Hoppa till innehåll

Patrik: ”Vi simmade med vilda delfiner i Akaroa-viken”

Som du redan vet så älskar vi djur och året i Nya Zeeland har varit fullt av just djur. Därför passade det väl bra att den sista aktiviteten vi gjorde i Nya Zeeland var att simma med vilda delfiner.

Efter att ha sett de Gulögda pingvinerna i Moeraki (Läs här) körde vi upp längs kusten till Banks-halvön och det lilla samhället Akaroa. Samhället ligger fint inbäddat längst in i en stor fjordliknande vik som kallas ”Akaroa Harbour”.

Foto: Patrik Enlund

Akaroa har blivit känt just för delfinerna som bor här i viken. Det är delfiner av rasen ”Hectors dolphin” och som du kanske kommer ihåg såg vi ju vilda ”Hectors Dolphins” på västkusten (se film här).

”Hectors Dolphin” är en av världens minsta delfiner och lever bara i vattnen kring Nya Zeeland.

Här i Akaroa finns flera företag som ordnar båtturer där besökare kan få simma med delfinerna. Allt är väldigt reglerat och kontrollerat och utgår alltid från delfinernas bästa. Företag som inte följer reglerna förbjuds att köra turister till delfinerna.

Ingen får röra delfinerna. Ingen får mata delfinerna. De är helt vilda.

Vi bokade en tur med Black Cat Cruises som ordnar turer ute på vattnet i två timmar. Det är högst 12 personer som får åka ut och simma med delfinerna.

Leanne på båten ut.

Våra hjärtan bultade och i våra ögon lyste förväntan. På båten ut smattrade vi på med frågor till guiderna som två små barn i väntan på tomten. Efter en kort färd från piren slår den kvinnliga kaptenen av på motorn.

Bara ett par hundra meter framför båten ser vi tre delfiner. Till en början tittar vi bara på dem från båten. ”Hectors Dolphins” simmar normalt 3-4 stycken tillsammans, även om hela flocken är i samma vik.

Efter en stund vänder kaptenen upp båten med aktern i riktning mot delfinerna. Guiden på båten försöker analysera delfinernas beteende.
– Ibland är de jättesugna på att komma och leka och simma med oss. Ibland vill de inte alls, säger hon.

Vi gör oss redo att hoppa i, varmt i vattnet är det verkligen inte, vilken tur då att vi har fått våtdräkter att ha på oss. Jag och Leanne har dessutom tagit med oss våra cyklop.

Här ser ni mig till vänster med min Gopro i handen och Leanne till höger.

Vi är snabbt i vattnet och guppar som bojar i våra våtdräkter. I höjd med vattennivån är det mycket svårare att se delfinerna än det var från båten. Det är ingen mening med att simma i riktning mot delfinerna, det är bättre att vänta och låta dem komma till oss.

Men det gör dem inte. De håller sig på ett tryggt avstånd på cirka 20-25 meter. Just den här gruppen med delfiner verkar inte vara så leksugna. Vi klättrar lite besvikna upp för stegen upp båten igen.

Väl ombord på båten berättar kaptenen att hon sett flera andra delfiner och att vi ska åka en liten bit till. Förhoppningsvis ger försök nummer två bättre resultat.

Medan vi brummar försiktigt genom viken kan vi se delfinerna leka och hoppa på avstånd. De är så otroligt vackra och graciösa.

LÄS OCKSÅ: Jobba och resa i Nya Zeeland – Stor guide >>

Foto: Black Cat Cruises

Foto: Black Cat Cruises

Andra försöket

Kaptenen vänder upp båten igen. En grupp med delfiner kommer väldigt nära. De simmar under båten, under stegen och hoppar över vattnet precis intill relingen.
– Fort, skynda er i vattnet och lek med dem, säger guiden.

Vi skyndar oss så fort vi bara kan i våra heltäckande och smått klumpiga våtdräkter. Ner i kylan igen men fulla av värme i kroppen.

LÄS OCKSÅ: Vi vandrade på Franz Josefs glaciär >>

Foto: Black Cat Cruises

Foto: Black Cat Cruises

Här ser ni jag och Leanne längst bort i bild, närmast delfinen.

Den här gången kommer delfinerna en aning närmare, men ändå inte hela vägen fram till oss. De simmar och betraktar oss på avstånd och vi försöker betrakta dem tillbaka. Även fast de inte är riktigt nära är det ändå en häftig känsla.

Den här bilden är en arkivbild från Black Cat Cruises.

Foto: Black Cat Cruises

Tredje försöket slutade på samma vis. Delfinerna var där men kom inte fram och lekte och simmade med oss. Efter detta rann tiden ut och båten var tvungen att puttra tillbaka till piren.

Black Cat Cruises gav oss 25% av pengarna tillbaka eftersom vi inte fick simma med delfinerna. Hade vi inte sett delfinerna överhuvudtaget hade vi fått 50% tillbaka. Enligt deras hemsida ser de delfiner på 97 procent av sina turer. Och på 84 procent av turerna kommer delfinerna för att leka.

Vi hade oturen att vara bland de som inte fick den möjligheten att delfinerna precis intill oss. Det var häftigt även om vi givetvis var rätt besvikna direkt efteråt.

Vår båttur för att simma med delfiner är ett samarbete med Black Cat Cruises. Allt som jag skrivit om detta är mina egna åsikter och jag skulle aldrig skriva något som jag inte står för. Alla inlägg är skrivna av mig och är skrivna utifrån hur jag personligen upplevt det hela.