Upptäck världen på fyra hjul – en oslagbar frihetskänsla

1022

Att köra bil i ett annat land kan vara ett stort steg att ta på semestern. Trafiken, tempot och kulturen är helt annorlunda jämfört med hemma. Och huvaligen, kanske måste du köra på vänster sida av vägen.

Att hyra en egen bil och utforska ett nytt land i din egen takt innebär en oslagbar frihet. En vacker utsiktsplats över en grönskande dal med en vild flod? Ja, då är det bara att stanna och njuta. En mysig fiskrestaurang 10 km in på en ringlande grusväg? Inget problem – åk bara åk.

Frågan är om du är redo att uppleva den här friheten? Det behöver inte vara så krångligt och läskigt som du tror. Att hyra och köra bil kommer givetsvis med ett ansvar. Det är viktigt att läsa på om landet du ska åka till. Finns det skillnader mot trafikreglerna i Sverige? Gäller högerregeln? Ja, som du förstår finns det mycket att tänka på. Det är ditt ansvar att läsa på och vara förberedd. Sverige har rätt hårda trafikregler, om du håller dig till vad du lärt dig har du inga problem i utlandet.

Ett land som blivit synonymt med roadtrips är USA. Hit åker många för att göra ”the roadtrip fo their life”. Det är många som är sugna på en klassisk tripp längs Route 66. Var börjar en leta efter billigaste stället att hyra bil på? Hyrbilguiden – USA har jämfört priserna från flera olika hyrbilsföretag i USA.

Det är lätt att förstå varför många drömmer om en bilresa genom USA. Klippiga bergen i väster med sina mäktiga vyer och fantastiska skidåkning, enorma nationalparker med otroliga naturfenomen som till exempel redwoodträden eller Grand canyon. Stora sjöar, häftiga vattenfall, prärier med historisk och vild känsla. Och givetvis, icke att förglömma, de pulserade världsstäderna New York, Los Angeles och Las Vegas. Sugen på bad och sol? USA har ju verkligen allt, i söder ligger Florida och lockar.

Grand Canyon.

För att köra bil i USA och egentligen var som helst i världen bör du ha en översättning av ditt körkort. Enklast är att skaffa ett så kallat internationellt körkort. När det gäller just USA måste du vara lite extra på tårna, trafikreglerna kan skilja sig mellan de olika staterna, se till att du vet vad som gäller just där du kör.

Sierra Nevada.

Ett annat populärt land att hyra och köra bil i är Spanien. Och det är utanför turistdestinationerna som ”det händer”. För att komma ut och bort är bilen din enda utväg. Med vackra bergsskedjan Pyrenéerna i norr och de sköna lockande stränderna i söder längs Costa del Sol är Spanien perfekt för en bilsemester. Om du jämför och väljer bil via Hyrbilguiden – Spanien kan du välja bil efter behov. Ska du till Sierra Nevada och vandra till toppen av Mulhacéns 3 478 meter bör du hyra en bil med fyrhjulsdrift som kan klara av lite tuffare terräng på vägen dit. Vill du köra runt i Valencia och Barcelona passar en enklare hybrid- eller elbil.

Oavsett var i världen du är och vilken bil du väljer – se till att du vet vad som gäller med försäkring vid hyran och kolla även vad ditt eget försäkringsbolaget säger om trafikrelaterade händelser utomlands.

SHARE