En månad i Tyskland: Nakenbadhus, häxor, slott och Berlin

5500

Som ni kunde läsa i förra inlägget, så växte jag upp i en bergskedja som heter Harz, en nationalpark. Hit har många kända författare kommit, såsom Goethe eller Fontane. Harz är känt för sina myter och häxor, vilda och vackra natur och sagolika städer. Jag rekommenderar starkt att bila ner hit och uppleva denna fantastiska miljö och annorlunda kultur, det gjorde vi. I höstas (2016), innan vi åkte till Asien, spenderade vi en månad i mina barndomstrakter – vilken nostalgitripp!

Rådhuset i Wernigerode där mina föräldrar gifte sig.
Rådhuset i Wernigerode där mina föräldrar gifte sig.

20160915_145726

Jag ville visa Adam precis allt och gjorde världens mest detaljerade och packade planering. Vi var inte förvånade när vi märkte att vi inte skulle hinna med allting så vi får helt enkelt komma tillbaka igen. Den största delen av planeringen var avsatt för vandringar genom de sagolika skogarna där jag som barn lekte dagarna i ända. Dalar, ängar, vilda vatten, täta mörka granskogar täckt med jordigt doftande mossor, förvridna eksogar som formats av tuffa väder och vind, doftande bok- och lövskogar med vilda björnbär redo att plockas. Vi vandrade till och förbi mina två barndomshem där jag har växt upp, förbi där min mormor bodde, vi åkte linbana upp till häxornas topp ”Hexdansplatsen” (Hexentanzplatz) där ett spektakulärt Walpurgisfirande (Valborg) går av stapeln varje år.

Mina barndomshem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingången till Bodetal börjar i staden Thale. Den stora linbanan syns om man tittar noga.

_DSC0121

_DSC0155
Mina första tre livsår bodde vi här i detta hus mitt i dalen Bodetal. Då hette det ”Hirschgrund”.

Mina föräldrar var de enda som hade lov att köra motorfordon så här långt in i nationalparken då de drev sitt gästgiveri ”Hirschgrund” här. De serverade pappas utsökta potatissallad och Schnitzel  med mera till hungriga vandrare, huserade otaliga bröllop och andra högtider samt på helgerna vallfärdes ungdomarna hit ut för stans mest populära disco och vilda nätter i detta sagoland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
”Jungfrubron”. Precis intill huset forsar den sagoomspunna ån Bode.

Men Bodetal har också en mörk sida. Många självmord har begåtts här eller klätterolyckor har skett. Man kan se kors som vittnar om olyckor lite här och var på bergsklipporna. Eftersom mina föräldrars gästergiveri ”Hirschgrund” var det sista respektive det första stället i dalen, så har de upptäckt ett flertal avlidna som fastnat i ån utanför. Bergräddningsstationen var precis intill vårt hus och alldeles för många gånger behövde klättrarna (die ”Bergsteiger” som vi kallade dem) rycka ut.

_DSC0158

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vandringsleden går upp och ner och bjuder på fantastiska utsikter.

Leden genom Bodetal går hela vägen till byn Treseburg, en så kallad ”luftkurort” dit folk kommer för att luften är så ren och välgörande, en riktig kurort för återhämtning och rehabilitering. Det är här jag tillbringade 13 år av mitt liv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ån Bode forsar även genom Treseburg.

_DSC0333 _DSC0283

Mitt barndomshem tills vi flyttade till Sverige 2002.
Mitt barndomshem fram till vi flyttade till Sverige 2002.

Nakenbad & naken bastulandskap

Jag är uppvuxen med FKK som står för ”Freie Körper Kultur”, på svenska fri kroppskultur. Med andra ord – bada, sola, leka naken! Vad bättre kan man göra för att fostra en sund kroppsbild om andra och sig själv när vi ser att vi alla är lika dock olika. Det var något Adam enbart hört mig berätta om eller fått höra från mitt tjat att jag inte gillar sollinjer från bikinin och att jag älskar Spanien är inte utan anledning. Det kom väldigt lägligt när min moster (bättre sagt min morbrors före detta) Tante Marianne, gav oss två entrebiljetter till ett bastulandskap i Altenau. Saltskrubbar, kristallvatten, heta bubblande bad, snoppar, bastun i precis alla doft- och temperaturvarianter (den största håller upp till hundra nakna svettiga kroppar), kalla bad, boobies, salta bad, nakna danskar, varma utomhusbad, rumpor gamla som unga, stengångar alá Kneipp, musar, kalla duschar och takterasser. Nakna kroppar, unga, gamla, runda, smala, ovala, timglasformade, muskulösa, håriga, rakade, ljusa, mörka – helt enkelt människor utan kläder. Underbart befriande! Tyvärr kan jag inte bjuda på en bild inifrån nakenbadhuset men en efter fem timmars nakenbad på Adam och mig. Så mitt tips för en oförglömlig upplevelse och befrielse i Tyskalnd är att gå på nakenbad!

Glada, nöjda, och trötta efter fem timmars nakenbad i Kristalltherme Altenau.
Glada, nöjda, och trötta efter fem timmars nakenbad i Kristalltherme Altenau.

Ruiner och slott

Vi såg sammanlagt två slott och en borgsruin utan att ens leta efter dessa. Sagolikt! (Tyvärr missade jag att ta en bilder :/)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det finns flera slott, borgar och ruiner i närområdet – magiskt!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I denna stad, Blankenburg, gick jag i skolan.
Mamma, Adam, jag och min barndomsvänninna Jessi. Kusin vitamin tar bilden.
Mamma, Adam, jag och min barndomsvänninna Jessi & dotter. Kusin vitamin tar bilden.

20160913_190940 20160913_190137 20160913_145718

Ännu fler bilder

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På vandring i bergen och dalarna kring Treseburg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Indi (han fick sitt namn från Indiana Jones) älskar äventyr lika mycket som vi!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det bästa med Tyskland är att man får ta med in hundarna i restauranger, att det finns hundvattenbarer överallt och att de flesta får gå utan koppel.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
”Waldmeisterbrause” är en örtläsk som har den typiska smaken av myskmadra och är väldigt populär i Harz.
_DSC0240
Grannbyn Altenbrak.

Häxor och vackra vyer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På väg till ”Hexdansplatsen” med öppen linbana och självklart får hundarna sitta i knät och följa med.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
_DSC0219
_DSC0215
Nope, tyskarna är inte blyga och som sagt här uppe på ”Hexdansplatsen” firas Walpurgis som ingen annanstans på världen!

Dags för Berlin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Efter äventyrliga veckor i Harz, var det dags att åka vidare till Berlin, med tåg.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Östra delen av Berlin. Världsklockan och Fernsehturm.
_DSC0343
Min älskade brorsson och världens bästa frisbee-freestyler <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20160921_172838
Centralstationen Berliner Hauptbahnhop – dags att lämna Tyskland och ta oss vidare till Köpenhamn för flyget till Bangkok.

Ni undrar säkert om jag skulle vilja flytta dit, men nej, det vill jag inte. Det är bättre som turist än medborgare. Men underbart är det och det finns så mycket att se och uppleva. Hela Harz är fylld av otaliga vandringsleder, klättring, mountainbiking, museer, grottor och otaliga äventyrsaktiviteter. Vi kommer definitivt åka tillbaka och frossa än mer i gamla barndomsminnen och bege oss på fler naturupplevelser.

andrea_bl

SHARE