Hoppa till innehåll

På resande for utan att stressa över budget – användbara tips för din nästa resa

Många förknippar resor och backpacking med dyra kostnader och långtidssparande, när det egentligen är betydligt lättare och billigare – så länge man vet vad hur! Vi har listat några knep om hur du, med lite tid och energi, kan resa billigare utan att behöva stressa över din resebudget. 

Håll koll på varje krona
Det kan vara hjälpsamt att skriva ner varje utgift som du gör under din resa – inte för att tvunget spara in men för att få en klar vy över vad du faktiskt spenderar pengarna på. Genom att bokföra alla dina utgifter, kan du fokuser på dina mål och se på vad du behöver förbättra för att hålla dig inom en rimlig dagskostnad. Genom att ha en summa synlig för dig själv så blir det mycket mer verkligt och du vet om du är på rätt väg. 

Gör en daglig budget när du väl är på plats
Det bästa du kan göra för att inte stressa över en budget, är att faktiskt göra en! Tänk efter vad du vill spendera pengarna på och gör upp prioriteringar, och kom även ihåg att kolla upp olika prisindex för din resdestination. Till exempel så är Asian ett av de billigare resmålen där en lägre dagsbudget är lättare att förhålla sig till. Genom att även skriva ner alla kostnader som rekommenderat i föregående paragraf, så kommer du lättare veta om du håller dig innanför din budget.

Res långsamt
Långsamma resor har en hel del fördelar, och den viktigaste är att det kommer att spara dig pengar. Att stanna längre på ett resmål hjälper dig att hitta de billigaste ställena för att äta och dricka. Du kan även förhandla bättre pris på ditt boende och försöka få ditt hotell eller vandrarhem att debitera dig för veckopris istället för pris per natt. En annan bra anledning att resa långsamt är att du sänker dina transportkostnader och ju längre du stannar desto mindre vikt kan du lägga på museum och sightseeing, och istället ta några lugna dagar vid poolen eller stranden. 

Använd kollektivtrafik
Om lokalbefolkningen tar kollektivtrafik, varför skulle inte du kunna göra det? Detta kan vara en av den största skräcken för en nybörjare inom backpacking och resor U-länder, men 99% av tiden så är kollektivtrafiken toppen. Inte bara det faktum att det är betydligt billigare än taxi eller turistbussar, men det är även ett perfekt tillfälle att se hur lokalinvånarna lever och kanske till och med lära känna dem bättre. Det är kanske lite mindre bekvämt än andra alternativ, men kom ihåg att det kommer hjälpa dig att hålla fast vid din budget. 

Investera dina pengar smart
Innan själva resan kan det vara smart att spara ihop tillräckligt för att alltid ha råd med oväntade kostnader och ha en back-up budget. Det kan även vara bra att kolla runt med olika banker och se vilken bank som kan göra det bästa för din resa. Till exempel så tar vissa banker mer i avgift än andra när det gäller uttag i utlandet. Ett annat sätt att investera dina pengar är att spela på lotto innan din resa tar av och göra som Dennis, som hade packat sina resväskor när han fick ett meddelande från Lottoland. I det meddelandet stod det att Dennis hade vunnit över 9 miljoner Euro på Eurojackpot och helt plötsligt blev drömsemester i USA betydlig lättare och roligare!

Artikel i samarbete med Peco Medija.