En vecka i lugna Pai uppe i bergen

1636

Efter ett par dagar i Chiang Mai (Thailands näst största stad) kände vi oss instängda och stressade av alla ljud och all trafik. Två månaders ö-liv och det var som att huvudet nästan exploderade av alla nya intryck.

Så vi hyrde en bil och drog till Pai istället. Pai är en liten stad belägen ca 15 mil, tre timmar och 762 skarpa kurvor ifrån Chiang Mai, nära gränsen till Burma. Färden dit går genom bergen och är otroligt vacker och väldigt, väldigt kurvig.

Bilen som tagit oss många mil.
Fem mil kvar till Pai, på en rastplats uppe i bergen.

Pai har cirka 3 000 fast boende invånare, antal besökande turister har jag ingen siffra på. Det är mycket backpackers och yogafolk vad vi förstått och för tjugo år sen var det en riktig gammal hippie-stad.

På kvällen radas det upp mat- och shoppingstånd utmed varenda gata, gående trängs med scootrar och bilar, och det finns allt man kan tänka sig i matväg. Indiskt, lasagne, thaimat, majskolvar, sushi! Vad man än är sugen på kan man hitta, i princip.


Många tycker att Pai förlorat sin charm i och med detta, vilket jag kan förstå. Det är väldigt turistigt inne i stan med västerländska resturanger och caféer. För vår del är dock hamburgare och sushi välkommet efter tre månader med nästan bara thaimat.

Hur som helst, vi sökte ju lugn och det är precis vad vi fick. Faktiskt så har vi aldrig bott på ett mer fridfullt ställe. En kilometer lång grusväg ut från stan, ett litet resort mellan gröna risfält, med de mäktiga bergen i bakgrunden. Det är rent magiskt. Det enda som hörs, ja förutom våra barn nu då, är ljuden från naturen. Syrsor som spelar, grodor som kväker från dammarna, fåglarna i träden och katter som jamar. Vi älskar det!

Utsikt från vår altan, som låg uppe på taket!
Poolen precis utanför dörren.
Utiskt från boendet,

Allt här är så mycket billigare än på öarna. I många fall halva priset på boende, mat och hyra av scooter. Vädret är också lite annorlunda, svalare. När solen gått ner är det nog inte mer än 20 grader och man kan behöva ta på sig en tröja. Luften på morgonen luktar som en sommarmorgon i Sverige, friskt och gott, det har jag saknat. Och, inte att glömma, vi märker knappt av några mygg.

Jag skulle faktiskt rekomendera alla som vill se mer av Thailand att åka norrut. Här är så fantastiskt vackert och naturen är helt makalös. Vi tar en roadtrip om dagen och åker på småvägar där allt det gröna bryts av med blommor i rosa, orange, rött. Vatten som rinner, lappade fält uppe i bergssluttningarna, berg så långt man kan se. Är vi på dåligt humör så går det snabbt över genom att köra genom detta landskapet.

Vi har besökt vattenfall, varmvattenkällor (som inte gick att bada i just då), firat Majas första födelsedag, hon har lärt sig gå och en av oss har precis överlevt en brutal matförgifting. Det händer saker i Pai kan jag lova.

Floden som rinner utanför centrum.

 

Alldeles för varma källor.
Vattenfall.

Idag (måndag) ska vi tillbaka till Chiang Mai, sista veckan ska betas av innan vi åker hem till Sverige. Det känns faktiskt skönt att snart få komma hem. Varför det är så kommer ni få läsa i nästa inlägg.

natalie

SHARE