vår roadtrip längs kuststräckan The Catlins var fantastisk. Det här är del två om vad vi fick uppleva där. Den första delen med delfiner och förstenade träd hittar du här.

Vi parkerar vår campervan Ralph på en gratis uppställningsplats inte långt från havet och Curio Bay. Här stannar vi över natten för att uppleva mer av The Catlins de närmaste dagarna. Vi gillar inte att stressa utan brummar hellre runt i sakta mak och ser vartenda hörn och skrymsle.

STOR GUIDE: Jobba och resa i Nya Zeeland – Allt du behöver veta >>

McLean Falls.

McLean Falls – vackert och otillgängligt

Första stoppet efter Curio Bay blir McLean Falls. Till vattenfallet är det en promenad på cirka 20 minuter genom en mysig skog på en bred och fin stig. Fåglarna kvittrar och solen letar sig ner genom lövverket. På grund av mycket regn går det inte att komma hela vägen fram till vattenfallet. Ett jordskred har blockerat hela stigen. Visst, det kan vara farligt, men det var flera dagar sedan jordskredet. Djärv som jag är knatar jag upp på sidan av stigen och in i skogen, jag klättrar över rasmassorna och kommer snart upp på andra sidan. Leanne väljer att vänta nedanför. På andra sidan fortsätter stigen och det är inte långt fram till vattenfallet.

Jag spenderar några minuter helt ensam i skogen och bara tittar på det vackra vattenfallet. Ingen dålig start på dagen.

LÄS MER: Hur mycket kostar det att resa i Nya Zeeland – Se vår budget >>

Lake Wilkie – en helt spegelblank sjö

Värt ett snabbt stopp och en kort promenad. Lake Wilkie ligger helt kristallklar och spegelblank. Inte minsta krusning. Inte en ring från vare sig fiskar eller skräddare. Det är en magisk och mystisk upplevelse.

Florence Hill lookout. Foto: Patrik Enlund

Florence Hill – mäktig utsikt

Efter Lake Wilkie kommer en stor kulle. Stanna till vid utsiktsplatsen och titta västerut så bjuds du på en hejdundrande utsikt. Vackert så det förslår.

”Purakaunui falls” som faller i steg är fantastiskt vackert. Foto: Patrik Enlund

Purakaunui Falls

Det här vattenfallet kan vara ett av de vackraste jag någonsin sett. Vattnet faller ner i steg och bildar trappor av vattendraperier. Just när vi är här är det inte så mycket vatten – då hade det varit ÄNNU vackrare. Från parkeringen är det bara fem minuters promenad för att få den här belöningen.

LÄS MER: Vi vandrade på Franz Josefs glaciär >>

Lunchpaus i Purakaunui Bay.

Purakaunui Bay

Viken med samma namn som vattenfallet ligger inte långt bort. Vi rullar ner längs de små vägarna, över färisten och in i det som också är en fårhage. Vi stannar till, sätter upp våra campingstolar och käkar lunch med betande får alldeles inpå.

Med magarna mättade strosar vi ner på stranden och spanar efter fåglar och sjölejon. Vågorna rullar in med ett högt brus och det blåa vattnet skapar en sagolik kontrast mot de lodräta dramatiska klipporna i andra änden av stranden.

LÄS MER: Vi såg vilda delfiner på Nya Zeelands västkust >>

Purakaunui Bay.

Naturens konstverk i Purakaunui Bay.