Stjärnskådning på Nya Zeelands mörkaste plats

1561

Miljoner och åter miljoner av stjärnor uppenbarar sig ovanför oss på himlavalvet. Jag sluter mina frusna fingrar runt koppen med varm choklad och riktigt myser i den alldeles för stora men varma jackan. Vi står på en kulle mitt i natten och tittar på stjärnorna.

Trots att vi båda har växt upp på landsbygden och alltid beundrat stjärnhimlen har vi aldrig sett såhär många stjärnor. Vi står hänförda med hakorna nere vid fötterna.

Vi befinner oss på Nya Zeelands mörkaste plats alldeles i närheten av Lake Tekapo. Den här delen av Nya Zeeland är ett så kallat ”mörker-resvervat” vilket innebär att elektriskt ljus inte kan användas hur som helst. Aoraki Mackenzie International Dark Sky Reserve är det enda ”mörker-reservatet” på södra halvklotet.

Vi bokade en guidad tur till ”Mt Johns observatorium”. Jag vill tillägga att det här blogginlägget inte är sponsrat – vi vill helt enkelt bara tipsa om denna fantastiska upplevelse. Vi hade sådan enorm tur att himlen var 100 procent molnfri just den här natten. Något som inte händer alltför ofta.

Vi skjutsas upp i buss till observatoriet. Även om det är mitt i sommaren är det rätt kyligt vid midnatt och vi tilldelas varma bylsiga jackor för att inte frysa. Det är absolut beckmörkt och vi får inte under några som helst omständigheter använda våra smartphones på grund av ljuset från skärmen. Istället får vi en liten ficklampa med infrarött ljus för att se var vi sätter våra fötter.

LÄS MER: Jobba och resa i Nya Zeeland – Stor guide >>

Vintergatan ovanför Lake Tekapo.

Under två timmar får vi lära oss om världen bortom vår egen. Vår guide bryter lite lätt på engelska med en finsk dialekt. Han är otroligt kunnig och har jobbat med astronomi i många år och berättar det ena häpnadsväckande faktan efter den andra.

Vi får också möjligheten att titta in flera av observatoriets teleskop. Flera astronomer är på plats och har ställt in sina teleskop på olika stjärnor och galaxer. Just det här mörkerreservatet är den enda platsen i världen där vi kan se de båda ”Magellanska molnen” året om. Ett av teleskopen har siktet instället på ett av dessa.

Vad i hela världen är de ”Magellanska molnen”? Ja, det var väl ungefär så jag tänkte också när jag hörde vår guide berätta om dem. Bästa förklaringen får du nog genom att själv googla eller kika på Wikipedia här men kort och enkelt förklarat är det två galaxer som roterar runt vår egen galax Vintergatan och ser ut som två suddiga moln på stjärnhimlen.

Det finns gott om tid att ställa frågor och inga frågor är för dumma, vår guide svarade tålmodigt på allt som kom upp. Vi lärde oss väldigt mycket om universum som vi inte hade en aning om. Den här guidade turen kostar 175 Nya Zeeländska Dollar per person, cirka 1 000 svenska kronor. Vi är väldigt nöjda och rekommenderar verkligen alla att uppleva detta.

LÄS MER & VIDEO: Hänförande vandring vid mäktiga Mt Cook >>

Ett av de Magellanska molnen syns här väldigt tydligt.

Då jag inte har så mycket erfarenhet av att ta bilder av stjärnhimlen var jag lite orolig över den biten. Men det braiga med den här turen är att en av guiderna tar ett gäng bilder med min kamera. Under tiden som vi kan fokusera på stjärnorna och teleskopen tar de hand om fotograferingen med hjälp av ett stativ.

I slutet tog vi även ett gruppfoto som vi kunde ladda ner efteråt.

EARTH & SKY Photo taken by Megan Xia.

SHARE