Hoppa till innehåll

Starta eget i Kambodja – Andrea ger svaren på dina frågor

I förra inlägget lovade jag att djupdyka i alla frågor som vi har fått om vårt café vi drev i Kambodja. Många av er läsare var sugna att ta över, att börja ett nytt kapitel i sina liv, förverkliga drömmar eller helt enkelt byta vardagen mot äventyr. Och det var många frågor som dök upp; det handlade ju inte enbart om att ta över ett företag utan det gällde att ta över ett företag i Kambodja!

Här följer en sammanställning av era frågor, våra svar och lite mer aktuell information att tänka på när man driver företag i The Kingdom of Wonder. Ett fantastiskt underligt land där ett bröllop firas i tre dagar med hardcore ”khmer street techno”, där saffran-klädda munkar vandrar gatorna på morgonen och ges mat i utbyte mot välsignelse, där det inte finns en översättning för ordet privat, där folk drar med sig sin karaokemaskin till stranden, skruvar upp volymen till högtalaren sprängs, där det inte är konstigt om du bär en färgglad pyjamas dygnet runt, där du handlar på kaotiska marknader och inte i ordnade mataffärer, där ett leende alltid är mött med ett leende. Kambodja, ett land som lär dig att det inte behövs mycket för att vara lycklig.

Fritid är strandtid Palmer

Era frågor:

Jag har under en lång tid funderat på att göra något liknande som ni gjort och helt bryta upp min vardag hemma. Hur fungerar det att driva företag i Kambodja? Uppehållstillstånd? Vi är två tjejer som just nu reser runt i Asien och vårt nästa stopp är Kambodja. Vi funderar lite på vad som krävs (kunskap, visum m.m.) för att kunna driva vidare ert café? Kommer man lätt upp i 10 dollar per dag? Ni har drivit det under högsäsong som vi har förstått, tror ni att caféet går runt under låg/regnperioden? Hur fixar vi arbetsvisum ? Är det en lång/tuff process ? Bara rädslan som stoppar oss men som ni säger vad kan gå fel. Hur funkar det med skatt? Hur är det med bokföring ? Alltså funkar det som i Sverige där eller är det i princip svart?

Visum
Kambodja är ett av de enklaste länderna när det kommer till visabestämmelser. När du anländer i landet, spelar ingen roll om du kommer över landgränsen eller via flygplatsen, så behöver du fylla i en visablankett. Där kryssar du i ”Ordinary Visa” istället för ”Tourist Visa”. Ordinary eller Business Visa som det hette förr, kostar 5 dollar mer, alltså 30 eller 35 USD tror jag. Ha passande summa pengar till hands samt ett eller två passbilder vid gränsen. Detta första Ordinary Visa gäller i en månad. Du behöver alltså förlänga visumet om du vill stanna längre. Det kan du enkelt göra genom en reseagentur där du lämnar in ditt pass och betalning för visaförlängningen. Varje hostel erbjuder denna tjänst och reseagenturer finns precis överallt. Vi har haft enbart bra erfarenheter med denna metod men det har förekommit att passen blivit stulna under tiden vi var här (dock inte våra pass). Ha alltid en kopia på ditt pass online i din mail eller din molnlagring. Man kan också själv förlänga visumet genom att åka till respektive myndighet i Phnom Penh. Hur exakt det går till vet jag inte, men jag har hört att det tar otroligt lång tid, det är krångligt och man betalar onödiga avgifter.

Visumet kan förlängas med en, tre eller sex månader eller upp till ett år. Sex månader och ett års visa ger rätt till flera inresor (multiple entries), du kan alltså lämna landet och komma in på samma visum utan att behöva fylla i visumblanketten vid gränsen igen. Bra om du planerar att göra en avstickare till Vietnam eller ett annat land under tiden. En månad och tre månaders visum upphör när du lämnar landet och du måste fylla i visablanketten igen och betala en gång till för att komma in. Har du väl ditt Ordinary visa, kan det förlängas om och om igen. Du behöver inte göra så kallade ”visa-runs” som innebär att lämna landet för att åter komma in i landet för att få ett nytt visum som man till exempel behöver göra i Thailand. En halvårsförlängning kostar ca 150 USD, ett år 300 USD.

Djungel Good Vibes

Tillstånd och byråkrati
Företagstillstånd det vill säga Business License borde du införskaffa när du startat ditt företag. Vi har aldrig blivit kontrollerade på just det och vi vet många andra som heller inte blivit det. Enligt vad vi har hört, så är det inte strängt när man har ett litet företag och inte serverar alkohol. Böter är dock 125 USD om man inte kan uppvisa en licens. Licensen kostar 100 USD för ett år och ”köps” av en tjänsteman. Vi frågade andra företagsägare för att få reda på vem man riktar sig till.

Söker du svar till dina frågor online i ett av de många ex-pat forum så kommer du stöta på många spekulationer och folk som menar sig veta och det kan snabbt kännas överväldigande och krångligt. Det finns tyvärr inte så mycket officiell information online från statens sida. Enligt vår praktiska erfarenhet är det väldigt enkelt att införskaffa Business License – än så länge. Varför? Reglerna är så komplicerade att tjänstemännen själva inte orkar följa allt. Så de väljer den enkla vägen och överlämnandet av licensen kan faktiskt hända utanför mataffären.

Arbetstilstånd – Work Permit. Här har man dragit åt reglerna nyligen. Från och med den första maj 2017, behöver en ha ett arbetstillstånd vilket kostar 100 USD per år. För att få detta måste du kunna uppvisa en Medical Report av en godkänd läkare som kostar 25 USD. Än en gång, här finns ingen information att läsa på offentliga kanaler, inte ens på regeringens hemsida. Vill du vara på säkra sidan, skaffa ett arbetstillstånd. Böter är annars 10 USD per dag från den dagen ditt Ordinary Visa började gälla. Frågorna kring detta ämnet är många och vissa tjänstemän säger det ena och andra något annat. Till exempel om du enbart reser på ditt Ordinary Visa i ett halv år, borde du då skaffa ett arbetstillstånd trots att du inte är anställd någonstans? Du är frilansare, behöver du ett arbetstillstånd då? Din partner jobbar, men inte du och båda är ni i landet på ett Ordinary Visa – vad gäller?
Vad vi har läst bland alla spekulationer som är ute i Facebookgrupperna och forum så kommer Ordinary Visa i två versioner; E1 och E2. E1 är enligt ryktena ett Ordinary Visa som man inte får jobba på. E2 är ett Ordinary Visa som man får jobba på och alltså måste skaffa arbetstillstånd. I vårt fall kom vi in i landet på ett E1 men när de förlängde, ändrades det till E2. Vi har aldrig sett på någon blankett att man kunde välja mellan dessa två. Ni ser, det är mycket som bör, ska, borde göras men i praktiken ser det annorlunda ut. Vi har inte haft arbetstillstånd och ingen har frågat efter det trots att vi har haft en kontroll av tjänstemän i caféet. När vi lämnande landet för ett par dagar sedan, frågade ingen efter ett arbetstillstånd och vi behövde inte betala dagsböter.

Körkort. Ha alltid på dig en hjälm, ingen diskussion, lagen kräver det dessutom. Körkort däremot krävs inte enligt lag så länge din motorcykel är under 125cc. Vet dina rättigheter då trafikpolisen ändå försöker få dig att betala böter. Ha ett internationellt körkort hemifrån eller ”köp” ett kambodjansk körkort här för 65 USD. I vårt fall hade vi varken eller, vår motorcykel var endast på 120 kubik. Den var inte heller registrerad i Kambodja utan är en import från Vietnam – ingen brydde sig om det någonsin. Välkommen till Kambodja 😛

Skatt. Ingenstans vi har varit har någon frågat efter skatt eller förklarat ett sätt om hur den samlas in. Vi känner ingen här som betalar skatt. På vissa stora ställen eller matbutiker får man ett kvitto med skatten utskriven. Vi har hört att vissa barer får besök av maffian då och då eller korrupta poliser som vill ha en peng… För vår egen skull, köper vi kvittoblock och håller räkningen.

Honda Win Besök av tjänstemännen

Budget
Personligen tycker jag det är viktigt att ha en back-up plan. Ingen vill fastna i ett tredjevärldsland. Jag tycker också det är en bra idé att först komma hit på besök och lära känna landet innan du säljer villa, båt och Volvo. Är du materiellt eller finansiellt obunden, på sabbatsår eller van resenär, är din personliga insats inte lika riskabel eller dyr.

  • Ha pengar till en flygbiljett hem så är du alltid på säkra sidan.
  • Ha försäkring. Se Patriks inlägg om reseförsäkringar här >>
  • Ha pengar till i alla fall sex månaders visum (150 USD per person)
  • Ha pengar till årets Business Licence (100 USD)
  • Ha pengar för depositum (deposit) av lokalen du kommer hyra. Vår månadshyra var endast 250 USD per månad plus 50 USD för vatten, el, sopavhämtning och internet, men vanligare är mellan 500-1000 USD eller mer. Depositum kan vara två eller fler månadshyror.
  • Lägenheter är billiga här, räkna med 100 USD – 300 USD per månad. Det är dock smart om du kan kombinera din business med ditt boende, såsom vi hade det. Ett hus med den typiska designen för ett företag på nedervåningen kostar mellan 250 USD till 500 USD per månad och är ett smart val.
  • Ha tillräckligt pengar för de första månadernas hyra.
  • Ha lite fick- och matpengar för minst ett par månader.
  • Ha pengar för transport från Bangkok och hit.

Vår start-up-kostnad var 300 USD men vi hade tur då möblerna och kylskåp redan fanns. Kostnaderna att starta upp ditt företag har inget tak, men startar du ett litet litet ställe kan du klara dig på 500 USD. Var kreativ. Allt behöver inte kosta pengar. Du kan bygga eget eller köpa begagnad. Utmana dig själv – förenkla din businessidé. I vårt fall hade vi en meny på tre varmrätter, tre smoothies, tre frukostar och fyra bord istället för fyrtio olika rätter och 25 sittplatser. Identifiera vilka resurser som finns här och vad som är lättillgängligt – en smoothie på importerad spirulina blir mycket dyrare än på inhemsk ekologisk moringapulver.

Vårt budgetkoncept var väldigt framgångsrikt för oss då vi visste vad vi behövde att få in. 300 USD per månad var vårt inkomstmål för att garantera hyran. På så sätt fick vi bo gratis i paradiset. Resterande kostnader var vi OK med att ta ifrån våra sparpengar till en början. Vi behövde alltså enbart tjäna in 10 USD per dag. Det visade sig att vi tjänade mycket mer på våra fem timmars öppettid då caféet blev så populärt.

Balance

Ditt ”Varför”
Jag tycker det är viktigt att veta varför man vill starta en business och bo på andra sidan jorden. Kom ihåg att gräset inte alltid är grönare på andra sidan. Som jag skrev tidigare, innan du säljer hus och gård, lär känna landet och ta reda på om du vill leva här, om du gillar kulturen, klimatet och vardagen. Lär känna hur företagandet fungerar här och avgör om det är något för dig. Är du mer enkel av dig, kreativ och påhittig kommer du alltid hitta ett sätt att försörja dig men glöm då pensionssparandet. Vill du satsa stort och bygga ett resort eller stugby, var medveten om att ingenting är mejslat i sten. Kontrakt kan brytas utan att du kan göra någonting åt det. Kambodja är trots allt ett tredjevärldsland och korruption är vardagen. Den som har mer pengar än dig och vill köpa upp din tomt, kan göra det. Kanske är det bättre att hyra? Ha en back-upplan. Har du det, kan du känna dig trygg och då kan du göra precis vad som helst här – Kambodja är verkligen landet av möjligheterna och det är riktigt kul att få testa sina idéer. Är du en vass entreprenör, så kommer du inte kunna få nog av Kambodja och du kan tjäna stora pengar. Satsar du stort, innebär det mycket jobb, tid och större risker till en början. Vill du enbart ”make a living” och njuta av det enkla livet, så behövs varken mycket tid eller pengar.

Fötterna i sanden

Vårt ”Varför”
Vi startade caféet för att ha en liten inkomst som kan betala hyran, efter en vecka började caféet betala hela vårt uppehälle här i Kambodja. Vi blev inte rika på pengar men rika på tid och möten med människor. Leva mer – jobba mindre, vila under palmer och solen med fötterna i sanden, därför kom vi hit. Vi lever väldigt enkelt och det är absolut någonting man bör tänka över – ens krav på livet i paradiset. Självklart skulle vi kunnat tjäna mer pengar genom att ha öppet längre, merförsälja produkter med mera MEN viktigt för oss är en riktigt god work-life balans. Vad är ditt varför? Hur ser din perfekta dag ut? Hur går dessa värderingar ihop med din vardag?

”How we spend our days is, of course, how we spend our lives. – Annie Dillard”


Upptäck Njut

Bedriften – Har du vad som krävs?
Vårt framgångsrecept är att göra det som vi verkligen kan på ett så enkelt och prestigelöst sätt som möjligt. Erbjuder du en kvalitetshög produkt eller tjänst, är du genuin och pålitlig, kommer du inte ha några problem med att få återkommande kunder och bra business.

Det finns otroligt många enkla och billiga sätt att marknadsföra sig här och erbjuder du vad kunderna saknar, kommer du synas snabbt.

För att identifiera dina kunders behov – utgå från dig själv! Det gjorde vi. Som resenär ville vi äta hälsosam mat till ett bra pris. Men hälsomat kostar i Asien och vi blev irriterade och frustrerade över att betala samma peng för en vego-rätt som man skulle betalat hemma. Som resenär lever man på en budget och har helt enkelt inte råd att äta till svenska priser tre gånger om dagen. En smoothie för 3.75 USD? Det är ju bara frukt – frukt som är tio gånger billigare här än hemma. Precis av den anledningen äter så många stekt ris dagarna in och ut; för att ha råd att unna sig hälsomat någon gång i veckan. Därför nischade vi oss och erbjöd precis vad vi saknade själva: högkvalitativ mat till ett rättvist pris. Och resenärer och ex-pats älskade det! De vill helt enkelt ha fräsch, nyttig mat som inte kostar skjortan!

Vilda stränder Lugna bukter

Möjligheter – kreativitet utan gränser
Vad är du duktig på? Precis på din talang, kan du tjäna ditt uppehälle här i Kambodja. Lärare, entreprenör, designer, manager, make-up artist, yogalärare, översättare, massageterapeut, kostrådgivare, personlig tränare, försäljare, inköpare – precis alla yrken och hobbyfärdigheter kan skapa sig en tillvaro här i tropikerna. Det är en otrolig brist på kompetens så det finns många högpresterande anställningar. Landet är under stark utveckling och behöver nyckelpersonal. Beroende på hur enkelt eller lyxigt du vill leva, jobbar du. Jag känner folk här som frilansar som grafisk designer och tackar nej till jobb för att de helt enkelt vill njuta av dagen än att räkna sedlar. Det finns allt utrymme för att testa dina idéer här; älskar du att baka? Vad man än lagar, bakar eller rör ihop kan man ge till matbutikerna här så säljer de det åt en! Man har verkligen utrymme att vara kreativ och testa sina idéer utan att behöva handskas med massa regler och byråkrati. Till exempel så finns det många tryckerier här så är man duktig på design, kan man designa och trycka egna t-shirts och sälja. Älskar du att klättra? Börja arrangera klätterresor. Vet du hur man bygger en båt? Gör det och erbjud öresor. Brygger du öl, vin, absint, kombucha eller äppelcidervinäger? Eller bli manager på en resort, jobba som telefonförsäljare eller starta ditt egna sociala företag (social enterprise) och ge tillbaka till de som behöver det mest. Vilka färdigheter man än har, kan de få uttryckas här.

Våga vandra din väg

I värsta fall – riskerna och säkerhetsnät
För att verkligen vara riskfri så är det bra att ha en plan B som kan vara ett jobb hemma att återvända till om ingenting skulle gå ihop sig på andra sidan jorden. Tag tjänstledighet om du kan och kom som resenär och se till att ta kontakt med folk som redan bor här. Se din första omgång utomlands som ett test inte som ett ultimatum. Det lyfter beslutsångesten. Och OM det verkligen skulle sk*ta sig och bli katastrof, ingenting fungerar och alla dina investerade pengar har försvunnit, så kan man alltid återvända till Sverige igen. Skulle det hända, se det inte som ett misslyckande utan som feedback – nu vet du förhoppningsvis vad som gick snett och du behöver inte göra om samma fel. Det är också OK om du skulle upptäcka, att du inte vill vara kvar här utan se mer av världen. Det är lite var vi befinner oss just nu.

Ingå inte skumma avtal, lita på din magkänsla. Våra hyresvärdar är riktigt snälla och hjälpsamma, så vi har känt oss i trygga och ärliga händer.

Kom ihåg att det kan bli tufft i lågsäsong om du jobbar inom turismen. Samma gäller ju allt företagande som riktar sig till turistsäsonger.

När vi började, så tänkte vi rent rationellt på vilka risker vi skulle ingå:

  • 250 USD hyra + ca 50 USD för internet, sopor, el, vatten. Det innebär en kostnad på 10 USD om dagen. Det är verkligen mer än görbart. Ok. Så det betyder att vi kan bo här ”gratis”. 10 USD om dagen är minst vad man spenderar bara på boende när man reser – pengar som minskar på kontot istället för att leva här och ha ett +/-0 kontosituation.
  • 500 USD i depositum (2 månaders hyra). Det får vi tillbaka när kontraktet går ut. Så, om det verkligen verkligen sk*ter sig och vi inte alls kan göra business här och inte säljer en enda maträtt så kan vi alltid åka hem och strunta i de där 500 USD. Vi kommer ändå ha fått massa med erfarenheter, äventyr, meriter.

Våra risker var alltså mer än försumbara och skulle inte ruinerat oss eller satt oss på gatan.

Följ din magkänsla

Förväntningar
Livet är så spännande och vad mer behöver man än ett tak över huvudet och mat på bordet!? Vet din budget – vad behöver du för att känna dig trygg, mätt och lycklig?

Alla människor vi har träffat här, lever ett så mycket enklare liv, känner sig nöjda med så få materiella ting. Det är magin med att resa; man förstår och upplever att materiella ting inte avgör lycka, tvärtom, livet känns så mycket lättare när du har allt du behöver i en ryggsäck. Förvänta dig alltså ingen touch-spis med varmluftsugn utan ställ dig in på en enkel gasplatta eller campingspis här. Det finns inga tvättstugor i källaren av lägenhetshusen, knappt någon har en egen tvättmaskin, utan här lämnar du in din tvätt till ett tvätteri. Glöm snygga IKEA-möbler och förvänta dig en sporadisk inredning med enkla rottingmöbler. Bli inte förvånad att se katter och hundar springa runt eller vila bland matvaror. Men det bästa av allt – glöm sura miner eller frustrerade ansiktsuttryck; här bemöts du av ständiga leenden. Kambodja är ett land man lätt blir kär i, som tar emot dig med öppna armar så vad väntar du på?

Grannskapet Expediten KökspersonalEfter regn kommer sol