Hoppa till innehåll

Via Ferrata – en rolig klättring med utsikt över Queenstown

Som en sann adrenalin-junkie är Queenstown en plats som får mitt hjärta att skutta lite fortare. Intill en blixtformad sjö omgiven av berg andas hela stan äventyr och kan med rätta kalla sig ”The adventure capital of the world”. Efter bungy jump vid Kawarau brige och vår forspaddling på Shotover River satte jag på mig selen för att klättra Via Ferrata.

Via Ferrata kommer från Italien och betyder något i stil med ”Järn-stig”. Och det är precis vad det är, järnstänger fastskruvade i bergväggen för att skapa en klätterled. Via Ferrata är på sätt och vis den lättare varianten av bergsklättring. Du behöver inga klätterskor, skicklighet eller armstyrka. Via Ferrata är nästan som en stege eller trappa upp längs bergväggen. Det är något jag aldrig tidigare provat då jag hållit mig till riktigt bergsklättring. Men väl här i Queenstown tänkte jag, finns det äventyr att prova, då är jag inte den som säger nej. Leanne är nöjd med att bara forspaddla och står mer än gärna över Via Ferrata.

Jag bokade därför själv en förmiddag på bergsväggen med företaget Canyon Explorers. Dagen startar tidigt, strax efter klockan 09 rullar vi mot bergsväggen som ligger på kullen precis bakom centrala Queenstown. Väl nedanför den höga klippa visar och berättar guiden Andee från USA exalterat hur vi tryggt och säkert ska klättra uppåt. Med sele, hjälm och rep redo kopplar vi in oss med karbinhakar på en stålvajer på berget och börjar färden uppför.

Det är inte så lätt som jag först trodde, det kräver faktiskt sin armstyrka och balansakt här och var, men roligt är det. Roligare än jag trodde att det skulle vara, just för att det kanske faktiskt inte var så enkelt. Jag gillar ju en utmaning.

Utsikten är fantastisk över Queenstown med sjön och bergen i bakgrunden och ju högre upp vi kommer desto bättre blir den. På vägen tillbaka åker vi zipline mellan träden som ett avslutande äventyr.

Detta äventyr är ett samarbete med Canyon Explorers. Allt som jag skrivit om detta är mina egna åsikter och jag skulle aldrig skriva något som jag inte står för. Alla inlägg är skrivna av mig och är skrivna utifrån hur jag personligen upplevt det hela.