Hoppa till innehåll

Så ser en vanlig dag ut i ”Ett annat liv”

Ett annat liv? Vad är det egentligen? För mig är det ju bara mitt liv. Min vanliga vardag. Men jag har ju förstått att folk höjer på ögonbrynen åt ett sådant här liv. Därför tänkte jag ägna dagens inlägg åt att berätta hur en vanlig dag ser ut just nu i mitt liv som dykare.


Morgon
Klockan är 06.25 exakt när det polyfoniska alarmet på min lilla ”dum-fån” ringer. Det vibrerar i hela sängbordet. Jag och flickvännen vaknar och stänger av AC:n som nästan blivit lite för kylig under natten. Med sömndruckna ögon tar jag ut en banan ur kylen och trycker i mig. Vi packar vår vattentäta packpåse med badkläder, handduk, solkräm och vattenflaska. Samtidigt som jag letar rätt på nyckeln till mopeden borstar jag tänderna och kollar mailen på datorn.

Tio i sju hoppar vi på moppen och brummar iväg till dykshopen. Solen är på väg upp och det är faktiskt lite småkyligt i bara t-shirt även fast vi är i Thailand. Nu ska det packas dykprylar. I dykshopen får jag veta vilken utrustning mina kunder för dagen ska använda och sedan kilar jag snabbt iväg till piren där all utrustning finns upphängd. Dykväst, regulator, fenor, mask, snorkel och våtdräkt ska allt ner i väskor. Sist av allt packar jag min egen personliga utrustning.

Lagom till halv åtta är jag färdig och redo att möta kunderna som kommer med taxibilar. Leendet är redan påslaget, vafanken jag ska ju dyka, vem kan vara butter över det liksom. Jag småpratar med dem jag ska dyka med under dagen och visar dem runt på båten.

Frukost
Om allt gått enligt planen ska båten avgå klockan åtta. Då serveras även våra kunder frukost. På borden finns mörkt bröd, tomat, sallad, gurka, bacon, majonäs, tomatsås, kokta ägg, te, kaffe, vatten och vätskeersättning. Vi i personalen får snällt vänta tills alla kunder tagit först.

Det tar oss normalt två timmar att åka till platsen där vi ska dyka. Under resan ut sätter jag ihop min utrustning, hjälper kunderna att sätta ihop sin. När vi närmar oss är det dags för genomgång av hur dyket ska genomföras. Jag samlar mina dykare och går igenom signaler under vattnet, hur dykplatsen ser ut, hur länge och hur djupt vi ska dyka. Det är mycket att tänka på för att dyket ska kunna genomföras på ett tryggt och säkert sätt.

dykning2

Påväg ut till dykplatsen.

Förmiddag
Nästan precis klockan 10 hoppar den första dykaren i vattnet. Det är detta jag sett fram emot hela morgonen. Vattnet omsluter mig helt. Det blir helt tyst. Det enda jag hör är min egen andning. Nu är det det signaler med händerna som gäller den närmaste timmen. Jag älskar det. Tystnaden. Hur många har ett såhär vackert kontor där det dessutom är helt tyst? Jag har insett att mitt jobb är meditation för själen. Vi ser en haj, en sköldpadda, en bläckfisk, en muräna, en clownfisk och en havsorm. Jag gör ofta high five med mina kunder för att dela med mig av min exaltation över vad vi får se under ytan.

patrik

Jag när jag hoppar i vattnet från båten.

Våra dyk är maximalt en timme långa. Så vid 11-tiden poppar vi upp på ytan. Klättrar upp i båten och har fruktsund tillsammans. Vattenmelon, banan och ananas. Det skämtas ofta om att det är som att vara tillbaka på förskolan. Jag klagar inte. Jag vill ju aldrig bli stor, som Pippi säger.

Det babblas glatt och exalterat kring fruktfaten om allt som vi fått uppleva den senaste timmen. Det är leenden, solglasögon och skratt överallt.

Nu måste vi vara på ytan minst en timme. Ofta har vi en paus på en och en halv timme. Det måste vi för att få ut det kväve som vi samlat på oss i kroppens vävnader under dyket.

Så efter 12 där någon gång står vi redo på dykdäck för att göra vårt andra dyk för dagen. Solen gassar som värst och våra kroppar bara skriker om att få omslutas av det sköna trettiogradiga vattnet.

Ny dykplats. Nya möjligheter att upptäcka något häftigt. Annars samma procedur. Ner i vattnet och njuta av det vackra och det tysta.

patrik1

Jag under ytan.

Lunch
Vid 13-tiden är vi klara med dykningen för dagen. Efter att ha krånglat oss ur utrustningen ska vi i personalen tvätta alla kunders utrustning. Samtidigt har kunderna lunch på övre däck.

Det är nu det härliga ”After Dive” börjar. Vem gillar inte en ”After” liksom. Vare sig det är After Work, After Ski eller After Dive. Vi ska ”logga” som vi kallar det i dykvärlden. Fylla i våra loggböcker. Vad vi har sett, var vi har dykt, hur mycket luft vi använt av luften i tanken, hur djupt och hur länge vi faktiskt har dykt. Och skriva ner vad vi sett. Jag älskar att nörda fiskfakta. Berätta om varför en fisk beter sig på ett speciellt sätt, eller berätta om en rolig räka och dess tekniker för att döda sina byten eller prata om hur det kommer sig att en muräna som ser så elak ut låter en fisk tvätta dens tänder.

Vi skojar, skrattar, skämtar och har roligt samtidigt som vi bläddrar i fiskböcker eller pratar om dykupplevelser från andra delar av världen. Jag hör en ny häftig historia varje dag från någon som dykt i Brasilien, på Tonga-öarna eller i Mexico.

Eftermiddag
På tidiga eftermiddagen lägger båten till vid piren. Det tar oss cirka en halvtimme att lasta av båten och hänga tillbaka all utrustning på sin plats. Sedan är vår arbetsdag slut. Ofta blir det en After Work-öl intill dykshopen där vi träffar de som jobbat på den andra båten. Kanske har de sett något häftigt vi inte har sett eller så pratas det om var det är bäst fest till helgen.

Efter en eller ett par bärs börjar vi bli lite småhungriga och då brukar det sitta fint med något litet mellanmål innan vi sätter på oss träningsskorna och beger oss mot stranden.

Kväll
Medan solen är påväg ner mot vattenlinjen i horisonten och himlen färgas i alla möjliga nyanser mellan rosa och orange promenerar vi i rask takt. Som dykare är det viktigt att hålla kroppen i trim. Inte bara för att själv undvika risk för dykarsjuka utan också för att kunna vara på tå om en olycka skulle vara framme. Sen är det ju också sjukt härligt att bara promenera på stranden i solnedgången.

När solen väl slukas av havet brukar vi ha tajmat slutet på promenaden och avslutar med ett tyst ögonblick och njuter av stunden. Njuter av att ha möjligheten att faktiskt ta kvällspromenaden på en paradisstrand.

Hem för en snabb dusch och sedan börjar jakten på mat. Oftast blir det något härligt thai-hak vi känner väl till. Gott och billigt. Oftast spenderar vi inte mer än 100-150 bath per person på vår middag. Cirka 25-40 kronor. Wokat ris, nudelsoppa, curry eller stekt kyckling står oftast på menyn. Då och då klämmer vi in en pizza, pasta eller hamburgare när vi tröttnat på thaimaten.

När middagen är uppäten och magarna mätta och belåtna blir det troligtvis någon timma framför en bra serie. Just nu är det inte oväntat väldigt mycket naturprogram och undervattensserier. Det är inte bara intressant och avslappnande att kolla på – det ger oss också uppslag till nya platser att åka till.

patrikenlund