Hoppa till innehåll

Stillsam tystnad råder under paddling i Doubtful Sound

Vattnet porlar mjukt och mysigt längs kajaken sida. Jag sätter i min paddel som ljudlöst skär vattenytan och skapar krusningar på den annars helt släta vattenspegeln.

LÄS MER: Otroligt häftig vandring på Franz Josef-glaciären >>

Leanne paddlar framför mig i vår tvåsitskajak. Foto: Patrik Enlund

Helt spegelblankt är det när vår guide Matt ligga och njuter av livet. Foto: Patrik Enlund

Framför oss reser sig fjordens majestätiska och skogsbeklädda bergssidor som vackra jättar. Här är vi inkapslade av moder natur, skyddade från höga vågor. Här är det stillsamt. Och tyst. Det är ingen annan i hela fjorden förutom oss. Det är vår guide matt, jag och Leanne och tre stycken andra kajaker.

Tillsammans glider vi fram  genom en av fjordens många armar och låter tystnaden ligga som ett täcke över hela verkligheten. Ett tystnadens täcke som ger själen den där rogivande känslan som ger kraft åt hela livet. Den där tystnaden som inte finns på många ställen. En tystnad som aldrig finns i vanligt folks vardag.

LÄS MER: Så mycket kostar vår resa i Nya Zeeland – full insyn i vår ekonomi >>

Det är svår att låta bli att le. Leanne är mycket nöjd med tillvaron. Foto: Patrik Enlund

Det är bara en liten grupp som paddlar tillsammans. Jag och Leanne i vår kajak, sedan vår guide Matt och tre kajaker till med två i varje.

Jag har aldrig trivts i ett vanligt liv. Vattenkokaren, köksfläkten, bilmotorn, telefoners plingande, trafiken i fjärran, ett flygplan där uppe, grannen som lyssnar på musik. Det är aldrig helt tyst.

Fullständig absolut tystnad är svårt att hitta i dagens värld. Men i Doutbful Sound hittar vi den. När vi slutar paddla och bara låter kajaken glida, ja då är den där. Och så bra vi mår. Vilken kraft vi får.

LÄS MER – Patrik: ”Jag styrde ett flygplan själv, helt sjuk känsla” >>

Det går inte att klaga på utsikten från vårt lunchstopp.

Vi är långt bort från all civilisation. Vi var tvungna att korsa en stor sjö med en färja, sedan åkte vi buss i en halvtimme innan vi tillslut hoppade i våra kajaker och paddlade ut. Här finns inga vägar, inga bilar, inga affärer och ingen mottagning.

Vi spenderade två dagar och en natt i Doubful Sound paddlades i våra kajaker. Det kan vara farligt och läskigt. Men det är också alldeles, alldeles underbart.

Här är vi framför Doubtful Sound när bussen tog ett fotostopp uppe på kullen på vägen hem.