Stora spindlar och ormar under besök i världens äldsta regnskog

2677

Jag åkte till Taman Negara. Världens äldsta regnskog och en nationalpark nordost om Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Här finns enormt höga träd, tjocka lianer, ormar, spindlar, tapirer, hjortar, panter, leopardkatt. Och tiger. I malaysiska djungeln lever cirka 100 tigrar av sorten Indokinesisk tiger.

Såklart är denna plats ett måste att besöka om du är i Malaysia. Jag tänkte nu berätta om mina upplevelser där och hur du kan ta dig hit.

En liten del av världens äldsta regnskog.
En liten del av världens äldsta regnskog, Taman Negara

Om du backpackar kan du räkna med att hitta broschyrer om Taman Negara på i princip vartenda boende i hela Kuala Lumpur. Bor du på finare hotell lär du på ett eller annat vis ändå komma över information om Taman Negara.

Det finns flera olika företag som erbjuder transport till Taman Negara. Och det går att ta sig dit på olika sätt. Det vanligaste är att boka hela paketet med minibuss till den mindre staden Jerantut och sedan efter byte där vidare till piren ”Kuala Temebeling” en halvtimme utanför centrum. Här får du kliva i en mindre träbåt som kommer puttra upp längs floden Temebeling och ta dig in i den djupaste djungeln.

Det var precis vad vi gjorde. Vi inte bara bokade transportpaketet som man kan göra och lösa boende själv. Vi räknade lite på vår budget och kom fram till att paketpriset för tre dagar och två nätter med all mat, boende och en del aktiviteter för 350 Ringgit (cirka 700 svenska kronor) var prisvärt. Vi bokade med ett företag som heter NKS Travel and tours men det finns flera olika. Läs på och snacka runt för att kolla priser och recensioner.

Tre timmar tar minibussen som plockade upp oss Kuala Lumpur. När vi hoppar av för byte och vår inkluderade lunch i Jerantut känner vi redan skillnad. Vi har lämnat den tryckande hettan inne i storstan. Det är fortfarande varmt men mycket friskare och svalare än i Kuala Lumpur.

Taman Negara
Munir från Sverige och Sebastian från Österrike är taggade för flodfärd på floden Tembeling till Taman Negara

Efter ytterligare knappa halvtimmen i minibuss kommer vi fram till floden Tembeling där båten ska ta oss vidare. Båten är avlång och ligger lågt i det bruna vattnet, du kan låta dina händer skvalpa längs sidan under turen om du vill. Ett plåttak skyddar mot sol.

Det är inte det bekvämaste jag åkt. Men med lite knök, vrid och skruv hittar jag en skön position för de tre timmarna den här turen uppströms kommer ta.

Intill floden tornar den mäktiga djungeln upp sig. Det är vilt, vackert och inger en häftig känsla. Bortom båtmotorn kan vi höra djungelns ljud. Tjatter, kvitter och konstiga kväk och tjut. Det är varmt men fartvinden när båten rör sig fort fram på floden är svalkande.

Det här är en av de bästa sakerna med djungelvistelsen. Resan. Det går att åka minibuss hela vägen till den lilla byn Kuala Tahan som ligger precis på gränsen till själva nationalparken. Men ska du till Taman Negara. Ta definitivt båten.

Chillar järnet i båten på väg till Taman Negara.
Chillar järnet i båten på väg till Taman Negara.
Taman Negara
En ny ovanlig variant: Fot mot djungel.
Taman Negara
Längs floden kan du om du har tur få se bufflar som tar sig ett dopp.
Taman Negara
Vår båtchaufför chillade längst bak och körde oss tryggt genom djungeln.

Taman Negara

Väl framme i byn Kuala Tahan checkar vi in på vår djungelresort i ett flerbäddsrum med andra backpackers i vår ålder. Det går att betala lite mer för hela paketet och få ett privatrum med AC om du vill. Har du inte boende inkluderat är det lätt att vandra runt bland de olika hostel, hotell och resorter som finns här.

Har du inte heller mat inkluderat finns flera restauranger längs flodbanken som ligger och guppar på flytpontoner. Här kan du avnjuta goda shakes, klassisk malaysisk mat, thai eller western style som hamburgare och pommes.

Floden är gränsen till nationalparken. Entrén till hela alltet ligger på andra sidan den cirka 30 meter breda floden. Vår första upplevelse i djungeln äger rum samma kväll. Nattvandring för att förhoppningsvis hitta spindlar och ormar men mest troligt en del mindre häftiga insikter.

Spindellycka i mörkret

Det visar sig dock att vi har tur. Vår lokala guide Sam kan otroligt mycket om livet i djungeln och berättar en det ena än det andra. Han har ett otroligt öga för att hitta det som är intressant. Rätt som det är stannar vi och han riktar sin starka ficklampa mot en trädstam. Där sitter en mindre spindel. I det närmaste helt kamouflerad. Det är för mig ett mysterium hur Sam när vi går förbi lyckats se denna lilla varelse. Imponerande minst sagt.

Under promenaden lyckas vi också få se två relativt stora ormar. En ligger stilla hoprullad på en tunn trädgren, den andre kryper sakta upp längs en trädstam inne i ett buskage. Dessvärre lyckades jag inte få några bra bilder på dessa i den kolsvarta djungeln.

Däremot fick vi närkontakt med en stor ”hunter spider” som att blixtstilla på ett träd precis där vi passerade.

Taman Negara
Hunter spider.

Dag två gav vi oss ut på vandring i djungeln. Upp på en kulle med utsikt över den majestätiska djungeln. Eftermiddagen avslutades med vandring på djungelns tak på en så kallad ”canopy walk”. Tyvärr inga fåglar eller andra större djur. Som tur är inga myggor heller.

Taman Negara
Canopy walk närmare 50 meter över marken.
Taman Negara
Djungel, djungel och mer djungel.
Taman Negara
Det är långt till marken.
Taman Negara
Mäktig utsikt över djungelns tak.
Taman Negara
Vandring över rötter och stockar i fuktig regnskog.

På kvällen har vi en lucka i schemat med möjlighet att boka in en extra aktivitet om vi vill. Det som finns att göra är bland annat ett safari där du sitter på taket av en jeep. Denna tripp är inte inne i nationalparken men dock i djungelmiljö. Det finns chans att se så kallad leopardkatt vilket är just en liten katt med leopardmönstrad päls. Vissa ska genom åren lyckats ha sett panter från biltaket.

Vi väljer dock att bara ta det lugnt och chilla på resorten för att insupa hela den tillbakalutade och sköna atmosfären här i djungeln. Maten under hela vistelsen här var riktigt bra. Jag bjuder avslutningsvis på två matbilder.

tamannegara-5
Färsk fisk direkt från floden grillad med smakrik kryddblandning.
tamannegara-4
Wookade grönsaker och kött.
SHARE