Ulf ”Mr Ski” Edborg, 82, har jobbat som skidlärare hela livet

3005

Går det att jobba som skidlärare hela livet?  Många tror inte det går, för det är inget ”riktigt” jobb. Jag har ett bevis och ett livs levande sådant. Han heter Ulf Edborg, även kallad Mr ski.

Vår chef berättade att hans vän skulle komma på besök och att vi skulle få träffa honom.
– Det kommer bli ett färgglatt möte, lovade chefen.

Så sitter vi där efter en arbetsdag ute i snön. Framför oss står en man. Han har handen i fickan och en ledig pose men som ändå ger intryck av att han är en man med stark personlighet och en historia att berätta. Håret är välkammat och glasögonen ramar in de pigga ögonen. Ögonen skvallrar om ett långt och lyckligt liv. Ögonen speglar självförtroende, glädje, humor och en hel del ödmjukhet. Han berättar den ena historien efter den andra. Där sitter vi 20 skidlärare och inspireras av den här legenden.

Ulf Edberg
Foto: Putte Gottlieb

Han tittar på oss och säger:
– Hörrni, har ni inte hjärtat med er i det ni gör så är ni inte lyckliga.

Det är så sant, för varför ska man göra något som man inte vill eller inte tycker är roligt. Ulf Edborg har bara gjort det han har velat, han har jobbat som skidlärare i hela sitt yrkesverksamma liv.
– Där jag kommer ifrån skulle man utbilda sig till polis eller brandman, säger han.

Han är född i Luleå. Första gången han stod på skidor var han två år och har sedan dess bara fortsatt. För att få tid till att åka så mycket skidor som Ulf ville så blev det mycket extrajobb.
– Jag jobbade som sjöman i ett halvår och sen åkte jag skidor i ett halvår.

När han var 12 år kom på att han ville bli skidlärare.
– Min pappa ville jag skulle bli polis, men jag ville något annat.

Det blev varken polis eller brandman för Ulf. Sedan 1960 har han bott och arbetat i skidorten Vail i Colorado, USA. Där har han ett stort hus mitt i skidbacken.

När jag ställer frågan om han någonsin tänkt på att göra något annat tittar han på mig med förskräckt min och utbrister: – Nä varför då?!

Just det, varför då. Do what’s best for yourself, menar Ulf.

Han har åkt skidor tillsammans med Ingmar Stenmark och Pernilla Wiberg. Han har också lärt kungafamiljen att åka skidor.
– Stenmark har inte en chans emot mig! utbrister han halv på skämt, halvt på allvar.
– Jag har fått höra av många att jag är kaxig, då får jag väl vara det då, jag är född kaxig.

Ulf Edberg
Foto: Putte Gottlieb

Han rycker på axlarna åt jantelagen. Det gör han så rätt i. Var stolt över dig själv och tro på det du gör. Ulf spänner ögonen i oss och säger att vi ska komma ihåg hur viktigt det är att tro på sig själv och ha ett gott självförtroende men också hur viktigt det är att vara ödmjuk.

– I am unbelievable!

Ulf är alltså 82 år och arbetar fortfarande som skidlärare. Han har många återkommande gäster som vill åka tillsammans med honom.
– Jag ska arbeta tills jag är 90 och sen tar jag ett år i taget. Jag tänker inte bli pensionär för det kan jag inte ens stava till.

Vi får tyvärr inget tillfälle att åka skidor tillsammans då Ulf nyligen bytt ut sina två ledband i knäna.
– Jag kommer tillbaka i vår och då åker jag ifrån er i backen.

Vi skrattar och han skrattar.

Vilken inspiratör tänker jag. Hittills har jag gått den väg som jag velat och gjort sådant som gör mig glad och det tänker jag fortsätta med i många många år.

bl_emelieenlund

SHARE