Johanna: Varje vegetarisk måltid är en seger!

1447

Det här skulle kunna bli ett jätterabiat inlägg om stora stygga köttindustrin men jag tycker det skapar någon slags elitism och svårtillgänglighet.

De flesta vet någonstans i bakhuvudet att köttkonsumtionen är dålig både för miljön och ens egen hälsa (för att inte tala om djurens hälsa när de dödas för att vi vill ha en hamburgare). Däremot tror jag att många som vill skära ned på köttätandet har någon slags bild av att vegetarisk mat är svårt och för långt utanför bekvämlighetszonen. Så måste det absolut inte vara, jag tycker till och med att det är tvärtom. Det kanske har att göra med brist på erfarenhet men jag kan med handen på hjärtat säga att jag inte skulle kunna lyckas få till en kötträtt eftersom jag inte äter sådant. Jag vet liksom inte hur en gör och samma sak kan jag gissa att köttisar säger om min mat.

Själv försöker jag äta så mycket veganskt som möjligt (alltså utesluta alla animaliska produkter) och det kan varieras i all oändlighet. Jag menar det verkligen, i all oändlighet. Jag kräver inte av någon att hen ska vara jättenitisk men varje gång du väljer bort ett köttalternativ har du gjort ett enormt val för en bättre värld.

Jag ska ge dig en utmaning, om du inte redan har tagit steget i den riktningen vill jag att du testar minst en vegetarisk måltid under den kommande veckan. Jag tänkte skriva lite mer om näringslära i ett senare inlägg, nu vill jag tipsa om världens bästa tillbehör/grej/jagvetintevadjagskakalladet – tamaristekta kikärtor.

Det här lärde jag mig i höstas av en kompis som förgyllde min enormt tråkiga spenatpizza och gjorde hela min kväll.

Vegetarisk

Börja med att fräsa på kikärter och ett par hackade vitlöksklyftor, häll sedan på en rejäl skvätt tamarisås och låt koka ihop tills det ser färdigt, torrt och krämigt ut.  Klart! Nu har du en mjuk sälta där bara fantasin sätter gränser till vad du kan använda det till. Hade nog varit riktigt gott i en sallad eller på smörgåsen.

Vegetarisk

Självklart blir det lite fattigt att bara äta kikärter men nu i kväll fick de sällskap av ugnsstekt potatis på tallriken, annars är det en najs del av tapas/plockmat, i en rulle med dina favoritgrönsaker, eller tillsammans med en paj.

Lycka till!

johannaskogman

SHARE