Elsa: ”Tack pappa, för att du ger mig dina visa råd”

2448

Igår kväll satte jag mig under ett träd här i Queenstown. Det var inget vanligt träd då det på undersidan var utsmyckat med massa glödlampor som lyste som stjärnor i natten. Det var fullt med människor på den här platsen, men ändå kändes det lättare att tänka och komma i kontakt med mig själv än det gjort på länge.

Att resa är inte alltid lätt. Självklart hamnar man i perioder där det känns som att den enda lösningen är att åka hem igen, att ge upp, att börja leva som alla andra. När pengarna börjar ta slut och man inte har hittat ett jobb än eller när man bara är allmänt deppig och börjar fundera över om det här verkligen är drömmen trots allt, är det lätt att allt känns hopplöst.

Något jag brukar göra när jag är förvirrad och osäker över mina beslut är att ringa pappa. Jag kan inte leka självständig och vuxen alltför länge innan jag behöver en vis mans råd.

Jag minns speciellt en svacka jag hade i Airlie Beach för nästan ett halvår sedan. Jag började tvivla på mina beslut och funderade på vad jag skulle göra med mina studier. Var det fel av mig att resa runt utan en hållbar plan på hur min framtid ska se ut? Är jag kanske bara ung och dum och tror att jag har alla svar? Det min visa far då sa när jag under ett telefonsamtal försökte få ut alla mina bekymmer och frågor i samma andetag är något jag försöker bära med mig överallt.
– Elsa, du är i Australien. Gå till stranden, sätt dig under en palm och fundera lite.
– Och om det inte fungerar? frågade jag, fortfarande lika stressad.
– Då är det bara att sätta sig under en annan palm, sa pappa.

Bergen runt Queenstown. Foto: Elsa Svorse
Bergen runt Queenstown. Foto: Elsa Svorse

Att sätta sig under en palm kanske inte kan lösa dina problem, men det kan ge dig tid och utrymme för att tänka på om de egentligen spelar någon roll. För vad gör det att du kanske inte har hela din framtid bestämd när du i nuet är lyckligare än någonsin? Att sitta under en palm kan helt få mig att glömma att jag över huvud taget borde vara bekymrad.

På samma sätt är det svårt att vara stressad över att pengarna knappt räcker till nästa lön eller att jag inte tycks kunna bli något annat än en städerska, när jag sitter under ett stort träd med blinkande lyktor medan en dj spelar hög musik som överröstar mina tankar.

LÄS MER: Working Holiday-visum till Nya Zeeland – så fungerar det

Det här trädet i Queenstowns botaniska trädgård har blivit min palm. För den här känslan den ger av att leva i nuet och släppa allt annat ger inget utrymme åt stress. Jag är i Nya Zeeland. Jag följer mina drömmar. Jag har exakt det livet jag vill ha och jag kommer klara mig oavsett vilka motgångar jag kan tänkas stöta på.

Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för att få Elsas fantastiska och gripande texter i ditt flöde:

elsa

SHARE