Göra istället för att köpa: Ljus

906

Vi är inne i mars och dagarna blir längre och ljusare men handstöpta ljus går aldrig ur säsong för mig. Och det är en mysig aktivitet som de flesta nog kan testa. En behöver inte avancerade stöpkärl och ställningar, det gäller bara att vara lite finurlig.

Jag är inte på något sätt fullärd så jag tar tacksamt emot tips och idéer.

Varje dag är en bra dag för ljusstöpning. Eller ja, de dagar du har mycket tid eftersom det tar ett tag. Minst ett par timmar. Den mest tidskrävande delen är att smälta ned stearinet. Det optimala är såklart att ha en vedspis så en drar nytta av värmen samtidigt men jag är hemma i mitt eget kök så det funkar också.

Du behöver:

  • Spis eller annan värmekälla
  • En massa gamla ljusstumpar och/eller köpt ljusmassa. (Det går att gräva ut rätt mycket från utbrunna värmeljus också)
  • En gryta (ta gärna en stor så du slipper fylla på nytt vatten hela tiden när det kokar bort)
  • Ett högt och smalt kärl att doppa i (jag brukade ha en stor glasburk men en gång sprack den av värmen så jag rekommenderar metall)
  • Vekar eller lite tjockare bomullsgarn
  • Pinnar att fästa vekarna på
  • Något att hänga upp dem på när de stelnar (jag har sådana där korgar affärer brukar ha champinjoner i)

 

IMG_20170228_102530

Lägg stearinet i kärlet och smält i vattenbad. Under tiden det smälter kan du knyta fast lagom långa vekar på pinnarna. Kortare än kärlets höjd och de ska inte nudda underlaget när de hänger på ställningen. Lägg ut ett par tidningar för säkerhets skull, det kan droppa lite, särskilt om en är ovan.

Nu kommer första doppningen. Sänk ned snöret i det smälta stearinet, se till att hela snöret är täckt. Dra det mellan fingrarna så det blir rakt. Häng upp och låt torka lite.

 

Första gången jag fattade att en kan göra egna ljus var runt 2003 när min syster och hennes folkdanslag hade det som julpyssel. Hon berättade att de hängde filtar för fönsterna för att minsta drag kunde göra ljusen sneda men jag tror inte det är så petnoga.

IMG_20170228_132338

Nu är det bara att fortsätta på samma sätt: doppa, vänta någon minut och doppa igen. Tänk på att stearinet på veken smälter om du håller det för länge i kärlet så det är bara ner och direkt upp igen som gäller. Fortsätt tills de är lagom tjocka och klipp av de stelnade dropparna som blir längst ned. När ljusen hänger på ställningen blir det nämligen som droppstenarna i en grotta.

IMG_20170228_161800

Jag är inte säker på hur lång tid de behöver men jag får nästan alltid för mig på kvällen att jag vill göra ljus, sedan brukar de få hänga över natten. Det behöver egentligen inte hänga så länge men räkna med ett par timmar för säkerhets skull. Den märkliga färgen på just de här ljusen beror på att jag har blandat färger lite hej vilt.

Jag tror att det här är en kul aktivitet att göra med barn också, lagom svårt och lite coolt att se att det går att göra själv. Det är först efter det här du kommer förstå varför handstöpta ljus på marknader och hantverksmässor är så dyra. Det ligger ganska mycket tid bakom varje ljus om du inte gör många på samma gång. Men det är mysigt så det kan det vara värt!

Lycka till!

johannaskogman

SHARE