Tips till dig på resa angående Corona och försäkringar

524

När Corona slog till hörde jag snabbt av mig till mitt försäkringsbolag Europeiska ERV för att höra efter exakt vad som gäller. Jag har sedan ett gäng år tillbaka samarbetat med just detta försäkringsbolag för att hjälpa och vägleda er läsare till att bli mer insatta i reseförsäkringar. Jag har samlat alla inlägg och information om reseförsäkringar på denna länk >>

Vi åkte hem fort som sjutton från Thailand på grund av Corona. Det har jag skrivit om i det här inlägget >>

Jag är försäkrad med Reseförsäkring Ung hos Europeiska ERV. När UD gick ut med sin avrådan till att resa till alla länder i hela världen fick jag tydliga besked av ERV.

Eftersom min resa redan är påbörjad gäller försäkringen som vanligt. Men bara i det land där jag befann mig när UD:s avrådan började gälla den 14 mars. Försäkringen gäller som vanligt för all sjukdom som inträffar på resan, inklusive insjuknande i Corona.

Eftersom UD än så länge bara avråder från resa och inte har gått ut med att någon officiell evakuering är nödvändig så täcker inte min försäkring flygbiljetten hem. Det är mitt eget val att köpa den och åka hem. Skulle det ha blivit en evakuering utlyst av UD då hade andra regler gällt.

Nedan tänkte jag ge lite tips om du fortfarande är fast där ute i världen.

Kontakta ditt försäkringsbolag

Fråga inte på Facebook och i olika grupper. Ta reda på fakta. Kontakta ditt försäkringsbolag och red ut vad som gäller i din situation. Betalar de flyg hem? Gäller den vanliga reseförsäkringen? Låt dem svara på allt. Undvik att spekulera i sociala medier.

Om du inte kan ta dig hem

Om du behöver hjälp med att ta dig hem så ska du i första hand vända dig till din researrangör eller flygbolag. Om de inte kan hjälpa dig så ska du vända dig till UD (Utrikesdepartementet), vars ansvar är att hjälpa svenskar ute i världen som hamnat i en nödsituation.

  • Vi rekommenderar att du anmäler dig till den så kallade Svensklistan. Dina kontaktuppgifter kan sedan användas av UD eller ambassaden om de behöver komma i kontakt med dig vid en konsulär krissituation. Anmälan Svensklistan >>
  • UD:s telefonnummer för frågor kring coronaviruset: 08-405 92 00.
  • UD:s telefonnummer för akuta konsulära nödsituationer: 08-405 50 05.
Foto från https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/resklar/

Ladda ner appen Resklar

UD:s app Resklar (Ladda ner här) uppdateras ständigt land för land av de svenska ambassaderna i respektive land. I appen får du snabbt den senaste informationen om läget i det land där du befinner dig.

Ring vanliga telefonnummer från Skype

Behöver du ringa ett flygbolag, ditt försäkringsbolag eller Svenska ambassaden? Det kan bli dyrt om du ringer från din vanliga telefon. Skaffa Skype-appen, logga in på ditt skype-konto, gör en betalning på 60 kronor (som är lägsta möjliga summa) och ring sedan vanliga telefonnummer till lokal taxa. Alltså bara några ören per minut. Myyyyycket billigare än att ringa från din vanliga telefon. Hur betalar du? Du loggar in på Skype och betalar med kort som vid vilket internetköp som helst.

Följ nyheterna i det land du är

Se till att vara uppdaterad vad som pågår i det landet du befinner dig. Vad är reglerna? Vad gäller kring att resa inom landet? Är det utgångsförbud? Se helt enkelt till att följa alla lokal myndigheter och regler som gäller.

Medan du väntar på bättre tider för att kunna resa – RES DIGITALT: Följ vår Youtube-kanal >>

 

SHARE